Active Beauty
Hladno pripremljenu kafu – ali, molim s ledom!

Sveže pripremljena

Hladno pripremljenu kafu – ali, molim s ledom!

Hladno pripremljena kafa? Hladna kafa nije dobra samo za lepotu, već je u toku leta posebno ukusna sa sladoledom ili kockama leda. Mi ćemo da vam damo recept za hladno pripremljenu ledenu kafu.

Šta je hladno pripremljena kafa?

Kao što sâm naziv govori, hladno pripremljena kafa ne priprema se s vrelom, nego sa hladnom vodom. Za pripremu je, na primer, pogodna francuska presa za kafu. Ovakva priprema je održivija nego priprema pomoću filtera za kafu jer kod upotrebe ove prese ne nastaju proizvodi za bacanje. Talog kafe može takođe da se koristi – kao đubrivo za cveće. Da ubuduće hladno pripremljenu kafu više ne biste naručivali za poneti“, mi ćemo da vam damo recept za njenu pripremu. Možemo da živimo na održiv način samo ako znamo kako to funkcioniše.

 

O čemu treba da se vodi računa tokom pripreme?

Kod hladno pripremljene kafe mora da se vodi računa o nekoliko stvari. Potrebna su cela zrna kafe koja treba da budu sveže samlevena srednjom brzinom mlevenja. Za to vam je potreban mlin za kafu. Najbolje je da izaberete zrna Arabika kafe za optimalni čulni doživljaj. Grubo samlevena zrna treba da prelijete vodom. Nasuprot espresu ili filter-kafi, ova kafa ne može odmah da se konzumira. Ona mora da odstoji najmanje osam sati u frižideru gde voda poprima aromu kafe. Nakon toga se zrna kafe odstranjuju iz vode. Hladno pripremljena kafa veoma je pogodna za čuvanje u frižideru i za pripremu ledene kafe.

 

Veganska hladno pripremljena ledena kafa

Vegani takođe žele svoju hladno pripremljenu kafu sa sladoledom i šlagom! Bez brige, nijedan ljubitelj ledene kafe ne mora da se odrekne bilo čega. Veganski sladoled može na primer da se napravi od kokosovog mleka. Za veganski šlag može da se umuti voda od kuvanih leblebija – tako se ništa ne baca i sve se koristi.
 

Recept za hladno pripremljenu kafu sa sladoledom

 Sastojci

 
 • Caffé Crema Cela zrna
 • Napitak od badema
 • Trščani šećer
 • Leblebije
 • Usitnjena kakao zrna
 

Priprema

 1. Sameljite zrna kafe srednjom brzinom mlevenja u mlinu za kafu. Za jedan litar hladno pripremljene kafe potrebno vam je oko 100 g kafe u zrnu.
 2. Ubacite zrna kafe u presu za kafu, sipajte vodu i ostavite mešavinu da odstoji u frižideru najmanje osam sati.
 3. Nakon osam sati možete da isfiltrirate zrna kafe iz vode i sipate malo kafe u čašu.
 4. Dopunite čašu napitkom od badema i dodajte malo sladoleda ili kocke leda.
 5. Prema ukusu možete napitak da zasladite s malo trščanog šećera.
 6. Za veganski šlag umutite vodu od kuvanih leblebija i stavite šlag na kafu.
 7. Na kraju ukrasite napitak usitnjenim zrnima kakaoa i stavite održivu slamčicu u čašu
 
Uživanju u održivom napitku ništa ne stoji na putu!