Menu

Punom parom napred

Trening za stare i mlade.

Home » Užitak » Wellness » Punom parom napred - 09.2016

Onaj ko trenira, neće biti samo jači. Uz ciljani trening postiže se i kompletno zdrav život. Masne naslage nestaju, osteoporoza se zaustavlja, metabolizam se ubrzava, a imuni sistem je potpuno srećan. Ovo se može praktikovati u svakom životnom dobu.

Mišići nas drže uspravnim, čine nas jačim, a istrenirano telo izgleda lepše. Ali naši mišići mogu još puno toga. „Jak mišićni sklop nas ne čini samo atraktivnijim, već i sposobnijim, zdravijim i zadovoljnijim“, kaže ortoped Patrik Mader.

junge Frau mach Sit-Ups mit Kettlebells

Baš kao i naše masno tkivo, tako i mišićno tkivo šalje poruke drugim organima i utiče na njih, a time i na dnevni metabolizam. „Za razliku od masnih ćelija, mišićne ćelije ili miokini, kako glasi njihov stručni naziv, imaju pre svega dobre efekte. One ubrzavaju sagorevanje masti i potrošnju kalorija, ubrzavaju krvotok, podržavaju unos šećera i utiču na jetru da proizvodi što više odbrambenog materijala,“ objašnjava ovaj medicinski stručnjak.

Bolje držanje, jake kosti i manje masnih naslaga: Uz pomoć treninga snage izgrađuje se i jača muskulatura, diskovi, tetive i kosti, što je odlično za prevenciju osteoporoze i problema sa leđima

Onaj ko redovno trenira svoje mišiće, podstiče čak i izgradnju krvnih sudova u mozgu. Kao posledica toga, sive ćelije se bolje snabdevaju kiseonikom i hranljivim materijama. Mišići koji treniraju imaju još prednosti: Do određenog stepena štite telo od određenih upala koje kasnije dalje učestvuju u razvoju velikog broja oboljenja, kao što su, na primer, rak, arterioskleroza ili dijabetes. Lek koji će sve ovo uspeti da pobedi će možda biti pronađen u budućnosti. „U međuvremenu ne postoji ni jedna problematična oblast u kojoj se ne preporučuje bavljenje sportom kao delotvorno rešenje problema“, naglašava Mader. Bolje držanje, jake kosti i manje masnih naslaga: Uz pomoć treninga snage izgrađuje se i jača muskulatura, diskovi, tetive i kosti, što je odlično za prevenciju osteoporoze i problema sa leđima. „Zbog toga je izuzetno važno za žene u svakom životnom dobu da budu aktivne i ostanu u formi“, kaže ortoped.

Nije čudno da je trening snage obavezan deo fizioterapije nakon povreda, ortopedskih operacija i problema sa pršljenovima. U slučaju hroničnih  oboljenja zglobova, nema razloga da ostanete pasivni: „Baš suprotno: Unapred određenim treningom zglobovi će se rasteretiti a hrskavica ojačati:“ Mišiće možete trenirati sve do duboke starosti: „Nakon nekoliko meseci treninga, jedan 65-godišnjak je mogao da parira jednom 45-godišnjaku“, tvrdi Mader.

Baš kao i naše masno tkivo, tako i mišićno tkivo šalje poruke drugim organima i utiče na njih, a time i na dnevni metabolizam.

Bez velikog napora

Da biste radili vežbe snage, ne treba da idete u fitnes studio ili prodavnicu sportske opreme: Tegovi i sprave su doduše praktični, ali nisu i neophodni. „Vežbe snage u stvari predstavljaju pružanje otpora u vežbama da bi mišići radili. To ne znači, da morate dizati tegove ili raditi naporne vežbe na teškim spravama u teretani. Vežbe otpora se mogu raditi i samostalno sa sopstvenom težinom tela i pomoćnim sredstvima, kao što su lopta medicinka ili trake. Najbitnije od svega je da se vežbe izvode pravilno i da se ne preteruje.“ Osobe koje imaju problema sa kretanjem, treba da se konsultuju sa fizioterapeutom oko specijalnih vežbi koje će raditi sami ili pod njihovim nadzorom u studiju za probleme sa leđima. „Tamo imaju na raspolaganju različite sprave koje u potpunosti umanjuju rizik od pogrešnih vežbi ili povreda.“

junge Frau beim Fitness

Uputstva za negu mišića

Mišići se najbolje neguju svakodnevnim kretanjem. Takođe je važno: pravilno opuštanje. Mišići su veoma osteljivi na emocije, kao što su stres i strah i u tim slučajevima se grče. Na ovaj način se oni skraćuju. Kao posledica toga mišići više ne rade optimalno i postoji opasnost da se zgrče. Vežbe opuštanja, kao i progresivne mišićne relaksacije, nisu samo bitne samo za glavu, već su korisne i za celo telo. Najbitnije: mišići nikada ne smeju gladovati. Prilikom dijeta u kojima se unosi malo kalorija, telo najpre razgrađuje velika energetska skladišta i tada prvo napada mišiće . Ko želi da smrša, treba najpre da radi na izgradnji „motora“ koji će trošiti energiju u telu. Takođe je potrebno da se ciljano, tri puta nedeljno, rade vežbe za velike mišiće na nogama, zadnjici i leđima.

Prema gore
OKViše informacija