Active Beauty
Sezona prehlada: Stručnjaci preporučuju kako da se brzo rešite dosadne upale grla!

Ostanite zdravi

Sezona prehlada: Stručnjaci preporučuju kako da se brzo rešite dosadne upale grla!

Poznato nam je kako se deca, posebno u vrtićkom i osnovnoškolskom uzrastu, osećaju kao da su stalno bolesni. No i kod odraslih se dosadni svrab i grebanje u grlu statistički javljaju dva do četiri puta godišnje, ističe dr Michaela Zumtobel, specijalistkinja otorinolaringologije u Beču.

Naš imuni sistem može da izgradi imunitet na specifične sojeve virusa. No virusi svake godine mutiraju, objašnjava lekarka. Prema Michaeli Zumtobel, upaljeno grlo ili grebanje u grlu može biti nezavisna bolest, ali je obično rani znak upozorenja na nadolazeću prehladu ili grip.

Kako ojačati imuni sistem da se grebanje u grlu ne bi pretvorilo u prehladu

Kako se grebanje u grlu ne bi pretvorilo u pravu prehladu koju prate kašalj, glavobolja i temperatura – doktorka savetuje da obratite posebnu pažnju na svoj imuni sistem, posebno tokom hladne sezone. To znači da bi sebi trebalo da obezbedite:

  • dovoljno sna
  • što manje stresa
  • zdravu, raznoliku ishranu (uključujući unos sredstava za jačanje imuniteta)
  • ispijanje dosta tečnosti
  • vežbanje na svežem vazduhu.


Neretko telu pomaže i malo odmora kako bi se moglo u potpunosti usredsrediti na odbranu od patogena. Svež vazduh bogat kiseonikom takođe podržava imuni sistem u njegovom radu – kao i zdrava hrana bogata vitaminima, kaže dr Teresa Thaler, holistička lekarka i homeopata u Beču.

Toplo ili hladno: slušajte svoje telo!

Kod svih vrsta prehlada ne smemo da zaboravimo jednu važnu stvar – ispijanje tečnosti jača imuni sistem! Topli čajevi s medom, žalfijom i majčinom dušicom obično organizmu pružaju okrepljenje. Međutim, treba imati na umu i da postoje različite vrste prehlada, objašnjava Teresa Thaler.

Zato treba osluškivati svoje telo i proceniti šta bi mu više odgovaralo, hladan ili topao napitak. Ponekad hladni napici ili hladni oblozi za vrat na bazi mladog sira i eteričnog ulja lavande mogu da budu vrlo korisni. Upravo vi najbolje možete da osetite šta vašem telu treba u određenom trenutku.

Snaga prirode: med – čudotvorni proizvod

Žuto zlato pčela najbolji je proizvod iz prirode. „Za mene je med čudotvorni proizvod“, ističe holistička lekarka. Ne samo da smanjuje broj patogenih bakterija i virusa u ustima nego i podstiče zaceljivanje rana.

Ako ne želite da pijete ništa toplo, možete da koristite oxymel (kiseli med), na primer. Ovu mešavinu meda, sirćeta i začinskog bilja lako možete da napravite i sami, a dobro se otapa u hladnoj vodi.

Šta brzo pomaže kod grlobolje, grebanja u grlu ili otežanog gutanja?

Grebanje u grlu može biti simptom raznih zdravstvenih stanja i bolesti, od bezazlenih nadražaja do ozbiljnijih problema, kaže dr Michaela Zumtobel. S medicinskog gledišta. Šta to može biti posebno korisno kod ovih tegoba:

Kućni pomoćnici protiv upaljenog grla:

topli napici i grgoljanje slanom vodom. Adekvatan odmor važan je za pružanje podrške telu pri samom ozdravljenju.

Kućni pomoćnici protiv grebanja grla:

adekvatan unos tečnosti, topli napici, provereni kućni napici poput čaja od đumbira sa medom, korišćenje ovlaživača vazduha i izbegavanje pušenja.

Kućni pomoćnici protiv otežanog gutanja:

topli napici s medom. Ali ako imate izraženije poteškoće s gutanjem, hitno se obratite lekaru.

Kada bi trebalo da posetite lekara?

Preporučuje se da konsultujete lekara ako grlobolja potraje duže od 3–4 dana, ako je posebno bolna ili je propraćena drugim simptomima kao što su: temperatura, kašalj, otežano disanje ili gutanje, kaže dr Zumtobel.

Savet lekara trebalo bi da potražite i ako osećate uporni umor i iscrpljenost, što bi moglo da ukazuje na grip, ili ako se simptomi redovno ponavljaju tokom dužeg vremenskog razdoblja.

Prirodno i domaće

„ORGANSKI BAGREMOV MED 100%“ brenda Medođija

Pronađite u dm online prodavnici

Blagotvoran ukus žalfije

„Bombone sa žalfijom – tvrde bombone“ brenda Mivolis

Pronađite u dm online prodavnici

Osvežavajuća aroma

„Čaj od korena đumbira 20 kesica“ brenda dmBio

Pronađite u dm online prodavnici

Sa aromom pomorandže i kurkume

„Začinski biljni čaj - đumbir, sladić i komorač, 20 kesica” brenda dmBio

Pronađite u dm online prodavnici