Menu

Savet stručnjaka: Intimna higijena

Ginekolog univ. prof. dr. Armin Vit

Home » Lepota » Savet stručnjaka: Intimna higijena - 06.2017

Ginekolog univ. prof. dr. Armin Vit daje savjete o intimnoj higijeni

Na šta posebno treba obratiti pažnju kod intimne nege?

Ne bih preporučio prekomeru higijenu intimnog područja. Dovoljno je nežno pranje spoljnjeg dela intimnog područja toplom vodom i blagom, pH-neutralnom kupkom. Preporučio bih prestanak korišćenja sapuna i parfemisane kozmetike. Kod sušenja najbolje je koristiti peškir za intimno područje koji bi trebalo da se menja na svaka dva do tri dana. Uobičajene rukavice za pranje plodno su tlo za razmnožavanje bakterija pa zato nisu prikladne za intimnu njegu. Zato je bolje posegnuti za posebnim jednokratnim rukavicama za pranje. Preporučio bih i nošenje donjeg rublja od prirodnih materijala kao što je pamuka jer je reč o higijenskom rešenju, a i mogu se prati pri 60 °C.

Zašto je upravo žensko intimno područje toliko osetljivo?

U optimalnim uslovima vagina je kisela i pH-vrednost iznosi između 3,8 i 4,5. Mnogi uticaji poput: uzimanja antibiotika, hormonalnih promena, mehaničkih iritacija ili prekomerne intimne higijene mogu da prouzrokuju promenu kiselosti. Nedostatak bakterija koje proizvode mlečnu kiselinu utiče na povećanje pH-vrednosti preko 4,5. Tako se stvara plodno tle za umnožavanje gljivica ili štetnih bakterija pa dolazi do bakterijskih i gljivičnih infekcija. Ako se infekcije tretiraju antibioticima ili antimikoticima (lekovi protiv gljivičnih oboljenja), dolazi do dodatne redukcije važnih bakterija koje proizvode mlečnu kiselinu.

Koji su simptomi vaginalne infekcije?

Nešto manje od 90 posto svih žena patilo je barem jednom u svom životu od vaginalne infekcije. Najčešći uzrok je bakterijska neravnoteža u vagini. Tipični simptomi su iscedak i peckanje. Česta je i gljivično-vaginalna infekcija koju većinom uzrokuje vrsta Candida albicans, a manifestuje se svrabom, peckanjem pri mokrenju i belim iscetkom. U ovom slučaju je važno postaviti brzu i preciznu dijagnozu. Nažalost, specijalisti ne rade uvek sve potrebne testove (mikroskopske testove, vaginalnu kulturu).

 

Prema gore
OKViše informacija