Active Beauty
Rashladite stan – može i bez klima-uređaja

Živite zelenije

Rashladite stan – može i bez klima-uređaja

Postoje brojni načini da rashladimo stan – međutim, mnogi od njih su skupi i štetni po životnu sredinu. Mi imamo brza i povoljna (uradi sam) rešenja za vas.
Leto može da dođe – s ovim trikovima ne samo da bez klima-uređaja možemo da rashladimo stan već možemo i sebe. Vrućina tako nema nikakve šanse.

 

Rashladite stan efikasnim upravljanjem prozorima

Vrućina uglavnom ulazi u stan kroz prozor. Odgovarajućom zaštitom od sunca i planom provetravanja možete da smanjite vrućinu. Obratite pažnju na sledeće tačke:

 

1. Sistematizovano provetravanje

Mišljenja na temu provetravanja se razlikuju, ali otvaranje prozora samo onda kada vrućina postane nepodnošljiva nije efikasno rešenje. Da biste rashladili svoj stan, potrebno je da ga provetravate onda kada napolju nije previše vruće i kada stvarno svež vazduh može da uđe u prostoriju. To je obično uveče, noću i u ranim jutarnjim časovima.
Ako imate stan u kojem se prozori nalaze sa suprotnih strana i samim tim može da se napravi promaja, svakako može da pomogne i provetravanje preko celog dana. Ako u vašem životnom prostoru ne može da se napravi promaja, otvorite prvenstveno – ukoliko postoje – prozore koji su okrenuti ka bašti ili dvorištu. Tamo je vazduh obično svežiji nego na ulici.

 

2. Prenosive žaluzine

Postoje brojni proizvodi koji drže sunce podalje od našeg životnog prostora i tako rashlađuju naš stan: tende, plisirani zastori, markize i žaluzine neki su od njih. Veliki nedostatak: mnogi od njih su trajni i ne smeju da se postavljaju u iznajmljenim stanovima. U tom slučaju radije se odlučite za plisirane zastore u svetlim nijansama koji se kače na prozor. Oni se pričvršćuju za okvir prozora i mogu sasvim jednostavno da se skinu bez ostavljanja tragova. I ono što je najbolje: ako veličina plisiranog zastora odgovara i prozorima u sledećem stanu, možete da ih preselite sa sobom i ne morate da nabavljate nove.

Fake it till you make it

Rashladite stan leti bez klima-uređaja: Ako je u stanu nepodnošljivo vruće i čini se da više ništa ne pomaže, ponekad morate da prevarite sebe nekim trikom. Postoje različiti načini da zavarate svoj mozak i da ga ubedite da je u prostoriji nekoliko stepeni hladnije.

 

1. Minimalističko uređenje

Zimi svi volimo da se ušuškamo. Zato ne samo što oblačimo nešto toplije, već i uređujemo svoj stan tako da atmosfera u njemu bude prijatnija. Na taj način u njemu može da se nakupi dosta stvari: mekano ćebe ovde, dekoracija tamo... U okviru pripreme za leto trebalo bi da sortirate stvari i sve suvišne predmete izbacite iz stana. Rashlađivanje stana je tako mnogo jednostavnije jer minimalistički uređene prostorije automatski deluju hladnije.

 

2. Hladni zidovi

Rashladite stan na malo drugačiji način: Boja zidova može da utiče na to koliko prijatno se osećamo u prostoriji i koliko toplom nam se čini klima u prostoriji. Menjanje boje zidova na svakih šest meseci nema smisla i nije održivo. Ipak, postoji nekoliko načina da se ovaj fenomen iskoristi. Leti, na primer, okačite na zid veliki poster u hladnim plavim i zelenim tonovima ili tirkiznu tkaninu koja podseća na nadolazeće morske talase.

 

3. Rashladite stan zelenim biljkama

Sobne biljke imaju dvostruki efekat hlađenja. S jedne strane, stvarni, tako što pretvaraju ugljen-dioksid u kiseonik i vodu kojom se zalivaju otpuštaju u vazduh. S druge strane, psihološki, zbog toga što zelena boja ima opuštajuće dejstvo i čini da prostorije zasijaju u svežijem svetlu.

 

Rashladite sami sebe

Rashlađivanje stana je beznadežno? Snižavanje temperature u prostoriji prirodnim putem može da potraje malo duže. U vrelim danima se zato savetuje da fokus ne stavite samo na temperaturu u prostoriji već i na sebe.

 

1. Sunđer preko zglobova

Možemo da napravimo „uradi sam“ rashladnu bateriju. Potrebno je da pokvasimo prirodni sunđer i stavimo ga u kesu za zamrzivač a zatim u zamrzivač. Može da se koristi već nakon nekoliko sati. Preporučuje se da njime hladite pre svega ručne zglobove. I najbolje u svemu: kada led počne polako da se topi, sunđer možete sasvim jednostavno ponovo da upotrebite.

 

2. Sačekajte i popijte čaj

Da pijete čaj po najgoroj vrućini? Da, možda ledeni čaj, ali sigurno ne nešto toplo… ili ipak da? Ovaj trik možemo da preuzmemo iz južnih zemalja: u Turskoj je, na primer, običaj da se uživa u toplom čaju čak i kada su temperature iznad 30 stepeni. Kako nam čaj pomaže da se rashladimo? Organizam uvek usklađuje hranu i tečnost koju dobija s telesnom temperaturom. Za hladna pića mora, dakle, da potroši više energije nego za topla. Osim toga, konzumacijom toplih napitaka krvni sudovi se šire tako da krv efikasnije apsorbuje tečnost. Toplota prouzrokuje da se lakše znojimo, što opet hladi kožu.

 

3. Tuširanje mlakom vodom

Sličan princip važi i za tuširanje. Koliko god primamljivo zvučalo, tuširanje ledenom vodom u letnjim danima, nažalost, nije pogodno kao način hlađenja. Hladna voda signalizira telu da mora da se zagreje i rezultat je da nam postaje još toplije. Zato je tuširanje mlakom vodom bolje rešenje.

 

4. Na hladnim tabanima

Ako počnete da se znojite dok radite od kuće ili obavljate kućne poslove, to možete da zaustavite pomoću rashladnih gel uložaka. Gel uloške stavite nakratko u frižider a zatim u kućne papuče – leti je najbolje da nosite otvorene papuče. Osetićete trenutno olakšanje. Slično kao na ručnim zglobovima, krvni sudovi na stopalima nalaze se odmah ispod kože tako da se krv koja tuda protiče brzo hladi.

 

Dobro je da znate

Rashlađivanje stana klima-uređajima i ventilatorima troši mnogo električne energije i nije ekološki prihvatljivo. Ukoliko već imate ventilator, koristite ga samo na efikasan način. Za razliku od klima-uređaja ventilatori nisu predviđeni za rashlađivanje prostorije. Ventilatori samo distribuiraju vazduh u prostoriji, promaja je ta koja nas hladi. Zato je besmisleno i ekološki neprihvatljivo uključivanje ventilatora u prostoriji u kojoj nema nikoga.