Doručak: u bilo koje doba dana. Večera: po izboru na terasi, u trpezariji ili u krevetu. Trajanje puta: nema. Cena sobe: nula dinara. Zvuči kao dobra ponuda? Onda pravac na odmor! Bilo da ga provodite na balkonu ili u dvorištu, odmor kod kuće može da bude nezaboravno lep uz nekoliko ideja i pozitivan stav. I najbolje u svemu: najviše se odmorimo kada spavamo kod kuće u sopstvenom krevetu, otkrili su istraživači.

1. Svesno usmerite pažnju na sadašnji trenutak

Važan preduslov za uspešan odmor na balkonu jeste spremnost da dopustite umu da se odmori. Zato prvo pravilo glasi: Izađite iz začaranog kruga! Kada smo na odmoru na moru ili na planini, lako prelazimo u režim odmora zbog toga što se udaljavamo od uobičajene svakodnevice i svoju pažnju snažnije usmeravamo na aktuelni trenutak, kaže psiholog i kouč Kristine Hofman (Christine Hoffmann). Ovo stanje budnosti možemo da dostignemo i kod kuće na balkonu tako što ćemo da izađemo iz svoje svakodnevne rutine i svesno uživamo u trenucima.

2. Živite po svom unutrašnjem satu

Kada skinete ručni sat, isključite mobilni telefon i kada se u planiranju dana orijentišete prema položaju sunca, unutrašnjem satu i sopstvenom osećaju gladi, kreirate periode intenzivnog odmora. Tako ostaje slobodnog prostora za spontane akcije, na primer, za šetnju po toploj letnjoj kiši. Takvi nesvakodnevni trenuci stimulišu naša čula – i kao svaki „prvi put“ doživljavamo ih posebno intenzivno.
 

3. Pronađite balans između slobodnog i isplaniranog vremena

Neisplanirano vreme je posebno opuštajuće. Spavamo duže, doručkujemo oko podneva: mnogi ljudi tako doživljavaju odmor. Prema psihologu Kristine Hofman idealna je kombinacija planiranih aktivnosti i spontano kreiranog vremena: „Prikupite ideje za posebne aktivnosti pre nego što odmor počne. Šta ste radili u prošlosti što bi ponovo moglo da vas obraduje?“