Menu

Lekovito bilje

Zeleno blago.

Home » Zdravlje » Lekovito bilje - 09.2017

Priroda u planinskim predelima je prepuna zelenog blaga. Kretanjem po prirodi i branjem lekovitoga bilja prepoznajemo koliko ono zaista vredi.

Ako planinarite otvorenih očiju, usput će procvetati različita iznenađenja kao što su surčica, arnika, muška bokvica i divlji timijana. Tim bolje jer ćete da se, dok šetate usredsređeno, usput i pobrinete za adekvatnu nagradu. Nigde nećete moći bolje da upoznate prirodnu apoteku nego na planinskim proplancima – u samom srcu prirode. Predlažemo da napravite poseban program kojeg biste mogli da se pridržavate kako bi vam poučno istraživanje darova prirode bilo kao edukativna radionica. Tom prilikom odaberite neku proverenu i pristupačnu lokaciju koju odlikuje raznolikost lekovitog bilja.

Prirodna kozmetika iz kućne radinosti

sewlbstgemachte naturkosmetik

Zaposleni u dm-u u sklopu specijalizovanih radionica i seminara često proširuju svoja praktična znanja vrednim informacijama o lekovitom bilju i njihovoj primeni sa ciljem proširivanja savetodavnih veština koje su im potrebne u svakodnevnom radu sa kupcima.

Odlučite li se za avanturu potrage za lekovitim biljem koje raste na našem podneblju, predlažemo da ne zaboravite biljku matičnjak koju odlikuju brojna svojstva, a neizostavan je aktivan sastojak i u kozmetičkoj industriji. Sa malo sastojaka možete i sami da napravite svoju kremu za koju vam je potrebno samo nekoliko sastojaka. Sami pripremite ulje od lekovitih trava koje možete iskoristiti ili uzmite maslinovo ulje, potom će vam trebati pčelinji vosak, lanolin, nekoliko kapi eteričnih ulja i čajni ekstrakt na bazi limunske trave. Od navedenih sastojaka za čas možete da dobijete negujući balzam koji možete da koristite čim ga sipate u za to predviđenu posudu. Kada ste navedene biljne sastojke pronašli u prirodi, možete da nastavitie dalje, u potrazi za drugim biljkama koje mogu dobro da posluže u različitim oblastima primene.

Sami skuplajte biljke, sami pravite pripravke

Ovom prilikom smo za vas pripremili neke biljke koje neizostavno moraju da se nađu na vašemu putu, a to su: virak, hajdučka trava, muška bokvica, guščija trava,crvena detelina, divlji timijan, kopriva, valerijana, arnika, kantarion i gavez.

Od navedenih biljaka proizvode se lekovite soli, sirupi, tinkture ili masti. Tako se, na primer, od muške bokvice može napravit mast koja efikasno deluje protiv uboda insekata jer neutrališe otrov insekata i smanjuje nadražaj. Svaka kućna apoteka sa prirodnim preparatima mora imati i ovakvu mast.

Jestive biljke kao nagrada

Ako se uputite na neki planinski lanac, na putu biste mogli da naiđete na kravice u podnožju na proplancima koje mirno pasu travu, svoj svakodnevni obožavani obrok. Ako u toj celoj divljini osetite glad, predlažemo da prikupite dovoljno namirnica da kod kuće napravite tortu od bobičastog voća, liker od lekovitih trava, sirup od koprive i pekmez od kupina.

I ne zaboravite, slikajte svaki trenutak vredan pamćenja.

Idemo na putovanje!

Raj lekovitog bilja –  Hochkönig

Ako se u potrazi za lekovitim biljem uputite izvan granica države, prema Austriji, mogli biste da naiđete na obilje biljnih vrsta koje mogu upotpuniti kućne apoteke sa lekovitim prirodnim preparatima.

Polazište mogu da vam budu mesta Maria Alma, Dinten i Milbah odakle možete da krenete u potragu, a poželjno bi bilo da to radite u pratnji nekog iskusnog skupljača. Na 13 slikovitih planinskih pašnjaka sa idiličnim pogledom prema Hohkenigu u obliku lekovitih trava nude se: hrana, čajevi, masti ili alkoholna pića. Zatim bismo vam preporučili da u sklopu neke radionice ili istraživačkog angažmana na internetu potražite informacije kako se željeni preparati prave. Ako na ovakve avanture povedete i svoju decu, omogućićete im otkrivanje novog sveta uz igru, učenje, ali i ozbiljno skupljanje darova iz prirode.

Postoje i sertifikovani smeštaji poput Hotela Eder u Maria Almu koji, između ostalog, mame svojim probranim jelovnicima sa jelima napravljenim od lekovitoga bilja, ali i lekovitom velnesom. Vrhunac godine je Festival lekovitoga bilja koji se održava u julu u sklopu kojeg se održava i najviši sajam lekovitog bilja na Alpima. Na sajmu se nude masaže, kulinarski specijaliteti, radionice i muzičko-zabavni program.

hochkoenig.at

Znanje o lekovitim travama iz Pinzgaua

TEH® (TEH® – Tradicionalno evropsko lekarstvo) u salzburškom Unkenu od 2008. godine okuplja regionalna narodna znanja iz područja lekarstva kako bi ih približio masama. U pripadajućoj akademiji podučavaju se tradicionalna znanja u obliku studijskih smerova, predavanja, seminara i radionica. U ponudi su obuke za praktikante, savetnike iz oblasti nutricionizma, lekare, zatim radionice za izradu lekovitih masti. Ujedno prave proizvode od različitih lekovitih biljaka i prirodnih sastojaka koji su dostupni i u na njihovom onlajn šopu: www.teh.at

 

Prema gore
OKViše informacija