Postavljanje granica znači i osnaživanje

Naravno, ne želite da postanete omraženi, pa zato često dobijate dodatne poslove – mentalno opterećenje i briga o drugima tako se javljaju automatski. Kako ne biste bili iskorišćeni, krajnje je vreme za osnaživanje i svesno povlačenje granica. Pomoću ovih saveta naučićete da kažete ne:

1. Savet: Reći „Ne“ znači reći „Da“ samom sebi

Zapravo, vrlo često govorite „Ne“ i to sebi. Ako nekome kažete „Da“, istovremeno se odlučujete protiv nečega drugog. To ste često vi sami i vaša interesovanja. Obrnuto: svaki put kada nekom kažete „Ne“, stvarate više prostora za sopstvene snove. Prihvatate prekovremeni rad, iako biste radije otišli u bioskop? U tom slučaju sasvim jasno govorite „Ne“ svojim željama, umesto da jasno postavite granice. Pokušajte bolje da osetite sopstvene potrebe i da ih ispunite. To je važan korak u smeru ljubavi prema sebi.

2. Savet: Kada kažete „Ne“, nisu potrebna duga objašnjenja

Ne želim da učestvujem u ovom programu – i tu sada nedostaje dobar izgovor? Ne. Potrebna vam je samo hrabrost da kažete „Ne“. Dugačka objašnjenja su suvišna. Dovoljno je ako nešto učtivo i odlučno odbijete. Nemojte da se krijete iza dugih izgovora, pokažite jačinu i da stojite iza svog odbijanja. Bez ako i ali.