Active Beauty
Zelene špargle iz rerne: dva ukusna recepta koja će garantovano uspeti
Tekst: Carolina Mödlhamer, Rezept: StockFood

Zeleni užitak

Zelene špargle iz rerne: dva ukusna recepta koja će garantovano uspeti

Kada otvorite rernu, zapahne vas primamljiv miris! Zelene špargle odlično su jelo finog ukusa. Naša dva recepta za zelene špargle iz rerne biće raznolik obrok na vašem tanjiru! Prva je na redu fritata od zelenih špargli sa sirom, koja ja savršena za dugi doručak ili lagani ručak. Poslužujemo i hrskave zelene špargle iz rerne s orasima i parmezanom – njam-njam…

Zelene špargle iz rerne: sada nam prijaju ova dva recepta

Sastojci za četiri porcije fritate sa zelenim šparglama i sirom

  • 6 jaja
  • 150 ml mleka
  • 50 g rendanog parmezana
  • 50 g sira rikota
  • 40 g rendanog sira sa začinima
  • mleveni biber
  • 1–2 kašike naseckanog kapra
  • 500 g zelenih špargli
  • 3 mlada luka
  • 150 g paradajza
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • 2 šake rukole
  • 1 kašičica belog vinskog sirćeta

Priprema fritate sa zelenim šparglama i sirom

1. Rernu prethodno zagrejati na 200 °C s uključenim donjim i gornjim greačima, pa umutiti jaja. U jaja dodati mleko, pola parmezana, rikotu i narendan sir sa začinima, promešati pa začiniti solju, biberom i kaprom.

2. Oprati i naseći povrće pa staviti u posudu za pečenje
Oprati i oljuštiti špargle, odrezati drvenaste krajeve. Potom ih naseći na komade duge oko 2 cm. Očistiti mladi luk i oprati ga, svetli deo narezati na komade duge oko 2 cm, a zeleni deo na kružiće. Oprati paradajz i svaki prepoloviti. Zagrejati tiganj (promera oko 26 cm) s 1 kašikom ulja pa dodati špargle i dinstati na srednje jakoj temperaturi oko 3 minuta. Dodati mladi luk, kratko zapeći pa sve posoliti i pobiberiti.

3. Peći fritatu u rerni
Preko povrća preliti mešavinu s jajima pa peći oko 2 minuta, posuti parmezanom i staviti u rernu da se peče na srednje jakoj temperaturi oko 20 minuta.

4. Pripremiti salatu i poslužiti fritatu U međuvremenu oprati rukolu, protresti da se prosuši pa očistiti. Začiniti sirćetom, solju i biberom. Poslužiti na tanjiru, ukrasiti rukolom i paradajzom, pa pokapati salatnim prelivom pre posluživanja.

Sastojci za četiri porcije zelenih špargli s orasima i parmezanom

Priprema zelenih špargli s orasima i parmezanom

1. Prethodno zagrejati rernu, peći špargle
Rernu zagrejati na 220 °C s uključenim gornjim i donjim grejačima. Oprati i očistiti špargle pa odstraniti drvenaste krajeve. Malo nauljiti pleh za pečenje pa po njemu rasporediti špargle. Pokapati ih maslinovim uljem i peći u rerni 8 do 10 minuta.

2. Dodati orahe i poslužiti s parmezanom
Po šparglama posuti orahe i kuvati oko 5 minuta. Pokapati limunovim sokom i sirćetom, začiniti solju i biberom pa poslužiti posuto rendanim parmezanom.