Menu

Lomljivi nokti, bele fleke: šta nokti govore o našem zdravlju?

Zbog čega imam lomljive nokte? To nokti govore o našem zdravlju.

Home » Zdravlje » Lomljivi nokti, bele fleke: šta nokti govore o našem zdravlju? - 06.2020

Nokti često služe kao platno za naša osećanja i raspoloženja. Zimi se često igramo lakom za nokte u prigušenim nijansama dok leti nokti postaju šareniji. Bilo da je jarko crven, ružičast ili zagasito crn – tek sa lakom za nokte vaš izgled postaje kompletan. Bilo da je leto ili zima: lak za nokte mora da traje.

Upravo ruke otkrivaju mnogo o nama, pa i „goli“ nokti imaju mnogo toga da kažu.

To potvrđuje instruktorka za kvalitet u dm-u, Isabella Elender: „Na noktima može da se prepozna da li postoji nedostatak nekih hranljivih materija ili se oni pogrešno neguju.“ Tačnu dijagnozu svakako mora da postavi lekar, ali za onoga ko pažljivo posmatra nokti su dobar prvi pokazatelj.

 

Šta lomljivi i „slabi“ nokti  kažu o našem zdravlju

 

Lomljivi ili ispucali nokti

Usled pogrešne ishrane, metaboličkih smetnji ili zbog stresa, rast noktiju se usporava i oni postaju lomljivi. Unos silicijuma može da ih ojača iznutra. Spolja pomaže hranljivi bezbojni lak, a ova ekspertkinja nam preporučuje da se prilikom čišćenja kuće obavezno nose rukavice.

 

Mekani nokti

Za ovo mogu da budu krivi tretmani gelom ili veštački nokti kao i pranje posuđa bez rukavica. Za tretman koristite jednom nedeljno ojačivač za nokte, a dva do tri puta dnevno kremu za ruke.

 

Bele fleke

Čak i slabi udarci ili nepravilno nanet manikir mogu da oštete koren nokta. Usled ovih rožnatih oštećenja mogu da se jave bele mrlje koje se zatim pojavljuju same od sebe.

 

Izbrazdani nokti

Mogući uzroci za uzdužne brazde kreću se od povreda do nedostatka hranljivih materija. Geni, starost ili smanjeni unos tečnosti takođe igraju važnu ulogu. Od pomoći mogu da budu sredstva za popunjavanje brazdi i turpija za poliranje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Žuti nokti

Ako pre laka u boji ne koristite zaštitni lak kao podlogu, morate da računate na pojavu žućkasih preliva.

 

Šta može da se učini za zadrave nokte?

„Najveća greška koju možete da učinite jeste da se uopšte ne brinete o noktima“, kaže Elender. Ona preporučuje da svake četiri nedelje sebi priuštimo profesionalni manikir i pedikir, pošto prilikom turpijanja i sečenja noktiju kod kuće lako možemo da se povredimo. Prijatan dodatni efekat: relaksirajuća pauza u studiju lepote deluje protiv stresa što utiče i na nokte.

 

Kako pripremiti nokte za lepe dane/ Saveti za negu kod kuće:

Posebno se preporučuju namirnice koje sadrže silicijum, biotin, kalcijum i cink, kao što su proso, sočivo i zob. Dodaci ishrani kao što su kalcijum i cink takođe mogu povoljno da deluju na nokte. U kombinaciji sa ispravnom ishranom uz ove savete možete da rešite problem sa krtim noktima:

  • Perite ruke blagim sapunom i mlakom vodom, isperite ih hladnom vodom
  • Uvek dobro osušite ruke
  • Koristite kremu za ruke nakon svakog pranja ruku
  • Koristite leti kremu sa zaštitnim faktorom za sunce
  • Jednom nedeljno intenzivna nega sa pilingom ruku i pakovanjem za ruke
  • Zaštitite ruke prilikom čišćenj kućea gumenim rukavicama
  • Izbegavajte da vam ruke budu hladne, jer smanjena cirkulacija vodi do nedostatka hranljivih materija i isušivanja kože.
Prema gore
OKViše informacija