Active Beauty
Kosa čini život lepšim

Šiške: odluka o kojoj se dugo razmišlja.

Kosa čini život lepšim

Uglavnom je to odluka o kojoj se dugo razmišlja: Zapravo, uvek smo zadovoljni svojom kosom, dužina je savršena i boja kose je sveža i sjajna. Ali nekako bismo želeli malo promene. Kosa nam deluje dosadno. Upravo tada se prvi put pomisli na šiške.

Čak iako šiške skoro svakoj ženi stoje, da li će rezultat biti dobar zavisi od oblika lica. Zato nemojte šišati kosu a da prethodno dobro ne razmislite! Mnogim ženama pomaže kad prvo provere na Pinterest-u šta bi im otprilike moglo stajati. Ta znatiželja se isplati jer su šiške ipak nešto više od naprosto ravno ošišane kose.

Šiške postoje u mnogim varijantama i dužinama i mogu fundamentalno da promene naš izgled. Pre svega, mogu prikriti definicije lica ali i naglasiti sve prednosti.
Međutim, šiške takođe zahtevaju dnevno stilizovanje. Vrlo retko nakon ustajanja izgledaju onako kako bismo želeli. Zato bi trebalo da naučite kako se rukuje sa fenom za kosu i okruglom četkom za feniranje ili sa presom za pegljanje kose. Ukoliko želimo da izbegnemo da kosa suviše isušeno izgleda, preporučuje se upotreba proizvoda za zaštitu od toplote a takođe i hidratantna nega za kosu. Šamponi za suvo pranje kose su od suštinskog značaja za one koji nose šiške i odličan trik ako želite da osvežite kosu tokom dana.

Stručan savet pre velikog koraka je presudan. Kod kovrdžave kose šiške nisu potpuno isključene, ali oblikovanje je ipak zahtevnije nego kod ravne kose. Prema tome, stručnjak vam može pomoći ako na prednjoj liniji kose imate čuperak. I još jedan razlog za dobrog frizera: češće ćete ga posećivati ubuduće, jer šiške moraju redovno da se šišaju. Samo izuzetno hrabri ljudi to rade sami kod kuće.

Ovalno lice:
Ravne šiške

Ovalan oblik lica je karakterističan zbog blagih oblina, tom obliku lica odgovaraju skoro sve šiške. Ravne i tupo ošišane šiške, dužine do obrva lepo stoje ovom obliku lica, ublažavaju izgled izduženih usta i brade.

Oblo lice:
Šiške sa strane ili micro šiške

Šiške koje se nose sa strane i lagano padaju do ugla očiju, definišu oble crte lica i vizuelno produžuju lice. Hrabriji mogu da se usude da nose mikro-šiške, tj kratke šiške koje su odsečene iznad obrva. Te šiške izdužuju lice.

Četvrtasto lice
Šiške u obliku zavesa:

Ovo je oblik lica kod koga je vilična kost veoma istaknuta, zbog toga preporučujemo šiške koje lice čine mekšim, kao što su šiške – zavesa. Nose se od sredine glave, a kosa na jagodicama je nešto duža nego na sredini lica. Ovakve šiške poigravaju se crtama lica i naglašavaju oči.

Lice u obliku srca
Polumesec šiške ili baby-šiške

Široko čelo i uska šiljata brada definišu oblik srcastog lica. Tom obliku lica odgovaraju šiške u obliku polumeseca. Prednji deo šiški se u osnovi seče ravno i ostavljene su malo duže na bočnim stranama. Rokerska varijanta bile bi – bebi šiške koje su na sredini čela i nose se sa strane.

Duguljasto lice
Duge šiške

Lice je veoma usko i ima visoko čelo. Šiške koje su sa strana su malo duže i precizno isečene, frontalne ivice daju licu malo kraći izgled. Kosa doseže tik ispod spoljašnjeg ugla oka. I duge šiške dužine do obrva su u ovom slučaju dobra opcija. Kod ovog oblika lica se ne preporučuju kratke šiške.

Saveti za stilizovanje

Saveti

za stilizovanje od ekspertkinje & edukatora za kvalitet
Renate Harrer

  1. ŠIŠKE U OBLIKU ZAVESE

Vrlo su poznate i kao šiške u obliku slova A. Odlično se slažu uz dugu kosu a i uz dugi bob. „Out of bed look“ iz 1980-ih je u harmoniji sa ovim tipom šiški. Za stilizovanje potrebna je pena za feniranje, zatim osušiti i ako je potrebno, presom za ravnanje kose jednom lagano okrenuti šiške prema spolja. Naravno, šiške treba da imaju prirodan pad i nema potrebe za preteranom upotrebom laka!

  1. DUGE ŠIŠKE

Prva misao: Đavo nosi Pradu. Na taj način je Anne Hathawai opisala idealan primer za duge šiške. Prilikom oblikovanja, sušite na velikoj okrugloj četki, ali ne stvarajte previše volumena. Bilo da se radi o glatkom stilu ili u varijanti „out of bed“ – sve odgovara. Čak i ako se šiške deformišu nije važno.

  1. RAVNE ŠIŠKE

Ako se šiške ravno seku, odlično se uklapaju u bob-frizuru, a klasičnu frizuru čine posebnom. Najbolje je ovaj tip šiški sušiti na ravno, a zatim ga još više presom za peglanje kose izgladiti kako bi više naglasili ravnu liniju. Čak i uz dugu kosu (One Length), šiške se dobro uklapaju. Budite oprezni, ako imate jako uvijenu kosu na području čela! Veoma je teško ukrotiti taj uvijeni pramen.

  1. MICRO-ŠIŠKE

Hrabra i izražajna varijanta. Ovakve šiške pristaju dugačkoj kosi, ali i pixie frizurama. Kod dugih frizura ovakve šiške privlače veliku pažnju jer velika razlika u dužini upada u oči. Čak i kratko sečen bob do usana, izgleda odlično. Kada je stilizovanje u pitanju, pravilo je: manje je više. Jednostavno tokom feniranja kose fenom od korena kose ka krajevima fenirati, tako da se šiške dobro naslanjaju na lice. Opet, obratite pažnju na jako talasastu kosu na prednjoj konturi.

  1. POLUMESEC ŠIŠKE

To su posebane šiške koje vrlo lepo pristaju kratkoj pixie-frizuri. Izgleda veoma moćno ukoliko duža kosa pada malo preko šiški a šiške se tom prilikom tek sporadično primećuju. Kod zaokruženo ošišane frizure izgledaju još bolje.

  1. ŠIŠKE SA STRANE

Ove šiške se uklapaju u gotovo sve frizure, od dugih, stepenastih rezova do Pixie – frizura sa dužim motivom čela, koje se zatim oblikuju u stranu tj bočno. Šiške sa strane omekšavaju crte lica. Za oblikovanje kosu jednostavno sušite četkom pokretima ka spolja i dozvolite da kosa bude lepršava da nije fiksirana iz tog razloga nemojte je previše prskati lakom.