Active Beauty
  • Lepota
  • Kosa
  • Zdravlje
  • Život
  • Porodica
  • Kreativni konkursi
  • Horoskop
  • Dan zaljubljenih
Praznični meni: Sočna dinstana jagnjeća kolenica
22. decembar 2022
Tekst: Carolina Forstner, Rezept: Vitus Winkler
vreme čitanja: min
Praznično meso

Praznični meni: Sočna dinstana jagnjeća kolenica

Želite da poslužite nešto posebno tokom božićnih dana i razmazite svoje najdraže? Nema problema! Čuveni salcburški kuvar Vitus Vinkler kreirao je za ACTIVE BEAUTY praznični meni koji ne samo da predivno izgleda već i obećava odličan ukus. I budite sigurni: zahvaljujući detaljnim receptima, svakom kuvaru iz hobija poći će za rukom da pripremi ovaj ekstravagantni meni i na sopstvenom šporetu.
Božićni meni za ljubitelje mesa: pikantno parče mesa, kremasta palenta i reš pečeni brioš sa suvim voćem. Mhm… polazi nam voda na usta? Pređimo onda na ovaj recept vrhunskog kuvara iz regije Pongauer Vitusa Vinklera.

Božićni meni – glavno jelo: dinstana jagnjeća kolenica s palentom i aromatičnim briošem
sa suvim voćem

Sastojci za jagnjeću kolenicu
  • 4 jagnjeće kolenice (oko 800 g – 1000 g) od prednjih nogu
  • 2 supene kašike maslinovog ulja
  • 2 supene kašike suncokretovog ulja (na primer, dmBio)
  • 400 g oljuštenog celera, isečenog na kockice
  • 400 g oljuštene šargarepe, isečene na kockice
  • 200 g crnog luka, isečenog na kockice
  • 200 g praziluka, isečenog na veće komade
  • 1 supena kašika đumbira, sitno iseckanog
  • 2 čena belog luka, sitno iseckanog
  • 300 ml crnog vina
  • 1 čašica jabukovog balzamiko sirćeta
  • 50 g paste od paradajza (na primer, dmBio)
  • 2 l čaja od žalfije
  • 200 g oljuštenog paradajza u soku, iz konzerve
  • 2 lovorova lista
  • 8 zrna bibera
  • 2 bobice kleke
  • 1 grančica timijana
  • 1 grančica ruzmarina
  • 1 kafena kašika kukuruznog skroba za vezivanje
  • 4 lista žalfije, propržena na puteru
  • malo aluminijumske folije
Sastojci za serviranje
  • 1 šaka suvih cvetova
  • 4 supene kašike BBQ sosa (slobodno upotrebite sos kupljen u prodavnici)

Priprema jagnjeće kolenice

Zagrejte rernu na 160 °C. Jagnjeće kolenice dobro propržite sa svih strana u maslinovom i suncokretovom ulju, izvadite ih i u istoj šerpi dobro propržite kockice povrća, đumbir i beli luk pa deglazirajte s malo crnog vina. Ponavljajte ovaj postupak dok povrće lepo ne potamni. Zatim dodajte pastu od paradajza i pecite. Deglazirajte preostalim crnim vinom i jabukovim balzamiko sirćetom, sačekajte da se malo redukuje, a zatim dopunite čajem od žalfije i paradajzom. Dodajte začine i ponovo zakuvajte. Sada dodajte jagnjeće kolenice i u prvom koraku dinstajte sat vremena na temperaturi od 160 °C, zatim smanjite temperaturu na 130 °C i dinstajte još sat vremena dok ne bude gotovo. Mekane jagnjeće kolenice pažljivo izvadite, stavite na parče aluminijumske folije, prelijte s malo safta od pečenja i umotajte. Sos od pečenja procedite kroz sito i ostavite da se dodatno redukuje. U nastavku ponovo zagrejte sos, dodajte listove žalfije i zgusnite kukuruznim skrobom.

Jagnjeće kolenice premažite BBQ sosom i gratinirajte ih u rerni na roštiljskoj funkciji na srednjoj rešetki dva minuta. Sada prelijte sa 4 supene kašike jagnjećeg sosa i gratinirajte još jedan minut. Zatim prelijte tanjir s jednom kašikom jagnjećeg sosa i pospite divljim cvetovima.


Sastojci za palentu

  • 200 ml vode
  • 10 g sušenog timijana
  • 150 ml mleka
  • 50 ml slatke pavlake
  • 50 g bele palente (kukuruzni griz)
  • sveže rendani muskatni oraščić
  • so
  • sveže mleveni biber
  • 1 limun (sok i kora)
  • 100 ml čvrsto ulupane slatke pavlake
  • kelj u prahu, za dekoraciju

Priprema palente

Prokuvajte vodu u šerpi s drškom, dodajte timijan i ostavite da odstoji poklopljeno najmanje 10 minuta. Zatim dodajte mleko, slatku pavlaku, muskatni oraščić, so i biber pa prokuvajte. Polako umešajte kukuruzni griz i nastavite da mešate dok ne dobijete kremastu smesu, a zatim umešajte limunov sok.
Pre serviranja još jednom prokuvajte kukuruzni krem, a ulupanu slatku pavlaku i limunovu koru dodajte u kremastu palentu, promešajte i odmah servirajte. Preko kremaste palente pospite kelj u prahu (za to može da vam pomogne cediljka za čaj).

Sastojci za brioš sa suvim voćem

  • 2 velike kriške brioša
  • 100 g svežijeg ovčijeg sira
  • 1 kafena kašika timijana
  • so i biber
  • 1/2 limuna, sok i kora
  • 10 kandiranih kockica đumbira
  • 10 sušenih brusnica (na primer, dmBio)
  • 10 sušenih plodova duda
  • 2 sušene kajsije bez koštice (na primer, dmBio)
  • 1 supena kašika putera za prženje

Priprema brioša sa suvim voćem

Mešajte sveži ovčiji sir s timijanom, limunom, solju i biberom dok ne dobijete glatku smesu. Polovinu suvog voća i đumbir sitno isecite i umešajte u krem s ovčijim sirom. Krišku brioša izdašno premažite kremom, drugu krišku brioša stavite preko nje i pritisnite. Potom pržite punjeni brioš dok ne postane hrskav i ne dobije zlatnosmeđu boju i ostavite da se kratko ocedi na kuhinjskom papiru. Isecite ga na četiri duguljasta komada podjednake veličine, poređajte ih na tanjir i dekorišite preostalim suvim voćem, biljem i cvetovima po želji.
Oglas
Credits: Mario Stockhausen
Oznake: Božić , Inspiracija , Recepti
Objavi:
Oglas
Slični postovi
Praznični meni: losos-pastrmka na dva načina
Ljubitelji ribe
Praznični meni: losos-pastrmka na dva načina
Praznični meni: kapučino od crvenog kupusa
Super supica
Praznični meni: kapučino od crvenog kupusa
Active Beauty
dm online magazin o lepoti i nezi, zdravlju i životu-za uravnoteženo i odgovorno zajedništvo.
dm drogerie markt
  • Kontakt
  • ACTIVE BEAUTY Magazin
  • Impresum
  • Zaštita podataka o ličnosti
© 2025 dm drogerie markt d.o.o.
  • Home
  • Lepota
  • Kosa
  • Zdravlje
  • Život
  • Porodica
  • Horoskop
  • Kreativni konkursi
  • dm DROGERIJE
  • dm.rs
  • Arhiva
  • Kontakt
  • Impresum
  • Zaštita podataka o ličnosti
dm drogerie markt
x
Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Molimo vas, pokušajte sa drugim pojmovima za pretragu.