Menu

Savet stručnjaka: Suve usne!

4 pitanja. I 4 odgovora od dr. Tamara Meissnitzer.

Home » Lepota » Savet stručnjaka: Suve usne! - 11.2016

Dr. Tamara Meissnitzer piše o suvim usnama

Koji su najčešći uzroci ispucalih usana?

Hladnoća, topli suvi vazduh ili nedovoljan unos tečnosti u organizam u toku dana su jako često uzroci ispucalih usana. Pored toga, usne su, u odnosu na druge površine kože na telu,  puno tanje, nemaju masno tkivo ni lojne žlezde. Lojne žlezde otpuštaju masnoće koje štite kožu i čuvaju je od isušivanja pa usnama nedostaje takav prirodni mehanizam zaštite koji je specifičan za naš organizam.  Vlaženje usana jezikom privremeno ublažava osećaj zategnutosti, ali trajno im šteti jer kada pljuvačka ispari usne gube još više vlage, koža se isušuje pa još lakše puca.

Kako je najbolje negovati osetljive usne?

Nadraženoj koži usana je najpotrebnija masnoća. Najefikasnije delovanje, ipak, imaju sastojci poput dekspantenola koji se jako često nalazi u proizvodima za negu usana, a podstiče zaceljenje. Prirodni ekstrakti poput ekstrakata cveta nevena i pčelinjeg voska pomažu zahvaljujući svom posebnom negujućem efektu. Ako želite da se odreknete spornih sastojaka poput mineralnih ulja, onda pređite na prirodnu kozmetiku. Ali i u području konvencionalne nege koriste se proizvodi koji su proizvedeni bez korišćenja mineralnih ulja. Nije tačno da ruževi oštećuju ispucale usne. Upravo suprotno, brojni ruževi sadrže materije koje neguju usne kao što su masti. Dok god je koža usana nadražena i ispucala ne bi trebalo da nanosimo kozmetičke proizvode da bismo izbegli dodatne iritacije.

Frau sonnt sich

Nega. Nadraženoj koži usana je najpotrebnija masnoća.

Kako sprečiti ispucale usne zimi?

Ako ste skloni ispucalim usnama za vreme hladnih godišnjih doba, onda bi svakodnevno trebalo da nanosite ruževe ili balzame za negu usana. Pri jako niskim temperaturama ispod nule, usne od spoljnih uticaja najbolje štite zaštitne kreme koje deluju protiv hladnoće. Baš kao i u slučaju nege lica, tokom hladnih godišnjih doba bi trebalo prilagoditi dnevnu negu kože i davati prednost kozmetici koja sadrži visok procenat masti. Neprikladni kozmetički proizvodi koji više isušuju kožu nego što je neguju mogu da budu dodatni razlog za nadražene usne i izbijanje kožnih iritacija u području oko ustiju.

Šta možemo da uradimo protiv ispucalih uglova usana?

Pukotine na uglovima usana često su popratna pojava isušenih usana do koje dolazi tokom prehlade. Teško zarastaju zbog nadražaja prilikom unosa hrane, pranja zuba, pričanja, zevanja ili smejanja. Ako nakon dva do tri dana ne dođe do poboljšanja uprkos balzamima i mastima za negu, preporučljivo je posavetovati se s lekarom koji može da utvrdi da li se iza svega krije neki nedostatak: vitamina, gvožđa ili cinka. Ispucale ivice usana mogu da postanu i hroničan problem jer se u uglovima nakupljaju bakterije i gljivice koje mogu da uzrokuju upale.

Na pitanja odgovorio

Dr. Tamara Meissnitzer
Specijalista za kožne i polne bolesti u Laksenburgu

Prema gore
OKViše informacija