Active Beauty
Nežno klizajte

Kroz zimu.

Nežno klizajte

Sadržaj
Trening za mišiće
Oprema
Tehnika
Staze za skijaško trčanje u Austriji
Staze za skijaško trčanje u drugim zemljema

Tiho klizanje na tankim skijama kroz zimske staze – to pruža osećaj  kao da lebdite. Ali skijaško trčanje morate da naučite.

Sopstveni uzdah i skije su sve što ćete čuti na snegu. Brzinu određujete sami: elegantan tempo ili skoro usporeno kretanje. Biće takvih dana kada će vam sunce grejati lice, a i takvih kada će vam obraze grebati ledeno hladni vazduh. Ali bićete prepušteni sam sebi, ogrnuti tihim, belim ogrtačem. Ako zastanete samo na kratko, čućete njegove nežne zvuke.

Ako se prepustite ritmu skijaškog trčanja, ne samo da ćete pojačati telesnu formu, nego ćete uraditi nešto dobro i za svoju dušu. Naša psiha se raduje kretanju na hladnom vazduhu usred prirode. Skijaško trčanje možemo da uporedimo sa meditiranjem na snegu. Ograničavamo se samo na ono bitno, a to je udisanje i izdisanje. Ostatak sveta oko sebe jednostavno zaboravljamo.

Trening za mišiće

Na početku se svakako isplati započinjanje nekog kursa kako biste odmah na početku savladali tehniku pravilnog držanja i kako biste ispravili sve greške. Za nekoliko sati već ćete razviti osećaj za pravilan razmak, klizanje i kočenje i naučićete koje sve tehnike postoje. Početnici se najbolje osećaju baš na stazama za skijaško trčanje bez nagiba jer se i spuštanje nizbrdo na tankim skijama mora naučiti.

Ako ste nesigurni, probajte, kao i kao običnog skijanja, tehniku pluga. Skijaško trčanje telu donosi mnoge prednosti jer se aktiviraju brojne mišićne grupe, čak više njih nego kada vežbamo jogu.
Ruke i ramena se vežbaju pokretanjem štapova, a noge skijaškim pokretima. Muskulatura trupa se trenira u sklopu rotacija čime se uspostavljaju ravnoteža i koordinacija.

Istovremeno ovaj trening izdržljivosti podstiče rad srca, kardiovaskularnog sistema i pluća. Podstiče se razmena materija u organizmu, imunitet i sagorevanje masnoća. Profesionalci imaju lagane i usklađene pokrete, skoro kao da pri tome ne osećaju nikakav napor. Ako ste već jednom stali na skije za skijaško trčanje, onda znate koliko se vremena provodi u pognutom položaju. Ipak je skijaško trčanje sport prikladan skoro za svakoga i ne poznaje starosnu granicu.

 

 

Profesionalce uvek možete da vidite na nekome od takmičenja u skijaškom trčanju koja se održavaju u Austriji.

Dobro opremljeni

Temelj uspešnog doživljaja skijaškog trčanja krije se u odgovarajućoj opremi. Skije moraju da budu prilagođene visini i težini tela. Šire skije su više prikladne za početnike jer uži modeli zahtevaju više ravnoteže. Početnici ne moraju nužno da ih premazuju voskom. Skije za klasičan stil izvođenja verovatno su lakše i su za oko 10 centimetara duže od onih za slobodni stil, ali zato je kod slobodnog stila potrebno korišćenje štapova koji dosežu do brade. I cipele se razlikuju od tehnike do tehnike.

Klasične cipele su obično niže, dok one kod slobodnog stila dosežu do kolena. Odgovarajuća odeća je u idealnom slučaju prozračna i uska. Cipele za skijaško trčanje puno su tanje i noga se u njih bolje uklapa nego kod skijaških cipela. Od savršene opreme ili atraktivne odeće važnija je volja za kretanjem i upuštanje u ovaj nežni, meditativni oblik kretanja. Bez obzira na to koliko se brzo ili polako krećete, pronaći ćete svoj sopstveni ritam.

Tehnike skijaškog trčanja

Klasični stil:
Trči se na specijalnim stazama za skijaško trčanje. Najuobičajenija tehnika je dijagonalni korak kod koje kao da hodate pomoću štapova, ali su pokreti spojeni u jednu celinu. Mogu da se izaberu ravne ili blago nakošene trase. Položaj nogu je paralelan, savijene su u kolenima, a odgurujete se štapovima. Skije su duže, a štapovi kraći.

Slobodni stil:
Takozvani slobodni korak zahtevniji je od klasičnog, dijagonalnog. Potrebno vam je više snage i ravnoteže kako biste bili brži i dinamičniji.
Trči se na pisti širokoj nekoliko metara. Oprema: skije su kraće, a štapovi duži.
Važno: Na početku se koncentrišite na jednu od ove dve tehnike. Klasičan stil je bolji za početnike.

Staze za skijaško trčanje u Austriji

Milfirtel, Gornja Austrija: šume prekrivene dubokim snegom su zaštitni znak regije Milfirtel poznate po skijaškom trčanju. Zahvaljujući visokom položaju, ovde se sneg zadržava čak i onda kad se u dolinama već sve zazelenilo. Severni centar Bemervald poziva sa skoro 80 kilometara dugih staza za skijaško trčanje usred šumskog krajolika prekrivenog brežuljcima. Na planinskim pašnjacima Milfirtela na raspolaganju je dodatnih 180 kilometara staze, a u Libenauu možete da skijate i noću, uz svetla reflektora.

Zefeld u Tirolu: ovde se neće osećati prijatno samo amateri, nego pre svega profesionalci. Razlog tome je to što je Zefeld već tri puta bio mesto održavanja Olimpijskih igara. Ovde se 1985. godine održavalo Svetsko prvenstvo u nordijskom skijanju, što će se ponoviti i 2019. godine. Svake godine se u Zefeldu organizuje Nordijski svetski kup. Uslovi za profesionalce su savršeni: Plato se nalazi na 1200 metara nadmorske visine, što garantuje raspoloživost snega. Više od 256 kilometara staze, uključujući i pistu za slobodni stil i stazu za noćno skijaško hodanje kao i stazu za pse. Jedinstveni koncept službe za spašavanje pobrinuće se za pružanje brze pomoći u slučaju nužde.

Za ljubitelje visina:
Ramzau am Dahštajn, Štajerska: ako želite na visine, onda je ovo pravo mesto za vas. Staza za skijaško trčanje duga 220 kilometara se nalazi na visini od 1100 do 2700 metara nadmorske visine. Najviše staze nalaze se na Dahštajnu do kojeg se stiže gondolom. Duge su do 18 kilometara i time se ubrajaju među najduže glečerske staze na svetu. Profesionalci ih rado koriste za visinske treninge.

Za rekreativce
Zelfelden Leogang u Salzburgu:
Zelfelden Leogang početnicima, rekreativcima i profesionalcima nudi 150 kilometara staze. Tu se ubrajaju i staze iz okolnih mesta
Maria Alm, Cel am Zea kao i biatlonski centar u
Hohfilcenu. I „Nordic Parc Saalfelden“ nudi odmor i uživanje iako je otvoren početkom 2017. godine. Pored staza za skijaško trčanje i brojne druge mogućnosti za zimske sportove stoje na raspolaganju. Ponudu upotpunjuju kulinarski sadržaji..

Staze za skijaško trčanje

Češka
Skijaško trčanje je omiljena sportska aktivnost među našim susedima i u skladu sa time se nudi u brojnim regijama. Omiljena planina je Krkonoše na kojoj se nalazi magistrala sa skoro devet kilometara dugom, označenom stazom koja vodi preko nizbrdica, dolina, vrhova i planinskih grebena od Haračova do
Žaclerža. Na magistrali se priključuje još dodatnih 500 kilometara staza za skijaško trčanje. U blizini Libereca nalazi se najposećeniji cilj u Češkoj – 180 kilometara duga magistrala Izar.

 

Srbija

Prirodne lepote Srbije tokom zimskih meseci mame prave ljubitelje zimskih sportova. Najpoznatiji ski centri su Kopaonik i Zlatibor, a sve popukarnija je i Stara Planina. Ipak se po svemu izdvaja Kopaonik sa više od 36 km uređenih ski staza, a među njima i 5 km staza za skijaško trčanje.  www.srbija.travel

Slovenija
Slovenačke staze za skijaško trčanje nisu velike, ali zato na njima nema ni gužve. Omiljene su one na Triglavu ili u Kranjskoj Gori koja ima preko 40 kilometara staza za skijaško trčanje