Menu

Savet stručnjaka: oslabljeno karlično dno

Dr Anna Bruker odgovara na pitanja.

Home » Zdravlje » Savet stručnjaka: oslabljeno karlično dno - 04.2018

Ginekolog i stručnjak za ortomolekularnu medicinu u Eferdingu, dr Anna Bruker, odgovara na pitanja.

Zbog čega dolazi do slabljenja karličnog dna?

Karlično dno zatvara trbušnu šupljinu sa donje strane, a sastoji se od tri mišićna sloja koja pridržavaju unutrašnje organe. Snažno karlično dno pruža oslonac i stabilnost, pa je i njoj, baš kao i drugim mišićnim grupama, potreban redovan trening. Najveći izazov za ovu grupu mišića predstavljaju trudnoća i porođaj zato što tada dolazi do velikih hormonalnih promena, ali i istezanja ili povreda pri samom porođaju. Svako povećanje pritiska ili težine u području trbušne šupljine, kao na primer: hronični kašalj, težak fizički rad, prekomerna težina, uzrokuju opterećenje i slabljenje mišića. U starosti nedostatak hormona pritom isto igra važnu ulogu.

Kako možemo da primetimo oslabljeni karlični pod?

Popuštanjem napetosti dolazi do naglog pada unutrašnjih organa prema unutra. Tako nastaju simptomi poput osećaja pritiska i zatezanja, stranog tela u organizmu, ali i bolova u području leđa. Spuštanjem unutrašnjih organa može da dođe do slabljenja mokraćnog mehura s neželjenim posledicama kao što je nemogućnosti kontrole mokraće. Kašalj, kijanje, smejanje pri bavljenju sportom ili podizanju teškog tereta mogu prouzrokovati nekontrolisano puštanje gasova, pa čak i stolice što uzrokuje znatno ograničenje kvaliteta života i životnog zadovoljstva. Usled tih tegoba u značajnoj meri može da pati i seksualni život.

Kakve mogućnosti postoje za jačanje karličnog poda?

Muskulatura karličnog poda mora redovno da se trenira, baš kao što je slučaj i sa svim ostalim mišićima u telu. To posebno važi nakon porođaja kada se posebno preporučuje gimnastika za jačanje leđnih mišića. Posebno namenjeni treninzi nude se na brojnim mestima, ali važna je redovnost. Korisna je i elektrostimulacija ako dođe do potpunog gubitka osećaja, a to znači kontrole mokraćnog mehura (na primer, usled povreda koje nastupaju pri porođaju). U tom smislu je važno razvijati svest o ovoj mišićnoj grupi već kod malih devojčica učeći ih korisnim vežbama kroz igru.

 

Prema gore
OKViše informacija