Active Beauty
Šminkanje proširenih pora: tri važna make up koraka

Uz ova tri make up trika možemo vizuelno da smanjimo proširene pore.

Šminkanje proširenih pora: tri važna make up koraka

Ne možemo da učinimo da nestanu, ali šminkom možemo vizuelno da smanjimo proširene pore – ako je pravilno nanosimo!

Šminkanje kože s proširenim porama može da bude problematično. Šminka može da se nataloži u porama ili da dodatno naglasi strukturu kože. Zahvaljujući ovim trikovima uspećete da ih prikrijete.

Pore kože su veoma sitne, veličine samo nekoliko milimetara. One izlučuju znoj i sebum iz kože i omogućavaju da naša koža diše. I bez obzira na to da li su pore izložene toploti ili hladnoći, nihova veličina ostaje uvek ista, dok se krvni sudovi na toploti i pari šire, što olakšava uklanjanje mitisera.

Šminkanje kože s proširenim porama može da bude problematično. Šminka može da se nataloži u porama ili da dodatno naglasi strukturu kože. Prilikom šminkanja možemo da promašimo ton boje, odaberemo pogrešnu konzistenciju ili nepravilno nanesemo make up. Posledica toga je da će šminka još više istaći neželjene pore.

Šta su zapravo proširene pore?

Pore ne možemo da umanjimo, ali pravilna nega poboljšava izgled kože makar vizuelno. Uostalom, da li će koža biti sklona proširenim porama ili ne, stvar je predispozicije. Ukoliko se koža nepravilno čisti, pore mogu da se začepe i upale, ali neće se uvećati.

Umesto toga, prema studiji koja se pojavila 2016. godine, postoje tri razloga za proširene pore:

  • Prekomerna proizvodnja sebuma: U ovom slučaju lojne žlezde proizvode previše ulja što proširuje pore i dovodi do masne kože. Zbog toga proširene pore često idu ruku pod ruku s masnom i mešovitom kožom.
  • Smanjena elastičnost kože oko pora: Tokom godina tkivo postaje opuštenije čime i zidovi pora gube čvrstinu i postaju vidljiviji.
  • Povećani volumen folikula dlake: U ovom slučaju pore na kraju folikula dlake – dakle, u korenu dlake – začepljuju se ispod kože i šire.

Pored odgovarajuće podloge, u ovom slučaju pomažu sledeći profi-trikovi:

Umanjite proširene pore šminkom: ujednačena šminka u tri koraka

  1. Prajmer kao minimalizator pora

Prajmer, poznat i kao minimalizator pora, deluje kao ublaživač i vizuelno pročišćava ten. Pored toga, pretežno gelaste i transparentne teksture popunjavaju pore i ne začepljuju ih. Trik: Šminka koja se nanese nakon toga ne može više da se taloži u porama. Ten automatski deluje glatko, a pore su manje upadljive.

Postupak: Prajmer nanesite umereno i prstima nežno utapkajte u kožu (ne razmazujte).

  1. Pravilno nanošenje podloge

Koja podloga najviše odgovara koži s proširenim porama zavisi pre svega od tipa kože. U slučaju da imate upadljive pore važno je da podloga ne bude ni previše tamna, ni previše svetla, a završni sloj treba da ima matirajući efekat. Ako imate masnu kožu, bolje je odabrati kompaktne podloge ili mineralni puder da biste izbegli efekat maske. Za normalnu kožu pogodne su tečne podloge bez ulja.

Početak: Podlogu ne razmazujte prstima! Umesto toga, upotrebite gustu, zakošenu četku. Make up nanosite od sredine lice prema spolja malim, kružnim pokretima.

  1. Puder kao ublaživač

Da biste fiksirali podlogu, na kraju na kožu sunđerom za puder nežno utapkajte mineralni puder koji propušta svetlost. Nežno blistavi puder ima dodatni ublažavajući efekat koji čini da pore izgledaju sitnije. Takođe, zahvaljujući svojoj neprozirnosti, ovakav puder prikriva nečistoće i crvenilo na koži.