Active Beauty
Ukusni burgeri bez mesa

Dobra zemička, odlične pljeskavice i pravi sos.

Ukusni burgeri bez mesa

Ein anständiges Weckerl, ordentliche Patties, die passende Sauce – vor diesen Burger-Rezepten können sich alle Fleisch-Varianten verstecken.

Veganski burger

Vreme pripreme: 1 sat.

Sastojci za 4 burgera:

55 g lanenog semena
35 g ovsenih mekinja sa klicama
4 tost zemičke – pecivo
malo ulja za prženje
600 g slatkog krompira
1 mala tikvica
50 g feta sira
1 luk
1 češanj belog luka
So, biber

Za dekoraciju:

Malo kečapa (alternativno sos za jela sa roštilja)
Salata po izboru (npr. Zelena salata)
1 mali paradajz

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 200 stepeni. Slatki krompir oljuštite i isecite na kriške. Stavite u tepsiju za pečenje obloženu papirom za pečenje, pospite preko krompira malo ulja za prženje, posolite, pobiberite i pecite oko 25 minuta dok kriške slatkog krompira ne omekšaju. Stavite u veliku posudu i ostavite da se ohladi.

2. Očistite i sitno iseckajte luk, iseckajte takođe i beli luk, narendajte tikvice. isecite paradajz, usitnite fetu. Operite salatu.

3. Pržite luk zajedno sa belim lukom u posudi na srednjoj vatri oko 3-4 minuta. Ostavite da se na kratko ohladi i pomešajte masu zajedno sa tikvicama, feta sirom i zobenim mekinjama sa slatkim krompirom. Sve dobro izgnječite dok se ne formira meko testo. Namokrite ruke i oblikujte 4 pljeskavice. Stavite laneno seme u duboki tanjir i pljeskavice okrećite po semenu lana. Pokrijte i ostavite u frižider oko 15 minuta.

4. Zagrejte rernu na 180 stepeni gornji / donji grejači. Pecite pljeskavice u tepsiji za pečenje obloženom papirom za pečenje do zlatno smeđe boje na 15-20 minuta. U poslednjim minutima stavite zemičke u rernu i na kratko ih zagrejte.

5. Presecite zemičke, stavite u njih pljeskavice i ukrasite kečapom (ili sosom za roštilj), salatom i kriškama paradajza.

Hamburger od slatkog krompira

Sastojci za 4 porcije:

60 g canihua (vrsta žitarica)
1 supena kašika suncokretovog ulja
1 supena kašika lanenog semena
1 kafena kašičica kokosovog ulja
1 supena kašika limunovog soka
malo maslinovog ulja
1 supena kašika palente
2 velike tikvice
2 slatka krompira
1 luk
Čili pahuljice po volji
1 češanj belog luka
1 jaje
4 integralne kifle
2 supene kašike prezli
so

Za dresing:

1 avokado
2 supene kašike Tahinia
3 supene kašike limunovog soka
so
1 češanj belog luka

Za dekoraciju:

4 koktel paradajza
1 šaku rukole
1 veza peršuna

Priprema:

1. Zagrejte rernu na 175 stepeni. Kuvajte canihua žitarice sa tri puta više vode oko 15 minuta. U međuvremenu, istopite kokosovo ulje, isecite češnjak belog luka, isecite luk na male komadiće.

2. Tikvice iseckajte na kockice. U vatrostalnu posudu koja je premazana sa malo maslinovog ulja peći kockice tikvica u rerni oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi, zatim od smese napravite pire i stavite u veliku posudu.

3. Dodajte jaje, kuvani canihua, laneno seme, 1 kašiku maslinovog ulja, 1 kašiku limunovog soka, nekoliko čili pahuljica, kokosovo ulje, beli luk, luk, 1 kašičicu soli i prezli i sve dobro promešajte. Formirajte pljeskavice sa blago vlažnim rukama i stavite na tepsiju za pečenje. Pecite 30 minuta, okrećući ih posle 15 minuta.

4. U međuvremenu oljuštite slatki krompir i isecite ga na trake. Kratko u suncokretovom ulju okrenite krompire i pospite prezlom svuda okolo. Slatki krompir se peče 25 minuta.

5. Za dresing preliv, ogulite avokado, isecite ga na sitne komadiće i izgnječite ga zajedno sa tahinijem, limunovim sokom, 1 prstohvatom soli i 1 češanjakom belog luka.

6. Presecite integralne kifle na pola, obe polovine premažite sa malo preliva. Stavite pljeskavice a potom na njih stavite slatki krompir, dodajte preostali preliv i ukrasite sa paradajzom, rukolom i peršunom.