Active Beauty
Uštedeti vreme pravilnim čišćenjem: Evo kako

Uz dobru organizaciju, pravilnim redosledom i uz naše savete može da se završi brzo.

Uštedeti vreme pravilnim čišćenjem: Evo kako

Bilo za Božić ili u proleće: Nažalost, čišćenje stana ne obavlja se samo od sebe. Međutim, uz dobru organizaciju, pravilnim redosledom i uz naše savete može da se završi brzo.

Kažu da ovakvi ljudi postoje: oni koji se zabavljaju i dobro su raspoloženi dok čiste i u najkraćem mogućem roku pospreme stan do najmanjih detalja. Ipak, postoje i drugi. Oni takođe znaju da se domaćinstvo ne brine samo o sebi – niti u proleće niti za Božić. No, ako budete čistili određenim redosledom, bićete brže gotovi i postići ćete dugotrajan blistavo čisti rezultat. Ovo ostavlja više vremena za važne stvari! Na primer, za učenje meditacije ili za igru sa decom.

Savet unapred: Sve je zabavnije uz omiljenu muziku! A uz nekoliko kapi mirisnog ulja u mirisnoj lampi ili vodi za čišćenje, sve postaje još živahnije.

Pravilno čišćenje? Saveti za čist stan

  1. Pospremanje i bacanje starih stvari

Ako pristupite sistematski, brže ćete da završite čišćenje i efikasnije ćete da radite. Započnite sa pospremanjem i uklanjanjem svega što vam stoji na putu. Jer možete da čistite samo na slobodnim prostorima. Dakle, pre nego što započnete sa čišćenjem, trebalo bi da pospremite razbacane sitnice i odmah – velikodušno – bacite nepotrebne stvari. Ako uzmete u obzir da će tako da ostane više prostora za sveže cveće i dekoraciju, lakše ćete da ih uklonite.

  1. Pravilno čišćenje: Redosled od gore na dole

Radite od gore na dole: počnite od površina stolova i polica i čistite samo u jednom smeru, kako se prašina i klice ne bi jednostavno raspršile. Najzad, ne želimo da sredstvo za pranje stakala kaplje po upravo oribanom podu. Ukoliko čistite sobu po sobu, preporučujemo sredstva za čišćenje pogodna za različite površine. U principu, dovoljna su samo četiri sredstva za čišćenje: sredstvo za čišćenje na bazi sirćeta, univerzalno sredstvo za čišćenje, abrazivno krem sredstvo za čišćenje i sredstvo za čišćenje toaleta. Za naročito uporne mrlje na staklima i ogledalima možete da koristite sredstvo za čišćenje stakla. Ukoliko vam se žuri, usisivač zamenjuje džoger, a vlažne višenamenske krpe začas uklanjanju prašinu i prljavštinu.

Savet: Najbolje je držati na zalihama sunđere za kuhinju i kupatilo kao i krpe od mikrovlakana za staklo, ogledala i metalne površine, tako da budu dostupne po potrebi. Pažnja: nemojte da čistite površine visokog sjaja krpama od mikrovlakana, jer ovaj materijal može da ostavi fine ogrebotine.

  1. Posebno obradite različite površine  

Kao alternativa, čišćenje stana možete da obavite i po površinama: prvo očistite sve pločice, zatim sve staklene površine i na kraju podove. Tako ćete svakim aspektom čišćenja da se pozabavite samo jednom, što bi moglo da poveća motivaciju. Da se prljavština i klice ne bi prenosile iz sobe i sobu, bolje je da koristite više različitih sunđera i krpa (na primer u različitim bojama).

Savet: Ako je nešto suviše zaprljano, više možete da postignete temeljnim trljanjem i ribanjem nego raznim sredstvima za čišćenje. Bolje je da ciljano koristite agresivna sredstva za čišćenje, na taj način štitite zdravlje i životnu okolinu.

  1. Speed Cleaning / Brzo čišćenje i za one koji ne vole čišćenje  

Ako niste ljubitelj višesatnog čišćenja, „Speed Cleaning“ nudi rešenje. To znači: Svakoga dana nekoliko minuta ciljano obavljajte određene zadatke, kako biste dugo imali čist stan. Svakodnevno trošenje dragocenog vremena može da zvuči dosadno, ali – kada se jednom integriše u svakodnevnu rutinu – to se zaista radi brzo. Veliki nedostatak: nekoliko minuta dnevno nije dovoljno da temeljno očistite stan. Zbog toga je i dalje potrebno da se on jednom mesečno detaljnije očisti. Na kraju, nije bitno da li više volite intenzivniju verziju ili dnevni program. Važno je samo razviti rutinu. Tada je čišćenje dugoročno ne samo lakše, već i garantovano efikasnije!