Menu

Organski bolje? 5 razloga zašto kupujemo organsko

Organske namirnice su doživele procvat. Zbog čega?

Home » Užitak » Ishrana » Organski bolje? 5 razloga zašto kupujemo organsko - 10.2020

Organski proizvodi doživele su procvat, bilo da je reč o hrani, garderobi ili sredstvima za čišćenje. Ali da li je organsko zaista bolje? Da, kaže češka blogerka koja piše o hrani, Anna Růžičková. Po njenom mišljenju, možete da osetite razliku. Govori nam zbog čega daje prednost organskim proizvodima (na primer iz dm-a), ali izbegava stroga pravila o ishrani. Jer to ne mora da bude celokupni stil života – čak i malim koracima možemo da damo doprinos životnoj sredini, činimo dobro (i zaštitimo se od loše karme). Kako održivost ne bi ostala samo veliki trend, sakupili smo nekoliko dobrih razloga koji pokazuju šta organska hrana može da učini.

5 dobrih razloga zašto više volimo organske proizvode

  1. Ima bolji ukus

„Voće i povrće ima drugačiji ukus kada dolazi iz bašte ili od lokalnog farmera.“, uverava Anna Růžičková. Takođe, kada su u pitanju mahunarke, postoji velika razlika u kvalitetu. Uobičajeni proizvodi iz prodavnice često su podložni tome da se za njih hvata plesan. Kada su u pitanju mahunarke poput pasulja, sočiva i leblebija, proizvođači organskih proizvoda ulažu velike napore da sve dovoljno osuše i dobro skladište. Mi kao potrošači to, takođe, treba da prepoznamo i platimo.

  1. Više hranljivih sastojaka

„Sve više ljudi otkriva da pravilnom ishranom mogu da reše mnoge zdravstvene probleme“, govori blogerka. Ona sama uglavnom jede organske, veganske i bezglutenske proizvode i deli jednostavne, a zdrave recepte na svom blogu o hrani. Prema Nemačkom saveznom centru za nutricionizam (BZfE), kvalitet namirnica je takođe presudan za količinu hranljivih sastojaka koje sadrži: Prema BZfE, organsko voće i povrće sadrži manje vode, a više hranljivih sastojaka i vitamina C. Takođe su znatno bogatije sekundarnim biljnim supstancama.

  1. Manje hemije

Jedno sredstvo protiv štetočina, drugo za rast. „Zrno je poglavlje za sebe“, uverena je Anna Růžičková. „S obzirom na to da su konvencionalni proizvodi od žitarica često genetski modifikovani, a pšenica se pre žetve tretira pesticidima kako bi se klasje osušilo.“ Ko to ne želi trebalo bi da koristi organske proizvode.

  1. Za veću dobrobit životinja

Dobrobit životinja takođe igra jednu od glavnih uloga u organskom uzgoju. Ukoliko ne želite ishranu koja je potpuno bez mesa ili mlečnih proizvoda (mada sada postoje odlične alternative mesu u veganskom kulinarstvu), odabirom organskih proizvoda možete barem da pružite podršku da se životinje na farmi gaje u odgovarajućim uslovima. Jer jedno je sigurno: mnogo je bolje kravi koja tokom leta može slobodno da se kreće po velikom pašnjaku, nego kravi mlekarici koja je u štali prikačena za mašinsku muzilicu.

  1. Zaštita zemlje i vode

Manje hemikalija i umesto toga organsko đubrivo i uzgoj mešovitih kultura: Ovi osnovni biološki principi štite tlo i osiguravaju da dugoročno ostane plodno. To štedi resurse, dobro je za životnu sredinu, kao i za voće i povrće kojima su potrebne hranljive materije za rast. Takođe: kada uporedimo, organska tla mogu da apsorbuju i skladište mnogo više vode od intenzivno obrađivanih polja.

Prema gore
OKViše informacija