Menu

Čežnja za dušom

Put u Irsku.

Home » Inspiracija » Putovanje i saveti za putovanje » Čežnja za dušom - 02.2018

U Irskoj oblaci lebde nisko i tamo pada puno kiše. Uprkos tome, ostrvo magično privlači turiste. Da biste to mogli da razumete, morate da se uputite tamo, ali više nećete hteti da se vratite.

Ako vam ovde pada na pamet serija „Game of Thrones”, idete u dobrom smeru. Dark Hedžes u grofoviji jedno je od brojnih lokacija u Severnoj Irskoj na kojima se snimala serija. Raspitajte se malo u krugu svojih poznanika ko je od njih već bio u Irskoj. A zatim ih pitajte ko je bio tri, četiri puta. Verovatno ih neće biti puno. Zeleno ostrvo se ubraja među evropska odredišta koje turisti posećuju sa velikim oduševljenjem mada nije poznato ni po sunčevoj svetlosti ni po značajnijim kulinarskim dostignućima. Irska je puno više hrana za dušu. Grub krajolik u nebrojenim zelenim tonovima prija duši. Nebo deluje toliko blizu da oblake skoro pa i možemo da dodirnemo. Ulice su uske, krivudave i obrubljene nepreglednim grmljem pa tako nikada ne znate šta se krije iza sledećeg skretanja. Možda zlatnožuta peščana plaža, možda neko mestašce ili nežna duga na nebu.

Zavoleti kišu

A kad smo već kod duge, odnosno kiše, u Irskoj ima puno kišnih dana, jako puno. Ali to ništa ne znači. Ako se naviknete na život u Irskoj, istovremeno ćete zavoleti kišu ili ćete je barem tolerisati.

Irski blagoslov

»Neka u tvom srcu obitava uverenje da nakon svake kiše dolazi sunce.«

Kada ste u Irskoj, pred vama se neprestano prostire njen krajolik. Ali surovi vremenski uslovi ne obećavaju automatski nešto loše. Oni mogu da budu plodno tle za rast. Često ne traju dugo, a nakon njih dolazi sunce. Često se događa da su sunčevi zraci toliko jaki da se na horizontu pojavi duga. Treba samo da je prepoznate i date sebi vremena kako biste je posmatrali jednom kad se pojavi. Ako kroz Irsku putujete duže vreme, onda ćete ozbiljnije shvatiti značenje uzrečice kako ne postoji loše vreme, samo loša odeća. Ako pri sebi uvek imate jaknu za kišu, onda provala oblaka neće da vam pokvari raspoloženje. Možda su upravo kratkotrajni pljuskovi i formirali Irce u komunikativne osobe kakvi su danas. Tamo se svaki dan razgovara o kiši. Kada će danas pasti? Što kažu oblaci? Sutra bi trebalo da bude sunčano – dan će biti predivan.

Udobno utočište

ein irisches cottage

Osim toga, verovatno je i kiša doprinela tome da Irska važi za udobno utočište jer gde se sakriti kada ponovno počne da rominja, rosi, pada, lije? U udobnosti nekog kafića u kojem možete da se ugrejete uz crni čaj s mlekom i sveže pečene pogačice scones. Možete i u obližnji pab. Tradicionalni pabovi su društvena mesta okupljanja u svakom mestu nakon posla, preko vikenda i u pauzama. Dolaze svi, ne samo određene grupe gostiju.

Čak je i deci dozvoljen ulaz uz pratnju roditelja. Samci, baš kao i udovci i udovice ovde mogu da započnu novu vezu. Socijalni status nije bitan – svi su dobrodošli jer važno je zajedništvo, ljudska interakcija. Važno je uživati u životu i zabavljati se.

Taj tipični irski stav naziva se „craic”. Pritom muzika ne sme da izostane. Svaki vikend muzičari uzimaju u ruke gitaru i gusle da bi odsvirali najbolju moguću verziju irskih narodnih pesama. Iznenada će se sviračima pridružiti mlada devojka i prodornim glasom na galskom jeziku zapevati pesmu. Nakon nje neka baka će sesti za klavir i zasvirati kao da joj je još dvadeset. U Irskoj se iskazuje veliko poštovanje prema muziciranju. Publika pritom mirno sluša i na kraju aplauzom pokazuje svoje puno poštovanje.

Irski blagoslov

»Pronađi vremena kako bi slavio tiha čuda koja u bučnom svetu još nisu pronašla svoje obožavatelje.«

Sopstvenim stazama

EPutovanje Irskom ima brojna lica. Turisti često iznajmljuju automobil i kreću na veliko proputovanje ovom zemljom: od glavnog grada Dablina na jugu preko Korka i dalje prema zapadu do poznatog Keri prstena, litica Moher i studentskog gradića Galvaja.

To su navodno najbolja irska odredišta. Ali ako želite da se približite autentičnoj Irskoj, onda pre izaberite neke svoje puteve. Predlažemo da posetite
Sliv Lig u grofoviji koje su više i do 600 metara od turističkog spektakla – litica Mohera. Jednako je impresivno i poluostrvo
Šips Hed baš kao i Keri prsten, popularna i posećena ruta koja prati obalu i pruža panoramski pogled. Možete da se uputiti pešice u duge, istraživačke šetnje. Mada je Dablin glavni grad Irske i vredi ga posetiti, nebrušeni dijamant među irskim gradovima je svakako Belfast, centar severne Irske.

Redakcija savetuje: maj i septembar su jako dobri za putovanje u Irsku jer tada vladaju blagi vremenski uslovi a cene su povoljne.

Severna Irska među top 10

Severoistočna regija Irske geografski se smestila na irskom ostrvu, ali politički pripada Ujedinjenom Kraljevstvu – Severna Irska. Na turističkoj mapi Severna Irska je dugo vremena bila zanemarena, a razlog za to se krije u nerazumevanju između katolika i protestanata.

Nakon mirovnog sporazuma 1998. godine ponovno je počeo napredak. Danas Severna Irska više nije samo tajna preporuka za putovanje, ali se još uvek ne nalazi na putu velikih turističkih struja. Internacionalni izdavač turističkih vodiča „Lonely Planet” u 2018. godini Severnu Irsku svrstava među top 10 regija, što je povezano sa razvojem Belfasta koji broji 330 000 stanovnika.

Tamo gde je pre sve podsećalo na građanski rat, danas se rađaju brojne nove stvari. Moderni barovi, elegantni kafići i restorani kao i novi deo grada Titanik u kojem se smestio interaktivni istoimeni muzej, privlače sve veći broj turista. Nekad najveći brod na svetu izgrađen je u brodogradilištu u Belfastu pre nego što je 1912. porinut u more, odnosno pre potonuća nakon udara u ledeni breg.

Pored obale Kozvej

Severno od Belfasta smestila se obala Kozvej. Najbolje je da je istražite duž 190 km duge rute uz obalu. Među najvažnija turistička odredišta ubrajaju se, između ostaloga, srednjovekovni dvorac Danlus sagrađen oko 1500. godine koji je sagrađen na uzvišenom mestu uz obalu.
Sa Karik-a-Red visećeg mosta se pruža dalekosežan pogled na obalu Severne Irske i tirkizni Altantik. Nekad most koji su koristili ribari na losose, na vrtoglavoj visini povezuje kopno sa malim stenovitim ostrvom. Više od 40 000 povezanih potpornih stubova prodiru u more. Neponovljiv utisak na turiste ostavlja i Džajants Kozvej, zaostavština vulkanske aktivnosti stare 60 miliona godina. Sve spomenute znamenitosti alternativno mogu da se pogledaju u sklopu višednevne 51 kilometar duge turističke rute.
Put na obali Kozvej. Ali gde god da vas putovanje u Irskoj odvede, ne zaboravite na to kako uvek pri ruci morate da imate kabanicu. Odvojite vreme na ljude koje usput sretnete i porazgovarajte sa njima, a večeri provedite uz kamin ili u nekom pabu. Tako će vam Zeleno ostrvo brzo prirasti za srce. Toliko, da će povratak biti samo pitanje vremena.

Prema gore
OKViše informacija