Menu

Savet stručnjaka: Upala bešike

5 pitanja i 5 odgovora od urološkinje dr Dare Lazar

Home » Lepota » Savet stručnjaka: Upala bešike - 02.2017

Dr Dara Lazar, urološkinja iz Beča odgovara na pitanja o upali bešike.

Koji su najčešći uzroci upale bešike?

Najčešće se iza upale bešike krije više uzroka, od stresa do kojeg dolazi u partnerskim odnosima, preko nedovoljno sna, pa sve do vrste zaštite koju žene koriste, kao i menopauze. Većina infekcija mokraćnih puteva kod žena ima veze sa samom anatomijom. Budući da je mokraćna cev duga samo nekoliko centimetara, bakterije lako dospevaju u mokraćnu bešiku. Najčešći uzroci infekcija su bakterije Escherichia coli. Pri prvim naznakama infekcije trebalo bi da priuštite sebi mir i toplotu, kao i velike količine čaja koji podstiče lučenje mokraće, na primer, čaj od zlatice, preslice ili listova breze.

Da li prehlada može da izazove infekciju mokraćnih puteva?

Da, to je moguće, posebno kod žena koje lako obolevaju od upale bešike zbog čega bi, posebno tokom hladnijih godišnjih doba, trebalo da paze na toplu odeću, hranu i napitke. To znači da za doručak ne bi smele da piju hladan sok od narandže, nego bi trebalo da jedu toplu kašu od žitarica sa čajem.  Odbrambene snage mokraćnih puteva podstiču i tople supe, začini poput đumbira koji zagrevaju, kao i zeleni čaj, dok bi hladnu vodu trebalo izbegavati. O drugim mogućnostima prevencije poput akupunkture uha ili puštanja krvi koje se primjenjuju u tradicionalnoj kineskoj medicini razgovarajte sa svojim lekarom.

Kakve terapijske metode postoje?

Terapiju lečenja infekcija mokraćnih kanala trebalo bi da obavlja stručnjak koristeći individualan pristup kod svakog obolelog. Ako je neophodno da se uzima antibiotik, onda treba precizno da se pridržavate uputstava lekara, a lečenje ne sme da se prekine ranije, jer bi u suprotnom bakterije mogle da postanu otporne na antibiotik. Samo lekar može da odluči koji lek je prikladan za koju bolest. Dodatno preporučujem da nakon terapije barem nekoliko meseci uzimate probiotike koji pomažu u obnovi crevne i vaginalne flore.

Na šta bi žene još trebalo da paze kako bi izbegle upalu bešike?

Posebno je važna zdrava „klima“ u vagini jer različiti faktori mogu da utiču na njenu pH-vrednost. U idealnim uslovima kiselost vagine održavaju mlečne bakterije, što onemogućava nakupljanje uzroka bolesti. Trebalo bi da ispričate urologu i o uticaju zaštite koju koristite protiv neželjene trudnoće: spermicidni sastojci u prezervativima, spirala ili dijafragma mogu takođe da naruše vaginalnu floru, kao i pilule protiv začeća. Tokom seksualnog odnosa, bakterije automatski dospevaju do bešike, što kod osetljivih žena može da prouzrokuje upale. Stoga bi nakon seksualnog odnosa trebalo isprazniti bešiku i po mogućstvu piti tečnosti.

Mora li se uvek i odmah prepisati antibiotik?

Kod lakših slučajeva dovoljno je mirovanje i utopljavanje, kao i (topli) napici poput zelenog čaja. Ovo moramo primeniti što je pre moguće, odnosno s prvim znacima bolesti. Ako to ne uspe, potrebno je razmotriti druge mogućnosti lečenja u dogovoru sa iskusnim urologom. Vaš lekar će odlučiti da li možete da probate terapiju bez antibiotika, kao što su, na primer, protivupalni lekovi.

 

Prema gore
OKViše informacija