Active Beauty
Recept: Supa od leblebije i spelte

Klasični recept sa klasičnom žitaricom.

Recept: Supa od leblebije i spelte

Savršena žitarica za supu.

Vreme pripreme: 30 minuta

Sastojci za 4-6 osoba:

  • 220 g leblebije
  • 250 g spelte
  • 1 l supe od povrća
  • 200 ml pavlake od soje
  • malo ulja od repice
  • 4 kašičice crvenog pesta
  • 80 g sušenog paradajza
  • 1 luk
  • 2 TL kašičice kurkume
  • 50 g pinjola
  • 4 kašičice seckanog peršuna
  • so
  • biber

Priprema:

1. Speltu potopiti da omekša pa skuvati. Za to vreme oljuštiti i iseckati luk pa ga dinstati u loncu na malo ulja dok ne postane providan. Zatim naliti supom od povrća pa dodati speltu i leblebiju i sve dobro pomešati.
2. Napraviti glatki pire od čorbe pa začiniti kurkumom, solju i biberom. Umešati pavlaku od soje pa staviti čorbu da se još malo kuva. Za to vreme u tiganju ispržiti pinjole neprestano ih mešajući. Čim poprime boju i počnu da se dime znak je da su gotovi.
3. Za to vreme u tiganju ispržiti pinjole neprestano ih mešajući. Čim poprime boju i počnu da se dime znak je da su gotovi.
4. Sitno iseći sušeni paradajz i peršun. U duboki tanjur dodati čorbu pa ukrasiti sa malo crvenog pesta, peršuna, komadima paradajza i komadićima pinjola.

Preporuka: Neoljuštena spelta naziva se smeđa spelta i sadrži brojne materije važne za vitalnost, ali mora sitno da se samelje.

Sve o spelti

O proizvodu:

Spelta je jedna od najstarijih sorti žitarica na svetu. Zahvaljujući visokom procentu minerala (gvožđe, silicijum, magnezijum) i vitamina jako je cenjena, a redovan unos se preporučuje za lepu kožu i snažnu kosu.

Priprema:

Kao prilog, dodatak za sufle ili u knedlama – spelta ima široku primenu u kulinarstvu. Nije pogodna za pečenje jer sadrži gluten. Oljuštena spelta ima blago slatkast ukus pa se dobro slaže u kombinaciji sa pahuljicama i voćem za doručak.