Active Beauty
Sprej za kosu, pena za učvršćivanje kose ili vosak

Frizura uspeva zahvaljujući proizvodima kojih ima u vašem najbližem dm-u.

Sprej za kosu, pena za učvršćivanje kose ili vosak

Frizura jednostavno nema volumen? Kosa izgleda suvo? Ne možete da umirite razbarušene pramenove? Razlog zašto frizura jednostavno ne uspeva najčešće je korišćenje pogrešnog proizvoda za oblikovanje kose. Uvojci ili pletenica: koliko će frizura na kraju da traje i kako će da izgleda, pre svega zavisi od proizvoda za oblikovanje koje koristite. Sprej za kosu, vosak za kosu, pena za učvršćivanje i ostalo: kada zastanete ispred polica u dm-u, izbor proizvoda za oblikovanje kose gotovo je beskonačan. A često i pomalo zbunjujući. U nastavku vam dajemo vodič za stilizovanje:

Sprej za kosu i ostalo: pravi proizvod za stajling vaše kose

Sprej za kosu: ne koristi se samo za fiksiranje

Sprej za kosu zastupljen je u gotovo svakoj kući. Nije ni čudo: praktičan je, jednostavan za nanošenje i dugo drži. Ono što većina korisnika ne zna: sprej za kosu ne služi samo za fiksiranje, već i da kosi da veći volumen. Da biste to učinili, odvojite gornje pramenove, podignite ih, isprskajte sprej od dole na koren i dužinu sa udaljenosti od otprilike 20 cm. Efekat: čestice spreja za kosu talože se između pramenova poput malih odbojnika i daju frizuri veću punoću.

Prskanje spreja na dužinu i koren kose ima smisla i onda kada nosite podignutu kosu, pletenicu ili rep. Sprej obezbeđuje bolje prianjanje i frizura bolje drži.

Sa druge strane, ako koristite sprej da biste umirili raspršene pramenove, postupite drugačije. Sprej se ne prska kao obično, već se obilno prska na dlanove i nanosi na gornji deo kose.

Takođe važno: postoji odgovarajući sprej za svaku frizuru i svaki tip kose. Obratite pažnju na informacije na proizvodu. Naziv lak za kosu koristi se za sprej koji ima izuzetno snažan učvršćujući efekat. Što je niži stepen učvršćivanja, to više pokreta ostaje u kosi. Važi kao pravilo: za frizure sa podignutom kosom potrebno je snažno učvršćivanje. Nasuprot tome, ako bismo dodali lak na otvorene frizure, one bi delovale kruto i neprirodno; ovde su dovoljni niski nivoi fiksiranja.

Pena za učvršćivanje: volumen, čvrstina i nega

Pena za kosu ne koristi se samo za učvršćivanje, već kosi daje volumen i negu. Kada pojedinačne pramenove obložite aktivnim supstancama iz pene, kosa dobija veću punoću. Uz to, pena za kosu sadrži važne sastojke za negu i zaštitu od vrućine, koje kosu štite tokom oblikovanja.

Za razliku od spreja za kosu, pena za učvršćivanje ne fiksira kosu, već joj daje čvrstinu koja i dalje omogućava živahno kretanje kose. Pena za kosu je pogodna kako za podignute frizure i pletenice, tako i za oblikovanje „otvorenih“ frizura.

Pored toga, lepe uvojke možete da oblikujete i pomoću specijalnih pena za uvijanje. Nanesite je na vlažnu kosu, dobro uvijte pramenove i zatim osušite fenom pomoću nastavka za difuzer ili jednostavno ostavite da se osuši sama.

Prilikom primene važi sledeće pravilo: pene za učvršćivanje nanose se uvek na vlažnu kosu i raspoređuju što je moguće ravnomernije. Ovde od velike pomoći može da bude češalj sa širokim zupcima.

Vosak za kosu: za fleksibilno oblikovanje

Vosak za kosu ima masnu konzistenciju. On čini da kosa izgleda punije i zdravije, ali ostavlja i utisak težine. Upotreba voska može da dovede do gubitka volumena, posebno kod tanke kose. Proizvode od voska uvek treba dozirati umereno; količina veličine lešnika dovoljna je čak i za dugu kosu.

Mali savet. Da biste sprečili gubitak volumena, nemojte da nanosite vosak na dužinu, da kosu ne biste nepotrebno učinili težom. Mala količina može da se umasira u koren kose, kako bi joj dala veću izdržljivost i volumen. Dodatna mala količina na krajevima osigurava definisani izgled.

Za razliku od spreja za kosu, vosak za kosu ne koristi se samo za učvršćivanje kose, već i za njeno oblikovanje. Pojedinačni pramenovi mogu posebno da se naglase, a da ne deluju kruto. I najbolje od svega: frizura uvek iznova može da se osveži. Jednostavno protresite, uvijte pojedinačne pramenove ili ih poravnajte: vosak za kosu nudi sve mogućnosti.

Gel za kosu: ništa se više ne pomera

Jednostavno rečeno, gel za kosu deluje kao sprej za kosu, ali poseduje drugačiju konzistenciju. Gelasta pasta može da se nanese na pojedinačne pramenove, ali i da se razmaže po celoj frizuri (npr. za izgled vlažne kose). Gel ima visok stepen učvršćivanja, tako da su pramenovi apsolutno sigurni i mogu da se oblikuju po volji. Posebno kratka kosa može dobro da se oblikuje gelom. Sa druge strane, duga kosa je često suviše teška, tako da gel ne može da joj da posebno mnogo stabilnosti.

Važno je da znate: kada se gel za kosu osuši, kosa je veoma čvrsta, ali je ne treba više dirati. Pokreti koji nastanu dodirivanjem ili rastresanjem uzrokuju da očvrsle čestice gela otpadnu sa frizure i da ona time izgubi čvrstinu.

Takođe, kada je reč o nezi, morate da obratite pažnju na neka svojstva gela. Budući da se proizvodi na bazi alkohola, on isušuje kosu. Zbog toga se ne preporučuje svakodnevna upotreba, posebno kod tanke i veoma suve kose. Pored toga važi pravilo: kada koristite gel, trebalo bi da uveče temeljno isperete kosu i negujete je hranljivim proizvodima. Na kraju krajeva, želimo još dugo da uživamo u svojoj kosi.