Active Beauty
Kako funkcioniše digitalna detoksikacija i šta njom dobijamo

Isključite se

Kako funkcioniše digitalna detoksikacija i šta njom dobijamo

Da li nas zavisnost od mobilnog telefona čini sve usamljenijima i nesrećnijima? Izgleda da mnoga istraživanja to potvrđuju: ako suviše često i predugo držimo pametni telefon u ruci, postajemo nepažljivi i depresivni – tvrdi se u ovim studijama. Ali kako digitalna detoksikacija može da funkcioniše, kako da manje gledamo u mobilni telefon kada moramo stalno da ga nosimo sa sobom? Nudimo vam pet saveta za digitalnu detoksikaciju – a razmatramo i pitanje šta se digitalnom apstinencijom zapravo dobija.

Pet saveta za digitalnu detoksikaciju

1) Ne dozvolite push notifikacije

Skoro sve aplikacije nude mogućnost informisanja o novitetima push notifikacijama. Ali ako koristimo mnogo aplikacija, naš pametni telefon mutira u vatromet koji zahteva neprestanu pažnju: vibrira, zvoni ili svetli sve vreme. Stoga početak digitalne detoksikacije znači: najbolje je da stavite mobilni telefon na nečujni režim, deaktivirate push notifikacije, opozovete ponude u internet pretraživaču ili – ako želite da baš budete dosledni, obrišete neke aplikacije.

2) Svedite upotrebu mobilnog telefona na njegove najvažnije funkcije

Funkcija budilnika, kamera, integrisana džepna lampa: sve su to praktične dodatne funkcije, ali su takođe sve samo nisu korisne za digitalnu detoksikaciju. Jer čim nam mobilni telefon dospe u ruke, koristimo svaku priliku da iznova pogledamo naše kanale na društvenim mrežama i onda ne uspevamo da napravimo otklon. Zbog toga je najbolje da ove dodatne funkcije zamenite drugim ekvivalentnim sredstvima i tako, na primer, postavite sebi jedan naročito lep budilnik na noćni stočić.

3) Reagovanje na očekivanja drugih ljudi

Pametni telefon izaziva digitalni stres – ali često postoji i socijalni stres. Zbog stalne dostupnosti na WhatsAppu i drugim aplikacijama, često osećamo pritisak da odmah reagujemo na sve. Da li će neka osoba pomisliti da sam nepristojan/nepristojna ako ne odgovorim odmah? Takve misli ponekad čak dovedu dotle da naši stvarni odnosi pate zbog pametnog telefona. Ako otvoreno kažete prijateljima i porodici da više niste dostupni danonoćno i da se iza toga ne krije zla namera, možda čak uspete da pronađete nekog istomišljenika u pogledu digitalne detoksikacije.

Digitalna detoksikacija za više slobodnog vremena

4) Odredite sebi tokom kojih perioda i u kojim prostorijama nećete koristiti pametni telefon

Umesto da danonoćno budete onlajn, bolje je da sebi odredite fiksirane periode tokom dana za korišćenje pametnog telefona i da tada zaista samo proverite elektronsku poštu ili kratke poruke. Oni koji su u ovom smislu uznapredovali mogu da počnu da ostavljaju svoj mobilni telefon kod kuće u vreme rezervisano za određene aktivnosti: na primer, kada se viđaju s prijateljima, idu u supermarket ili se bave sportom. Sledeći korak je ograničavanje upotrebe pametnog telefona i kod kuće. Zone bez mobilnog telefona mogle bi da budu trpezarijski sto ili spavaća soba.

5) Istražite zavisnost od mobilnog telefona detaljnije

U načelu, preporučljivo je da detaljnije istražite uzroke problematične upotrebe pametnog telefona. Time možete da se pozabavite uz smernice stručnih lica u okviru terapije, ali često bude dovoljno i da sebi postavite prava pitanja. „Proverite ponekad kada imate poriv da pogledate svoj mobilni telefon, i pokušajte da umesto toga shvatite: Kako se trenutno osećam? Šta nije u redu sa mnom? Kakve mi misli prolaze kroz glavu? Da li me nešto uznemirava?“, preporučuje psihološkinja i sistemska terapeutkinja Nora Timan (Nora Thiemann).

Razmišljanje o tome u kojim situacijama posežete za svojim mobilnim telefonom može da bude od velike pomoći. Jer kada jednom ustanovite kakvo značenje upotreba pametnog telefona ima za vas lično, možete da se oslobodite zavisnosti od njega – i to dugoročno.

Šta se zapravo dobija digitalnom detoksikacijom?

Preterano korišćenje pametnih telefona ne čini nas srećnim, to je sigurno. Ipak, da li nas uzdržavanje od njihovog korišćenja čini srećnim? Ne nužno, prema jednom istraživanju koje je sproveo Univerzitet Kalifornije iz Los Anđelesa. Učesnici studije morali su drastično da ograniče upotrebu mobilnih telefona tokom nedelju dana ili da ih se potpuno odreknu. Efekti te apstinencije zatim su upoređeni s rezultatima nekoliko kontrolnih grupa. Uzdržavanje od korišćenja pametnih telefona je, prema toj studiji, doprinelo većem osećaju autonomije, samopouzdanja, koncentracije i opšteg zadovoljstva – ali sve to samo u maloj meri. Potpuni prestanak korišćenja mobilnih telefona imao je još slabije efekte – nije unapredio osećaj prijatnosti, niti je pozitivno uticao na sklonost ka depresiji. Umesto toga, učesnici studije koji su se oprobali u radikalnoj digitalnoj detoksikaciji prijavili su blago pojačana negativna osećanja.

Dakle, ni potpuno zatvaranje prema digitalnom svetu ne vodi ličnoj sreći. Ali zasigurno nije pogrešno da preispitate sopstveno korišćenje mobilnog telefona i ograničite ga u onom delu za koji shvatite da nije dobar za vas.