Active Beauty
Go Green Challenge: Pet ideja koje ćemo sada isprobati

Održivost

Go Green Challenge: Pet ideja koje ćemo sada isprobati

Svi imamo nameru da živimo na održiviji način. Ali, gde da počnemo? Nije li ekološki način života veoma naporan? Da, biće potrebno neko vreme da se naše nove navike ustale u svakodnevnom životu.

Međutim, dobro je da jednostavno počnete da ih isprobavate i ubrzo shvatite da Go Green Challenges mogu da budu zabavni i da nas učine vrlo ponosnim na velike i male uspehe.

Pet Go Green Challenges za održiv stil života

1. Nedelju dana bez automobila

Svima je jasno da je automobil štetniji po životnu sredinu nego sredstva javnog prevoza ili bicikl. Međutim, koliko ljudi zna koliko je zapravo velika ta razlika? Preko  CO2 kalkulatora svako može da izračuna svoju potrošnju prilikom vožnje. Prelaskom na sredstva javnog prevoza ili bicikl može da se uštedi na stotine kilograma CO2: ako automobilom s motorom sa unutrašnjim sagorevanjem svakog dana prelazite deset kilometara na putu do posla, nastaje 400 kilograma CO2 godišnje. Autobusom ili železnicom su to samo 140 CO2 godišnje, a sa električnim biciklom samo devet kilograma CO2 godišnje. Ako ne možete da se odreknete automobila, možete da pronađete druge načine: da se dogovorite da više dana radite od kuće ili da pronađete saputnika do posla.
 
I to donosi Go Green Challenge: manje vožnje automobilom dobro je ne samo za životnu sredinu već i za vašu kondiciju. Čekanje u saobraćajnom zastoju i visoki troškovi goriva tako postaju stvar prošlosti. Dok udobno sedite u vozu ili autobusu možete da iskoristite vreme za čitanje knjige, slušanje podkasta, rad ili razgovor sa saputnicima.
 

2. Dan Zero Waste

Jedan dan bez proizvodnje otpada – ovaj izazov uopšte ne zvuči teško, zar ne? Statistika je u svakom slučaju zastrašujuća: tokom 2019. godine svaki stanovnik EU proizveo je 402 kilograma otpada, što je za čak sedam kilograma više nego prethodne godine. Austrija sa 588 kilograma otpada godišnje po stanovniku bila je znatno iznad proseka.
 
Šta može da se učini protiv toga? Na primer, kupujte u prodavnicama koje prodaju nezapakovanu robu ili na pijaci, koristite stanice za dopunjavanje ili kuvajte više sami, umesto da kupujete gotova jela. Onaj ko ne uspe da tokom dana Zero Waste kompletno izbegne otpad, to će kompenzovati jednostavno – „plogingom“: ponesete sa sobom kesicu i dok džogirate, u nju sakupljate zaostali otpad.
 

3. Tokom jednog dana jedite samo hranu iz regiona

Sveži vitamini, optimalna zrelost plodova i kratki putevi transporta: regionalnim sezonskim namirnicama u korpi činite dobro ne samo za životnu sredinu već i za sopstveno zdravlje. Šta mislite o tome da jedan dan jedete samo sezonske proizvode iz regiona? Priznajemo, tokom hladnog perioda ovaj Go Green Challenge je pravi izazov. Međutim, i tokom jeseni i zime kod nas ima mnogo ukusnog, sezonskog domaćeg voća i povrća.

 

4. Mesec dana bez kupovine odeće

Jedan od najvećih zagađivača životne sredine jeste tekstilna industrija. Ona troši mnogobrojne resurse kao što je voda, a u mnogim proizvodnim procesima hemikalije dospevaju u životnu sredinu od kojih deo njih nije prošao kroz filtere. Pored toga, mnogi odevni predmeti proizvode se na drugom kraju sveta i prevaljuju dugačak put do našeg ormana. Pri proizvodnji jedne pamučne majice nastaje 4,3 kilograma gasova s efektom staklene bašte, a kod majice od poliestera čak 5,5 kilograma.
 
Najmanje škodljivi za životnu sredinu i klimu su, naravno, oni odevni predmeti koji uopšte nisu proizvedeni i kupljeni. Berze za razmenu i „second hand“ radnje su dobra mogućnost da već nošena odeća pronađe nove prijatelje. Visible Mending daje starim, iznošenim komadima sasvim poseban, kreativni izgled. Stoga, naš četvrti Go Green Challenge glasi: mesec dana bez kupovine odeće. Jedini izuzetak: ono što se pocepa sme da se zameni, ako više ne može da se popravi.
 

5. Vikend digitalne detoksikacije

Ujutro nas budi pametni telefon, gledamo vremensku prognozu, pišemo bezbrojne poruke i mejlove, a uveče se opuštamo uz strimovanje serija. Stalno smo okruženi uređajima koji troše struju i koji su povezani na internet. Međutim, veliki deo energije nastaje sagorevanjem fosilnih goriva kao što su ugalj i nafta. Digitalna detoksikacija je rešenje za ovaj problem – jednostavno, budite češće oflajn. Jasno je da je tokom redovne radne nedelje tako nešto moguće samo za vrlo mali broj ljudi. No, kako bi bilo da s tim počnete tokom vikenda? Provedite vreme s prijateljima i porodicom, zajedno kuvajte, pozovite komšije na veče društvenih igara, čitajte knjigu, trenirajte ili se pozabavite projektom „uradi sam“ – ima mnogo sjajnih načina da vam vreme prijatno prođe i dok ste oflajn.