Active Beauty
Lipedem: šta naš stručnjak kaže o simptomima, terapiji i uzrocima

Žensko zdravlje

Lipedem: šta naš stručnjak kaže o simptomima, terapiji i uzrocima

Imate masne naslage na bokovima, zadnjici ili nogama koje se zadržavaju i kada mršavite? Poremećaj distribucije masti lipedem mogao bi da bude razlog što vam se to događa. O simptomima, terapiji i uzrocima razgovarali smo sa stručnjakom.

Šta je lipedem?

Lipedem je poremećaj distribucije masti, uglavnom genetski i pod uticajem hormona, koji se javlja gotovo isključivo kod žena, ističe dr Martin Barsch, lekar estetske i operativne dermatologije u Lincu. Njime su obično zahvaćene noge, bokovi, zadnjica i, u nekim slučajevima, ruke. Budući da se bolest često meša s gojaznošću ili limfedemom, postoji veliki broj neprijavljenih slučajeva. „Lipedem zapravo pogađa samo žene. Vrlo retko postoje muškarci s hormonalnim bolestima koji takođe pate od poremećaja raspodele masnog tkiva. Studije pokazuju da između pet i deset posto žena bele rase pati od manje ili više izraženog oblika lipedema”, objašnjava Barsch. „Lipedem nije zloćudna bolest. Međutim, ako nastavi da napreduje, osim ograničenja u svakodnevnom životu i psihičkog stresa, mogu da postoje i dugotrajne ortopedske posledice, a u najgorem slučaju i nepokretnost.“


Ovo su tri stadijuma bolesti lipedema

  • Stadijum 1: potkožni sloj je ravnomerno zadebljan, a površina kože još je glatka.
  • Stadijum 2: proporcije više ne odgovaraju jedna drugoj. Površina kože se čini neravnomernom, a u zadebljalom epidermisu pojavljuju se i strukture poput čvorova.
  • Stadijum 3: postoji znatno povećanje volumena u zahvaćenim područjima kao što su noge, bokovi, zadnjica ili ruke. Stvrdnuto tkivo takođe može da oteža hodanje.

Koji su simptomi tipični za lipedem?

  • Nesrazmeran odnos pojedinih delova tela (npr. gornji deo haljine veličine S i pantalona XXL)
  • Osetljivost
  • Sklonost oticanju
  • Spontano stvaranje modrica
  • ​Težina u nogama


Šta izaziva lipedem?

Prema Barschovoj tvrdnji, članovi porodice takođe su bili pogođeni lipedemom kod 80 posto svih pacijenata, što upućuje na zaključak da genetska komponenta igra važnu ulogu. Bolest se razvija ili pogoršava u hormonski aktivnim fazama žene, tokom puberteta, tokom trudnoće ili menopauze. Lekovi kao što su: pilula, tromesečna injekcija i neki psihotropni lekovi poput antidepresiva takođe mogu da imaju negativan uticaj na masno tkivo.


Kako se dijagnostikuje lipedem?

Ako osećate sve veće tegobe u nogama ili rukama, potrebno je da se posavetujete s lekarom specijalistom, obično dermatologom koji kliničkim pregledom i ultrazvukom utvrđuje da li je otok posledica venskog problema, limfne kongestije ili lipedema. Ako su majka i baka već pogođene, preglede treba obaviti u ranijoj dobi.


Kako se leči lipedem?

Metoda lečenja zavisi od vrste bolesti. „U zavisnosti od kliničke slike, pacijentima pogoduje konzervativna terapija uz redovnu limfnu drenažu i kompresivne zavoje. Za neke druge, opet, delotvoran je samo hirurški zahvat“, opisuje Barsch. „Važno je i da li imate višak kilograma, bez obzira na bolest. Ako je tako, onda u lečenje treba uključiti sportske aktivnosti i zdravu ishranu.“ Kada pacijenti imaju čist lipedem, odnosno samo bujanje potkožnog masnog tkiva, Barsch preporučuje uklanjanje posebnim oblikom liposukcije.

U slučaju lipedema uz limfnu kongestiju, stručnjak predlaže terapiju ručnom limfnom drenažom i nošenjem kompresionog veša.