Active Beauty
Ideje za uskršnji branč: tri ukusna recepta za šareni sto

Jaja, jaja, jaja!

Ideje za uskršnji branč: tri ukusna recepta za šareni sto

Jedna od najboljih stvari u vezi s praznicima jeste duže spavanje, posle čega sledi i dugi obrok. Želite li ideje za uskršnji doručak? Uz šakšuku, hleb sa šunkom i sirom i vruća peciva, svi će se, okrepljeni, dati u veliku potragu za uskršnjim jajima.

Ideje za uskršnji branč: ove tri naći će se na našem uskršnjem stolu

Branč spaja najbolje aspekte doručka i ručka – ponekad može da potraje duže. Ukusna zelena šakšuka sa šparglama i blitvom, hrskava šunka i hleb sa sirom, a kao slatki završetak – vrući hlepčići na našem stolu.

Sastojci za 4 porcije: zelena šakšuka s jajima

  • 2 stabiljke praziluka
  • 2 čena belog luka
  • 350 g lista blitve
  • 500 g zelenih špargli
  • 1 šaka kapra
  • 2 kašike maslaca
  • so
  • mleveni biber
  • 1–2 kašike soka od limuna
  • 125 g grčkog jogurta
  • 1 kašičica kukuruznog skroba
  • 150 g feta sira
  • 4 jaja
  • po želji sumak (azijski začin od plodova biljke sumak)

Priprema zelene šakšuke s jajima

1. Isecite povrće, naseckajte kapar

Praziluk očistite, operite i nasecite na komadiće. Beli luk oljuštite i sitno naseckajte. Blitvu očistite i operite, protresite i naseckajte. Donju trećinu špargli oljuštite i isecite krajeve. Peteljke operite i sitno narežite. Isperite kapar, protresite i otkinite vrhove pa ostavite malo sa strane za ukrašavanje. Preostali kapar naseckajte.

2. Povrće propržite i začinite

U velikom tiganju zagrejte maslac i na njemu dinstajte praziluk oko 5 minuta. Dodajte beli luk, blitvu i špargle pa dinstajte uz povremeno mešanje 5–7 minuta. Začinite solju, biberom i limunovim sokom.

3. Pripremite jogurt, u smesu od povrća dodajte jaja

Jogurt pomešajte sa skrobom i naseckanim kaprom, pa sitno izmrvite fetu. Smesu umešajte u povrće i kašikom napravite udubljenje. Razbijte jaja, ubacite ih u udubljenja i sve poklopljeno dinstajte dok se belance ne stegne.

4. Rasporedite i poslužite šakšuku

Poslužite šakšuku u činijama ili dubokim tanjirima. Ukrasite kaprom i poslužite. Odlično se slaže uz pečeni somun. Šakšuka je specijalitet severnoafričke i levantske kuhinje. U ovoj prolećnoj varijanti sveža blitva oplemenjena je zelenim šparglama i grčkim jogurtom.

Tako pikantan i jednostavan: Ovaj hleb od lisnatog testa napravljen je s mešavinom šunke, sira i kisele pavlake.

Sastojci za 4 osobe: hleb sa šunkom i sirom

  • 275 g lisnatog testa
  • 100 g kisele pavlake
  • so
  • mleveni biber
  • 150 g kuvane šunke
  • 150 g rendanog sira, na primer ementaler, gauda
  • 1 žumance
  • 2 kašike susama
  • bosiljak

Priprema hleba sa šunkom i sirom

1. Pripremite nadev, napunite lisnato testo i isecite ga

Zagrejte rernu na 220° C s uključenim gornjim i donjim grejačem. Lisnato testo s papirom razmotajte na plehu. Potom polovinu premažite kiselom pavlakom, posolite i pobiberite. Šunku nasecite na komade i obložite njima pola površine. Odozgo pospite rendani sir i praznom polovinom preklopite preko nadeva. Testo isecite u obliku mreže.

2. Ispecite hleb i poslužite

Umutite žumance s 2 kašike vode, premažite testo i pospite susamom. Pecite hleb u rerni oko 20 minuta, dok ne porumeni. Potom ga izvadite, pustite da se kratko ohladi i poslužite ukrašenog bosiljkom.

Sastojci za 8 hlepčića sa suvim grožđem

  • 125 ml mleka
  • 1 kašika meda
  • 1 kašika lanenog ulja
  • 30 g maslaca u komadićima
  • 125 ml soka od kruške; treba da bude mlak
  • 4 g sušenih kvasca
  • 1 žumance
  • 1/2 kašičice narandžine korice (iz organske proizvodnje)
  • 50 g suvog grožđa
  • 400 g pšeničnog brašna tip 550 (i za posipanje)
  • 1/2 kašičice cimeta u prahu
  • 3/4 kašičice soli
  • 35 g brašna
  • 1 kašika šećera u prahu

Priprema hlepčića sa suvim grožđem

1. Pripremite dizano testo i ostavite da odstoji

Zakuvajte mleko u šerpici pa ga sklonite s plotne, dodajte med, laneno ulje i maslac, i sve dobro promešajte. U veću posudu sipajte sok od kruške i u njemu istopite suvi kvasac. Umešajte žumance i narandžinu koricu, a potom i suvo grožđe. Preko toga prosejte brašno, dodajte cimet u prahu, so i mleko s medom pa sve umesite u glatko, elastično testo. Pokrijte i ostavite da se diže na toplom mestu oko 30 minuta.

2. Testo premesite i ponovno ostavite da odstoji

Testo kratko premesite na lagano pobrašnjenoj radnoj površini, vratite ga u posudu i ostavite da se poklopljeno diže još 30 minuta dok otprilike ne udvostruči volumen. Osam velikih kalupa za mafine obložite papirom za pečenje. Testo podelite na 8 delova, oblikujte loptice, stavite u kalupe i pokrijte, pa ostavite da se još diže oko 30 minuta. Zagrejte rernu na 200° C s uključenim gornjim i donjim grejačem.

3. Pripremite nadev i ispecite hlepčiće

Za kraj pomešajte brašno sa kašičicom šećera u prahu i postupno umešajte u 3–4 kašike hladne vode dok smesa ne postane glatka. Sipajte smesu u kesicu za testo s nastavkom za izlivanje i na hlepčiće zarežite krstiće. Hlepčiće pecite u rerni 20–25 minuta dok ne porumene. Izvadite i ostavite kratko da se ohlade.

4. Pripremite glazuru i poslužite

U maloj šerpi lagano zagrejte ostatak šećera u prahu sa 1 do 2 kašike vode i promešajte. Četkicom premažite glazuru po hlepčićima i ostavite da se osuši. Vruće pecivo izvadite iz kalupa i poslužite na tacni, po želji ukrašenom uskršnjim jajima.