Active Beauty
Skvalan: šta sve može u području lepote aktivni sastojak biljnog porekla?

Potpuna nega

Skvalan: šta sve može u području lepote aktivni sastojak biljnog porekla?

Skvalan je istinski, svestrano koristan. Aktivni sastojak, koji se takođe prirodno nalazi u koži, donosi brojne dobrobiti za lice, telo i kosu.

Šta se krije iza skvalana, sastojka za negu kože?

Svilenkasto meka koža: skvalan ostavlja na koži osećaj svilenkaste mekoće, deluje protiv starenja i daje kosi blistav sjaj. Iako je dejstvo jasno, ponekad postoji zabuna oko terminologije: skvalan, skvalen ili fitoskvalan – šta znače navedeni termini? Skvalen je lipid u našem kožnom sebumu koji štiti kožu od isušivanja. Skvalan je identičan skvalenu, ali je proizveden u kozmetičkoj industriji. Kada proizvođači žele da naglase biljno poreklo ove supstance, govore o fitoskvalanu. Sve vrste skvalana sada su veganskog porekla i prave se od maslina.

Skvalan: hidratacija i nega tena

Skvalan podržava gotovo sve tipove kože: suva koža ima koristi od njegovih hidrirajućih svojstava. Kod nečiste kože ovaj aktivni sastojak obezbeđuje da se i drugi sastojci za čišćenje transportuju u dublje slojeve kože. Osetljiva koža nema loše reakcije jer se skvalan ne razlikuje od skvalena koji koža sama proizvodi. Kod zrele kože mast identična prirodnoj masnoći kože popunjava bore i takođe deluje kao antioksidans. Ako sa skvalanom kombinujete hidrirajuće aktivne sastojke, poput hijaluronske kiseline ili glicerina, istinski ćete osnažiti kožu.

Program nege tela skvalanom

Skvalan je popularan aktivni sastojak u području nege tela. Lako se razmazuje po koži, brzo se upija i, za razliku od mnogih drugih masti ili ulja, ne ostavlja lepljiv trag već samo svilenkast, prijatan osećaj na koži. Skvalan u losionu ili ulju za telo takođe donosi dobrobit trudnicama: ovaj sastojak bez mirisa obezbeđuje bolju vlažnost, veću elastičnost i rastegljivost kože. Redovna nega skvalanom može da spreči osećaj napetosti, pa čak i strije.

Zaštita i sjaj kose sa skvalanom

Iako skvalan nije prirodni deo strukture kose, ovaj sastojak donosi brojne dobrobiti za kosu. Aktivni sastojak se sada koristi, na primer, kao prirodna alternativa silikonima jer oblaže pojedinačne pramenove kose i tako obezbeđuje veću glatkoću i sjaj. Dodatna korist za lepotu: skvalan štiti kosu od lomljenja i pucanja vrhova! U prikladno formulisanim proizvodima za negu kose, ili kao čisto, nemasno ulje – dve do tri kapi u tretmanu bez ispiranja dovoljne su za negu oštećenih vrhova i lakše raščešljavanje kovrdža.

Proizvode koji sadrže skvalan, kao i dodatne savete za negu, možete pronaći na dm.rs