Active Beauty
Mokrenje u krevet kod dece školskog uzrasta

Bez stresa

Mokrenje u krevet kod dece školskog uzrasta

Vaše dete je već veliko, a čaršav je ujutru i dalje mokar? Mokrenje u krevet kod dece školskog uzrasta javlja se često, ali je ipak tabu-tema. Pet saveta kako da roditelji postupe na najbolji način.
Kada dete školskog uzrasta noću i dalje mokri u krevet, mnogi roditelji prebacuju sebi da su omanuli u vaspitanju. Koliko god da je teško, roditelji treba opušteno da pristupe problemu, jer stres i pritisak zaoštravaju situaciju.

 

Koliko je često mokrenje u krevet kod dece školskog uzrasta?

Dok se povremeno noćno mokrenje u krevet kod dece mlađe od pet godina smatra normalnim, mokrenje u krevet kod starije dece je tabu-tema.
 
Kod mokrenja u krevet često je primetna njegova učestala pojava u porodici: ako su roditelji mokrili u krevet u detinjstvu, rizik da i njihova deca noću mokre u krevet iznosi 75 posto. Ukoliko se to dešavalo samo kod jednog roditelja, rizik je 45 posto. Dečaci su dvostruko češće pogođeni nego devojčice.

 

Šta su razlozi mokrenja u krevet kod dece školskog uzrasta?

Za roditelje i decu olakšanje često predstavlja činjenica da su razlozi za mokrenje u krevet kod starije dece u 80 posto slučajeva organske prirode. Razlog, na primer, može da bude to što hormonalni ritam bešike dan-noć tek treba da sazri.
 
Roditelji bi trebalo pažljivije da osluškuju svoje dete ako je najmanje pola godine noću bilo sasvim suvo i odjednom ponovo počne da mokri u krevet. Okidači mogu da budu stresne situacije za decu – na primer, rođenje brata ili sestre, polazak u školu, selidba ili porodične krize.
 

Kako roditelji mogu da pruže podršku deci koja mokre u krevet?

Iako psihološki uzroci pojave mokrenja u krevet uglavnom mogu da se isključe, ovo može da ima psihološke posledice – posebno onda kada se mokrenje u krevet zanemaruje. Dete se stidi svog problema i izbegava situacije u kojima može da nastupi mokrenje u krevet. Ne želi da prespava kod prijatelja i odbija da učestvuje u višednevnim školskim ekskurzijama. Iz tog razloga roditelji treba da pruže svom detetu najbolju moguću podršku.

 

1. Mokrenje u krevet nije tabu

Noćno mokrenje ne treba da postane glavna tema razgovora u porodici. Ipak, razgovarajte sa svojim detetom o tome kada se ukaže prilika – kao o nečemu za šta niko nije kriv.2. Zatražite mišljenje lekara o mokrenju u krevet

Posetite sa svojim detetom pedijatra da biste saznali tačan uzrok mokrenja u krevet i započeli odgovarajuću terapiju. Korisno bi bilo da sa sobom ponesete i „dnevnik mokrenja“. Kreirajte sa svojim detetom protokol za 48 sati, kada je vaše dete pilo koliko tečnosti i kada je izlučeno koliko urina.

 

3. Potrebni su strpljenje i motivacija

Ne očekujte brze rezultate terapije, ali ipak ohrabrujte svoje dete da istraje i da ne odustaje čak i ako bude pogoršanja. Nagradite dete kada se pridržava terapijskih preporuka – a ne samo zato što je ostalo suvo. Ne kažnjavajte svoje dete zato što još mokri u krevet. Grdnja takođe nije primerena. Vaše dete se nije upiškilo zato da bi vas nerviralo.

 

4. Obratite pažnju na količinu popijene tečnosti

Povedite računa o tome da vaše dete uveče ne pije previše tečnosti. Rasporedite količinu potrebne tečnosti na ceo dan. Uveče pred odlazak na spavanje dete treba još jednom da ode u toalet.

 

5. Vratite svom detetu osećaj odgovornosti

Ako vaše dete školskog uzrasta mokri u krevet, verovatno sebe doživljava kao bespomoćno i slabo zbog toga što ne može da kontroliše svoje telo. Zato dozvolite detetu da samo odluči da li želi da nosi pelene ili ne. Specijalne gaćice za pelene ne upadaju u oči ispod pidžame, udobne su i lako se oblače i svlače, kao i obične gaćice. Odlična pomoć su i štitnici za dušek koji se navlače na dušek ispod čaršava i obezbeđuju noć bez stresa. Ukoliko se vaše dete odluči da ne nosi pelene ili gaćice za pelene i desi se da nešto procuri, dajte mu priliku za što je moguće više lične odgovornosti tako što će vam, na primer, pomći da promenite posteljinu i pidžamu.