Active Beauty
Donosimo 9 saveta za odmor na hrvatskom ostrvu Hvar

Odmor na Hvaru

Donosimo 9 saveta za odmor na hrvatskom ostrvu Hvar

Ostrvo Hvar u Hrvatskoj nudi ponešto za svakog: od izleta brodom do degustacije maslinovog ulja, od šetnje uz polja lavande do razgledanja u galeriji s umetninama. Uz ovih devet saveta za odmor iz prve ruke, nećete otkriti samo najlepše plaže na Hvaru već i mnogo više.

1. Hvar za svakog nudi odgovarajuću plažu

Ostrvo Hvar beleži prosečnih 2.726 sunčanih sati godišnje i ima daleko više lepih plaža nego što možete da posetite na jednom godišnjem odmoru. Samo u blizini istoimenog ostrvskog glavnog grada na zapadnom delu ostrva nalazi se oko 40 savršenih plaža za kupanje. Porodična plaža Pokonji dol udaljena je samo kilometar i po od grada Hvara. Dostupna je automobilom, ima restorana, a možete da iznajmite suncobrane i kajake. Mnogo je mirnije na severnoj strani ostrva Hvara, na plaži Mala Stiniva u blizini mesta Poljica. Plaža se nalazi u usamljenoj uvali okruženoj visokim liticama i dostupna je samo brodom ili pešačkom stazom. Pruža najbolje uslove za opuštajući odmor!

2. Rajska mesta udaljena tek jednu vožnju brodom

Mnoge predivne plaže dostupne iz grada Hvara nalaze se na Paklenim otocima. Reč je o gotovo 20 manjih ostrva i stenovitih grebena koji se nalaze u blizini grada Hvara. Naziv dolazi od hrvatskog izraza paklina, što je vrsta borove smole koja se koristi u brodogradnji. Ali izgovorena na lokalnom dijalektu, ova reč zvuči kao „pakleni“ – što podseća na „pakao“. No Pakleni otoci su prava suprotnost tome: to su rajska ostrva s malim zalivima i kristalno čistim morem. Preporuka: uzmite brod-taksi od grada Hvara do ostrva Palmižane, gde predivne plaže i primamljivi restorani nude opuštajući dan proveden u kupanju.

3. Poseta mirisnom vrtu Fjori Fôra

U cvećnjaku i biljnom vrtu Fjori Fôra („Hvarsko cveće“) u selu Gdinj raste oko 80 biljaka tipičnih za Hrvatsku i ostrvo Hvar. Posetioci šetaju između šest ručno napravjenih gredica s biljkama, u kojima se osećaju mirisi žalfije, ruzmarina, nane i mnogi drugi. Radnja u vrtu nudi ručno rađene proizvode od začinskog bilja i biljaka – od organskih začina do sprejeva za osvežavanje prostora.

4. Tipična hrvatska degustacija maslinovog ulja

Hvar je, kao i mnoga hrvatska ostrva, prošaran maslinjacima. Gotovo svaka porodica proizvodi svoje maslinovo ulje. Zato preporučujemo obilazak Rajskog vrta Radojković, uz degustaciju. Porodični biznis sa 450 stabala maslina nalazi se u selu Bogomolje na mirnijem istoku ostrva Hvara. Idilični vrt okružuje rustikalnu kamenu kuću u kojoj se degustira maslinovo ulje.

5. Filigranski pokrivači od čipke s Hvara

Preduzetništvo takođe ima dugu tradiciju u Hrvatskoj, posebno na ostrvu Hvaru. Posebnost Hvara je ručno rađena nežna čipka – koja, na primer, može da krasi stolnjake. Deo je nematerijalne svetske baštine UNESCO-a. Konci su mukotrpno izrađeni ručno od listova agave. Izrada pokrivača od čipke takođe iziskuje mnogo strpljivog rada. U benediktinskom samostanu na Hvaru samo nekoliko časnih sestara zna da pravi čipku. U samostanskom muzeju posetioci mogu da saznaju više i da kupe ručne radove kao suvenire.

6. Šetnje uz polja lavande na Hvaru

Hvar je poznat i kao „ostrvo lavande“ i stoga ima jedinstven status u Hrvatskoj. Lavanda se na ostrvu masovno uzgaja oko 100 godina. U razdoblju cvetanja, od kraja maja do početka jula, vredi prošetati pored rascvetalih grmova lavande. Obećavajuća ruta, na primer, vodi od grada Hvara do sela Brusje. Odatle treba još sat i po do „sela lavande“ Velog Grablja, gde se danas u lokalnoj destileriji proizvode velike količine eteričnog ulja lavande. U povratku se vozite taksijem ili celu rutu možete da prođete na iznajmljenom e-biciklu.

7. Uronite u jedan sasvim drugi svet u Muzeju misterije

Baviti se kriminalistikom na odmoru neobično je, ali uzbudljivo – a na Hvaru čak i moguće: na ostrvu od leta 2023. postoji Muzej misterija. Ime je dobio po kriminalisti Ivanu Vučetiću, rođenom Hvaraninu, koji je kasnije živeo u Argentini i u 19. veku razvio postupak identifikacije pomoću otiska prsta. Smešten u njegovoj nekadašnjoj kući u gradu Hvaru, muzej pruža uvid u svet forenzičke nauke koja se koristi za sistematsko istraživanje kriminalnih slučajeva.

8. Vidikovac Fortica Španjola

Do Fortice Španjole („španske tvrđave“) može se doći peške iz centra grada Hvara. Uspon traje oko 20 minuta i svakako se isplati; s tvrđave se pruža predivan pogled na ceo grad i okolna ostrva. Uvek ima sjajnih foto-trenutaka na putu ka vrhu.

9. Lokalna umetnost u galeriji „Šoša“ u gradu Hvaru

U galeriji „Šoša“ u gradu Hvaru svoje radove izlaže umetnik Darko Šoša. To prvenstveno uključuje ručno napravljene drvene skulpture i delikatne umetničke grafike koje živopisno odražavaju ostrvski život. Umetnik više od četrdeset godina živi na Hvaru, a inspiraciju za svoje radove crpi iz mora i prirode. Ostali domaći suveniri, kao što su šareni brodovi, ptice od keramike ili ručno izrađen nakit, pozivaju vas da posetite galeriju.

Savet: Ostrvo Hvar – kao i većinu hrvatskih ostrva – najbolje je da posetite u proleće, leto i jesen, s obzirom na to da su neki hoteli i restorani zimi zatvoreni. Ipak, posetioci na ostrvo dolaze i zimi: blaga klima (10 do 15 stepeni zimi) privlači goste i poziva ih da u šetnji uživaju u ostrvskoj prirodi i plažama i da iskoriste kulturnu ponudu. Najbolje je da pitate u svojoj turističkoj agenciji koji (spa) hoteli rade zimi.