Active Beauty
Da li je trudnoća uprkos menstruaciji zaista moguća?
Tekst: Eva Pohn

(Ne)moguće?

Da li je trudnoća uprkos menstruaciji zaista moguća?

Mnoge žene u sopstvenom detetu vide ostvarenje svojih snova. Druge pak zbog (neželjene) trudnoće zapadnu u egzistencijalnu krizu pa potiskuju sve ono za šta smatraju da ne bi trebalo ili ne bi smelo da se događa. No postoje i slučajevi da žene svedoče o trudnoći uprkos menstruaciji. Šta je zaista moguće, a šta je mit? Odgovore smo doznali od iskusne babice koja nam je razjasnila neke bitne stvari.

Trudnoća uprkos menstruaciji: nazovimo stvari pravim imenom…

Sasvim je sigurno da ima situacija u kojima se dešava blago krvarenje tokom trudnoće. Međutim, krvarenje nije isto što i menstruacija koja prestaje čim neka žena ostane trudna.
Trudnoća uprkos menstruaciji? Ne, na početku trudnoće često se radi o implantacijskom krvarenju. Tokom takozvane nidacije (ugnežđenja) može doći do oštećenja krvnih sudova, što ponekad izaziva blago krvarenje. Nekoliko kapi krvi nakon polnog odnosa takođe nije neuobičajena pojava, jer je grlić materice tokom trudnoće veoma osetljiv. Osim toga, zbog hormonalnih promena u telu, povremeno može doći do krvarenja. Međutim, ono se jasno razlikuje od menstruacije po boji, teksturi i mirisu. Dakle, trudnoća uprkos menstruaciji mit je koji tvrdoglavo opstaje među nama ali zapravo nije moguć.

Pripazite: Ako tokom potvrđene trudnoće dođe do obilnog i/ili ponavljajućeg krvarenja, to svakako treba razjasniti s lekarom!

Potisnuta trudnoća

Sledeći fenomen koji se čini neverovatnim, a ipak se pojavljuje češće nego što mislimo, javlja se kod žena koje mesecima ili, u ekstremnim slučajevima, čak i do trenutka porođaja ne znaju da su trudne. Razlog je njihovo potiskivanje trudnoće, naročito u slučajevima kada ona ne bi trebalo ili ne bi smelo da se desi. Dijagnoza potisnute trudnoće postavlja se najkasnije u 20. nedelji. Učestalost je 1:1500. Činjenica da se trudnoća primeti tek prilikom trudova/porođaja javlja se u jednoj od 2500 trudnoća.

Babica Petra Šfarcmanseder (Petra Schwarzmannseder) brinula se o brojnim ženama koje su vrlo kasno saznale za svoju trudnoću. Takođe je bila prisutna na jednom neočekivanom porođaju. Donosimo razgovor s njom.


Kako je moguće da žena ne primeti da je trudna?

„Kada govorimo o kategoričkom potiskivanju, onda su emocionalni značaj i samo postojanje trudnoće potpuno izbačeni iz nečije svesti. Pritom osoba ne dozvoljava bilo kakve fizičke ili emocionalne promene. Tako, na primer, žene jutarnje mučnine tumače kao gastrointestinalne probleme, pokrete deteta kao nadutost, a debljanje pripisuju svojim navikama u ishrani. U ekstremnim slučajevima čak se i početak porođaja pogrešno protumači, pa žene dođu u bolnicu sa sumnjom na upalu slepog creva.“


Koji su razlozi za potiskivanje trudnoće?

„Potiskivanje bi, na primer, trebalo da deluje kao zaštita od pobačaja ili kao odbrambeni mehanizam u smislu – sve ono što ne sme da mi se dogodi zapravo ne postoji. Neke žene koje godinama ne mogu da imaju decu trudnoću jednostavno smatraju nemogućom.“


Zar te žene nemaju trudnički stomak?

„Fizička situacija je drukčija: postoje trudne žene kod kojih je veoma teško uočiti trudnički stomak. Postoje vitke žene kod kojih je trudnički stomak vrlo mali. Ponekad trudnički stomak počne da se pojavljuje tek s postavljanjem dijagnoze. Mnoge obolele žene navode da su sve vreme imale krvarenje slično menstrualnom.“