Active Beauty
Recept za pastu al limone

Nije teška pa je zato idealna za vruće dane.

Recept za pastu al limone

Nemate vremena za pripremu testa? Kupovna testenina može da vas spasi. Jedino obratite pažnju jer mora da bude duga, kao špagete.

Sastojci za 4 osobe

  • 100 g parmezana
  • kora dva limuna
  • 120 ml limunovog soka (3 – 4 limuna)
  • 1/4 svežnja peršuna (15 g)
  • 200 ml maslinovog ulja
  • 1/2 čena belog luka
  • 1 kašika kristal šećera
  • 1 kašičica morske soli
  • 1 prstohvat crnog bibera

Za pripremu paste (alternativno možete da pripremite i špagete):

  • 250 g griza od tvrde pšenice ili pšeničnog brašna
  • 8 žumanaca
  • 2 kašike mleka

Priprema:

  1. Dodajte brašno na radnu površinu i napravite udubljenje na sredini gomile i dodajte jaje i mleko. Počnite da mesite testo najmanje 10 minuta kako bi se jaja i gluten sjedinili sa brašnom, a testo postalo elastično. Oblikujte lopticu od testa, umotajte u foliju i pustite da odstoji u frižideru najmanje 1 sat. Potom ravnomerno razvijte oklagijom. testo bi trebalo da bude toliko tanko da se ispod njega vide prsti. Oštrim nožem prerežite testo na željenu širinu (između 1 i 3 cm), odvojite dobijene delove i pustite da se osuši. Provucite kroz mašinu za testeninu.
  2. Narendajte parmezan i limunovu koru, ocedite limunov sok. Sitno naseckajte peršun pa sve sastojke dodajte u posudu i začinite šećerom, solju i biberom. Sos bi trebalo da ima slatko-kiseo ukus, a ako bude prekiseo, dodajte šećer prema potrebi. .
  3. Skuvajte lonac vode, posolite i skuvajte pastu al dente.
  4. Procedite pastu i dodajte u sos dok je vruća. Pomešajte i odmah poslužite.

Savet: limunov sok pasti daje lagan, letnji ukus, a so je čini lomljivom pa je zato bolje nemojte koristiti.