Active Beauty
Savladajte hula-hup: 4 saveta za ispravno okretanje obruča

hula-hup

Savladajte hula-hup: 4 saveta za ispravno okretanje obruča

Možete li da naučite da vrtite hula-hup? Da, naravno! Međutim, trebalo bi da znate od kakvog materijala obruč mora da bude i kako uspešno da savladate ovu veštinu. Tek tako ćete moći da uživate u vežbanju.

Zašto želimo da savladamo hula-hup

Trening s hula-hupom aktivira sve mišićne grupe i odlična je vežba za celo telo. Takođe ima sledeće prednosti:

  • hula-hup jača mišiće leđa i nudi dobrodošlu promenu u odnosu na zahteve posla ili svakodnevnog života
  • trbušni mišići su vrlo upregnuti, a uz nastavak treninga dovode do vitkije linije i boljeg držanja. Hula-hup vam može pomoći da smršate u području stomaka
  • ovakvim načinom vežbanja dno karlice se optimalno trenira
  • poput plesnih sportova, hula-hup pomaže u oslobađanju endorfina i može nam pružiti podršku da postignemo bolji fizički izgled i da se bolje osećamo u svom telu.

Sasvim dovoljno motivacije za to da naučite da vežbate hula-hup. Uz ova četiri saveta, to će biti jednostavno:

Hula-hup za početnike: 3 saveta

1. savet: kupite obruč od odgovarajućeg materijala

Imali ste u podrumu neki stari hula-hup ili ste u brzini zgrabili hula-hup na odeljenju dečjih igračaka? Ako ste početnik, neodgovarajući obruč otežaće vam treninge. Kako biste lakše savladali veštinu okretanja hula-hupa, svakako kupite pravi hula-hup za vežbanje. Postoje novi modeli koji su posebno dizajnirani za treniranje. Na raspolaganju vam je šarolik izbor: osim prema boji, obruči se razlikuju prema veličini, težini i obliku. Ali koji bi bio pravi za vas?

Hula-hup s najvećim mogućim radijusom

Najbolji način da savladate popularni hula-hup jeste da birate obruč sa što većim radijusom. Za orijentaciju: postavite hula-hup pored sebe, trebalo bi da vam doseže otprilike do struka. Premali radijus početnike će brzo dovesti do krajnjih granica, zato što manji obruč iziskuje više okretaja. Veći obruč pomaže u savladavanju hula-hupa jer zahteva manje okretaja u minuti. Samo napredni vežbači mogu da vrte hula-hup s manjim radijusom.

Bolje je birati teži hula-hup

Ako je lakši obruč, lakši je i trening? I to je mit. Uz hula-hupove koji nisu prelaki mnogo lakše ćete savladati ovu veštinu. Težina podupire rotaciju, pa obruč ne pada prebrzo na tlo, čak ni neiskusnim korisnicima. Ako ste iskusniji, tokom treninga hula-hupa možete da izmenjujete razne težine.

Alternativa za nestrpljive

Premda vam je teško da započnete i jednostavno ne možete da shvatite princip okretanja, želite da imate koristi od pozitivnih učinaka hula-hupa? Postoji i takva vrsta hula-hupa koji ima lanac koji se okreće. Tako ćete imati koristi od pokreta, ali ćete i poštedeti sebe frustracije zbog stalnog padanja hula-hupa.

2. savet: vežbajte hula-hup ispravno

Kao i kod mnogih veština, niko se nije rodio s veštinama kao što su upornost ili samodisciplina. Potrebno je neko vreme da ih savladate. Najbolje je da u svoj kalendar unesete fiksna vremena koja možete da posvetite treningu hula-hupa. Kraći, a češći intervali na nedeljnoj bazi donose najbolje rezultate. No uvek osluškujte svoje telo i nemojte preterivati s treningom. Ako vam postane previše, samo prekinite dok ponovo ne osetite da ste u formi.

3. savet: zabavite se dok učite hula-hup

Kako bi učenje hula-hupa bilo zabavno i kako biste s tom praksom i nastavili, pokušajte sledeće:

  • vežbajte sa svojim najboljim prijateljem ili decom.
  • sastavite istinski cool play listu sa svojim omiljenim pesmama za trening hula-hupa. Ritam će tada intenzivno podstaći na kretanje.
  • počastite se cool odećom (po mogućnosti pripijenom za optimalan kontakt s obručem) u svojim omiljenim bojama koje vas podstiču na vežbanje.