Active Beauty
Savršeno našminkane: 1 x 1 četkice za šminkanje

Pomoću ovih alata vaša šminka će da izgleda savršeno.

Savršeno našminkane: 1 x 1 četkice za šminkanje

Četkice za šminkanje će da vam pomognu da precizno nanesete podlogu, rumenilo i drugu šminku. Postavlja se, međutim, pitanje koja četkica je prava i koliko četkica vam je potrebno za kompletan make up?

Bez četkice nema savršene šminke s punim sjajem. Ono što zvuči tako jednostavno, u praksi se pokazalo kao pravi izazov: dm vam nudi veliki izbor četkica – koju ćete da izaberete? I koja četkica za šminkanje je najpogodnija? Bez brige, uz pomoć dm ekspertkinje Madelaine Sommerlat (Madelajne Zomerlat) napravili smo vrhunski vodič za kupovinu četkica. Evo osnovnih pravila za odabir i upotrebu prave četkice za šminkanje.

Sve što treba da znamo o dm četkicama za šminkanje

Četkica za šminkanje od prirodne ili veštačke dlake?

Kada su u pitanju četkice za šminkanje, razlikujemo četkice s prirodnom i sintetičkom dlakom. U pogledu apsorpcije materijala i gipkosti obe vrste su visokorazvijene i dostupne u dm-u.

 • Četkice s prirodnom dlakom trebalo bi da se koriste samo za praškaste proizvode (kao što su senke za oči i rumenilo), inače će se dlaka slepiti i četkica će da postane neupotrebljiva.
 • Četkice sa sintetičkom dlakom mogu da se koriste kako s praškastim, tako i s kremastim proizvodima (poput korektora ili podloge). Mnoge inovativne i održive kozmetičke marke iz etičkih razloga sve više, ili čak isključivo, nude četkice za šminkanje sa sintetičkom dlakom. Prednost ovih četkica ogleda se u tome što su u većoj meri higijenske i pogodne su za osobe s alergijama. Pored toga, veganska i visokokvalitetna, mikrofina veštačka dlaka, kao kod četkica za šminkanje ebelin professional, ostavlja divan osećaj mekoće. Sintetičke četkice duže zadržavaju svoj prvobitni oblik, imaju glatku površinu i „ne gutaju“ suvišnu šminku.

Koliko četkica mi je stvarno potrebno za kompletno šminkanje?

Količina četkica koje ćete da koristite svakako je stvar ukusa i teško je reći konkretan broj. Ali: „Celokupno šminkanje jednom četkicom ne funkcioniše“, kaže ekspertkinja Zomerlat. Njen savet: četkice sa čvrsto povezanim vrhom prave precizne ivice, dok četkice sa meko povezanim vrhom stvaraju fine prelaze. Odaberite svoju četkicu prema rezultatu koji želite da ostvarite.

I ne zaboravite: „Veličina četkice takođe igra ulogu, zato što nam je za celo lice potrebna veća četkica nego kada šminkamo samo kapke.“

Četkica 1 x 1: Ovo su četkice koje su vam potrebne

 1. Za lice:
 • Četkica za podlogu: Četkice za podlogu obezbeđuju ujednačen ten. Ovde je naročito važno da vrh četkice bude prosečno čvrsto povezan. Ukoliko je previše čvrsto povezan, može da se dogodi da će podloga samo da se razmrlja po koži, a četkice koje su previše mekane nepotrebno „gutaju“ veliku količinu proizvoda.
 • Četkica za korektor: Nešto manjom četkicom za korektor možete ciljano da prikrijete tamne krugove oko očiju, nečistoće i crvenilo. Dlaka četkice je kompaktno povezana, tako da možete precizno da radite s njom.
 • Četkica za puder: Najbolji način da raspodelite fine pigmente pudera jeste da ih nanesete veoma mekanom četkicom za puder jer podloga ispod njega treba da bude fiksirana i da se ne razmazuje.
 • Četkica za konturisanje: Idealna četkica za konturisanje je srednje čvrsto povezana tako da dobro konturiše, ali ipak ne stvara oštre prelaze. Zahvaljujući zakošenom obliku četkice, možete da naglasite jagodice, a ostala područja, kao što su nos ili čelo, vizuelno učinite užim, odnosno manjim.

 1. Za obraze:
 • Četkica za rumenilo: Za prirodan završni sloj četkica za rumenilo treba da bude veoma mekana. Što je četkica čvršće povezana, to će boja na obrazima da izgleda intenzivnije. Da li ćete da se odlučite za okruglu ili blago zakošenu četkicu, stvar je ukusa, okrugla je obično finija, dok je zakošena četkica idealna za dodavanje još malo konture tako što ćete koristiti blush.
 • Četkica za hajlajter: Da biste akcente postavili na prava mesta, četkica ne treba da bude ni previše velika, niti da se sužava na vrhu – na ovaj način proizvod može posebno precizno da se nanese. Za mekša naglašavanja pogodna je lepezasta četkica.

 1. Za područje oko očiju:
 • Četkica za senku: Četkica za blend apsolutno je neizostavna za ljubiteljke senki za oči, jer se samo s njom postižu glatki prelazi između boja. Ovde važi pravilo: što duže blendate senke, to je lepši finiš.
 • Četkica za ajlajner: Što je vrh četkice za ajlajner finiji i uži, to jednostavnije dosežete do trepavica i možete da iscrtate preciznu liniju oko kapka.
 • Četkica za obrve: Ukoliko koristite puder za obrve, potrebna vam je odgovarajuća četkica. Četkica treba da bude zakošena kako biste obrve učinili vizuelno gušćim. Vrh omogućava posebno precizno nanošenje.

 1. Za usne:
 • Četkica za usne: Pomoću četkice za usne ne samo da možete preciznije da nanesete boju već je ona i postojanija, jer pigmenti boje dopiru čak i između finih linija na usnama. Za precizno nanošenje četkica treba da bude čvrsto povezana.

Pranje četkica: Ovako funkcioniše!

Oprez, bubuljice! Baš kao i čišćenje ostalih kozmetičkih alata, tako je važna i higijena četkica. U principu, važi sledeće: Ako svakodnevno koristite četkice za šminku, otprilike jednom nedeljno treba da im priuštite malu kupku i, u idealnom slučaju, da ih obrišete maramicom za dezinfekciju između dve primene.

Postoje specijalna sredstva za pranje ili možete da upotrebite šampon za bebe – nikada ne koristite detergente jer oni isušuju, kako sintetičku, tako i prirodnu dlaku. Saveti dm ekspertkinje: „Prilikom pranja nemojte previše snažno da trljate i uvek položite četkicu da se osuši, ili još bolje: okačite je s dlakom spuštenom nadole.“ Ako ne vodite računa, pri svakom čišćenju voda će se slivati unazad, što može da utiče na rastvaranja lepka – i četkica tako gubi svoju dlaku.