Menu

Savet stručnjaka: Suvo oko

Oftamolog Matijas Virtič objašnjava sindorm suvog oka.

Home » Lepota » Savet stručnjaka: Suvo oko - 04.2017

Oftamolog Matijas Virtič, objašnjava šta je to sindrom suvog oka i šta njegov uzrok

Po čemu mogu da znam da imam sindrom suvog oka?

Sindrom suvog oka je često očno oboljenje. Procenjuje se da svaki peti pacijent koji poseti oftalmologa, pati od tog problema pri čemu on češće pogađa žene nego muškarce. Tipične tegobe uzrokuje smanjena hidratacija površine oka. Tegobe se pojavljuju u različitom stadijumu, pa tako govorimo o blagom osećaju kao da u oku imamo strano telo ili kao da nam je oko suvo preko osećaja pečenja, crvenila, bolova, osećaja pritiska (koji se javlja iz unutrašnjosti oka) pa sve do stanja zalepljenih očiju ujutro nakon buđenja i oštećenja rožnjače. Sindrom suvog oka je hronično oboljenje što znači da se u fazama mora lečiti celog života.

Šta uzrokuje sindrom suvog oka?

Smanjena količina suza ili promene u sastavu suznog filma mogući su uzroci zbog kojih nastaje sindrom suvoga oka. Tome možemo dodati i smanjenu učestalost treptaja zbog koje površina oka tokom dužeg razdoblja nije dovoljno hidrirana. Uz određena oboljenja koja uzrokuju sindrom suvog oka (kao što su na primer poremećaji u radu štitne žlezde ili nuspojave lekova) uzroke često treba tražiti i u određenim radnim uslovima. Tako intenzivan rad za kompjuterom, zadržavanje u klimatizovanim prostorijama bez dovoljno vlage u vazduhu i utcaji okoline (povećana koncentracija ozona) igraju određenu ulogu.

Kako se leči sindrom suvog oka?

Sindrom suvog oka može uzrokovati trajna oštećenja rožnjače što može uticati na vid. Zato biste obavezno morali da posetite oftalmologa kada se jave tegobe. Egzaktan uzrok je često teško pronaći, zbog čega se u lečenju koncentrišemo na simptome. Nakon preciznih testova i postavljene dijagnoze oftalmolog će propisati „veštačke suze“ u obliku kapi za oči za redovno korišćenje. Osobe koje povremeno pate od blažih tegoba će ređe koristiti preparate, a ako se tegobe javljaju učestalo i u težem obliku, koristiće preparate često. Preporučljivo je koristiti proizvode bez konzervansa jer kod duže primene i konzervansi mogu da uzrokuju sindrom suvog oka, odnosno mogu samo pogoršati postojeće stanje.

 

Prema gore
OKViše informacija