Active Beauty
Evo kako da vam uspeju porodične fotografije

Proslave posebnih prilika moraju biti ovekovečene fotografijama iz porodičnih albuma.

Evo kako da vam uspeju porodične fotografije

Sadržaj
Osvetljenje i pravi trenutak
Deljenje i arhiviranje
Najbolje aplikacije

Svečanosti i porodična slavlja pružaju brojne prilike da lepe trenutke ovekovečite. Ali kako da postignete da te porodične uspomene uspeju na najbolji mogući način?

Osvetljenje, pravi trenutak i saveti za slikanje panoramskih fotografija

Pravilno osvetljenje

Bez obzira da li ste na otvorenom pri dnevnom svetlu ili ste uveče na veštačkom svetlu, rasveta ne sme da zaslepljuje ni vas (jer biste tada snimali u pozadinskom svetlu zbog čega bi se malo toga prepoznalo na fotografiji), ni vaše motive (jer biste na fotografiji imali zatvorene oči). Dobro je kada svetlo na modele pada sa desne strane i kada se u njihovim očima vidi refleksija svetlosti. To snimak čini lepšim.

Izbor pravog trenutka

Najzad su se svi tako približili jedni drugima da mogu da stanu u sliku. Najzad deca više ne prave grimase. Najzad svi gledaju u kameru i izgovaraju uglas: „Ptičica!” I uprkos svemu tome, uspevate da pokvarite fotografiju. Da biste to ipak izbegli, oslonite ruke na kolena, kukove ili neki stabilan predmet i udahnite pre nego što pritisnete dugme i napravite snimak. Ako želite još profesionalniji pristup, upotrebite stativ. Jednostavnije modele možete dobiti po niskim cenama.

Preporuka za poklon za pogodnu priliku: fotoknjiga, poster, kalendar ili fotoplatno uz dm foto uslugu pretvorite svoje najljepše fotografije u jedinstvene uspomene koje možete nekome i da poklonite

Kako da uspešno uslikate panoramske fotografije

Na porodičnim fotografijama glavni motiv su ljudi. Ali proverite i ivice slike pre nego što započnete sa fotografisanjem. Tu se rado „ušunjaju” kante za smeće, saobraćajni znaci ili druge neatraktivne kulise koje je posle jako teško ukloniti u obradi fotografije. Probajte da ih izbegnete ako je to moguće ili promenite perspektivu.

Deljenje i arhiviranje

Deljenje slika sa članovima porodice
Naravno da je praktično postavljati slike na facebook ili instagram kako bi tamo svi drugi članovi porodice mogli da im se dive, ali pre nego što to uradite, morate prvo da pitate sve sa slike da li su saglasni da objavite njihove snimke. To važi čak i za one situacije kada te fotografije želite da podelite samo sa odabranim osobama, kada želite da ih pošalje e-poštom ili da ih sačuvate u nekom online-folderu. Ako se odlučite za poslednju opciju i napravite arhiv, onda možete da sačuvate fotografije u većoj rezoluciji nego na društvenim mrežama.

Arhivirajte fotografije sigurno

Zahvaljujući digitalnim kamerama, danas je fotografisanje puno pristupačnije nego ranije. Zato je naravno daleko veća količina slika koju tako snimimo i prikupljamo na svojim kompjuterima i mobilnim telefonima. Uprkos tome što nam programi kao što su: iPhoto, XnView MP ili Photoshop Lightroom omogućavaju jednostavno i pregledno arhiviranje fotografija, količine podataka na našim uređajima i dalje su značajne. Ali i zbog drugih razloga se preporučuje čuvanje fotodatoteka na spoljašnjim medijima – na primer, zbog sigurnosnih kopija. U tu svrhu možete da koristiti jeftine ili besplatne online-arhive kao što su: iCloud, Dropbox, Google Fotos ili MyTuxedo – ali ove biblioteke medija sigurne su samo u onoj meri u kojoj to omogući pružalac usluge. Nešto skuplja alternativa su spoljašnje memorije na koje uz zanemarljiv trud mogu da se prebace slike preko Windows-Explorera ili Finder-a na Mac-u. Sve u svemu, ni ova rešenja nisu trajna pa se preporučuje da se fotografije s vremena na vreme prekopiraju na neku drugu spoljašnju memoriju

Najbolje aplikacije

Filteri i efekti:
Brojni pametni telefoni su danas opremljeni jako dobrim foto aplikacijama. Uprkos tome, često se isplati sačuvati i alternativne foto aplikacije jer imaju dodatne funkcije, postavke i filtere.
Aplikacije za android: Open Camera, Google Kamera, Camera Zoom FX, Hipstamatic
Aplikacije za iPhone: Camera+, ProCamera, Hipstamatic

Dodatna poboljšanja
Aktuelne aplikacije i programi za obradu fotografija mogu puno toga. Uz samo nekoliko klikova fotografije ispadaju savršeno.
Pixlr: uklanja crvene oči.
SKWRT: koriguje perspektivu fotografije.
Snapseed: koriguje boje, ima filtere i efekte fokusa.

Photoshop: takoreći može sve. Pomoću njega se na svakoj fotografiji postiže optimalan rezultat