Active Beauty
Sprej za fiksiranje: za postojan makeup
Tekst: , Margret Hoffmann

Fiksiranje šminke

Sprej za fiksiranje: za postojan makeup

Kako bi potrajao predivan makeup, koji uključuje podlogu, prajmer, senku i slične proizvode, potreban vam je pre svega sprej za fiksiranje. I možda jedan ili dva stručna saveta. Kozmetička savetnica dm-a Madelaine Sommerlat zna šta je važno.

Sprej za fiksiranje: 6 pitanja

Visoke temperature, vlaga ili masna koža – mnogo je razloga što makeup prestaje da izgleda savršeno za kratko vreme. Umesto da ceo dan hodate naokolo s kozmetičkom torbicom prepunom proizvoda pomoću kojih popravljate makeup, potreban vam je samo jedan proizvod. Idealno je da ga imate i kod kuće i u torbici. Reč je o spreju za fiksiranje.

1. Šta su sprejevi za fiksiranje?

Za održavanje frizure koristi se lak za kosu. Nadlak se koristi kako bi lak za nokte ostao što duže atraktivan i kako se ne bi ljuštio. Sprejevi za fiksiranje ili sprejevi za učvršćivanje imaju isti zadatak – samo kada je u pitanju makeup. Fiksiraju tečne podloge i podloge u prahu i omogućavaju da makeup ostane postojan.

2. Kako da koristite sprej za fiksiranje?

Sprej za fiksiranje uvek je poslednji korak u nanošenju makeupa. „Sprejevi za fiksiranje obično su tečni i najbolje je da ih prskate kružnim pokretima. Vrlo brzo se suše i makeup čine mnogo postojanijim“, kaže Madelaine Sommerlat, dm-ova kozmetička savetnica.

Praktični proizvodi 2-u-1 mogu da se koriste čak i kao prajmeri tako što ćete ih prskati kao podlogu pre nanošenja podloge i kao završni sloj. Još jedan savet stručnjakinje: „Zatvorite usta i oči i raspršite sprej na lice kružnim pokretima s udaljenosti od najviše 30 cm. Ostavite da se kratko osuši – i gotovo!“

3. Za koji tip kože su prikladni sprejevi?

Postoje sprejevi za fiksiranje koji su prikladni za sve tipove kože, ali i proizvodi koji odgovaraju specifičnim potrebama. Zato je preporučljivo da obratite pažnju na sastojke. Ako imate osetljivu i suvu (mešovitu) kožu, uvek treba da koristite proizvod bez alkohola – na primer, s ekstraktom kokosa. On vlaži i umiruje kožu.

4. Imaju li svi završni slojevi u spreju isto dejstvo?

Sprejevi za fiksiranje daju različite rezultate:

  • postoje sprejevi za fiksiranje s efektom nežnog sjaja koji odlično funkcionišu, posebno leti, jer donose popularan look Glased Skin, kakav ima Hailey Bieberv.
  • matirajući sprejevi prvenstveno uravnotežuju masna, sjajna područja na licu. Madelaine Sommerlat, dm-ova savetnica, kaže: „Za svaku potrebu kože postoji odgovarajući sprej. Važno je da koža bude temeljno očišćena ujutro i uveče.“

Dodatni savet: Ako ste naneli previše pudera, jednostavno poprskajte nekoliko puta sprejem za fiksiranje makeupa na tufer i nežno njim utapkajte lice.

5. Postoji li alternativa za nanošenje spreja?

Transparentni proizvodi za fiksiranje korisni su saputnici pomoću kojih možete s vremena na vreme da osvežite svoj makeup (ovo takođe važi za makeup za plažu). Termalna voda takođe pruža sličan učinak. Sadrži važne, hranljive minerale koji daju svežinu, predivan sjaj i fiksiraju makeup.

6. Možete li sami da napravite sprej za fiksiranje?

Postoji mnogo različitih načina da napravite sopstveni sprej s rokom trajanja. Jedna varijanta bi, na primer, bila sa zelenim čajem i vitaminom E.

Da biste to uradili, prokuvajte oko 200 ml vode i dodajte kesicu zelenog čaja. Kuvajte 15–20 minuta pa ostavite da se ohladi. U tečnost dodajte 3–4 kapi ulja vitamina E (dostupno u svakoj apoteci). Tako obezbeđujete trajnost spreja za fiksiranje. Stavite sve zajedno u (recikliranu) flašicu s raspršivačem i promućkajte. Proizvod je spreman za korišćenje!

Sa ekstraktom papaje

Fix and Mist Papaya sprej za fiksiranje, 80 ml brenda AURA

Pronađite u dm online prodavnici

Praktičan za nošenje u torbici

Lasting Fix sprej za fiksiranje šminke, 1 kom brenda MAYBELLINE NEW YORK

Pronađite u dm online prodavnici

Ne ostavlja lepljive tragove

PERFECT LAST - sprej za fiksiranje, 60 ml brenda trend !t up

Pronađite u dm online prodavnici

Za svaki tip kože

Fight Dirty sprej za fiksiranje šminke, 65 g brenda wet n wild

Pronađite u dm online prodavnici