Jedni su pošteđeni, a drugi strepe od nje pre svakog sledećeg putovanja automobilom: mučnina je nepoželjan saputnik. Koji su njeni stvarni uzroci?

Stručnjaci nazivaju mučnine na putovanju i bolešću putovanja. Pokreti s relativno sporim promenama smera, posebno pokreti naginjanja i njihanja, obično izazivaju mučninu. Kada se automobil trza, brod se ljulja ili avion naginje, sistem za ravnotežu putnika vrlo precizno percipira te podražaje kretanja. Organ za ravnotežu, koji se nalazi u unutrašnjem uhu, radi poput libele. Ako primeti da se položaj tela menja, javlja tu informaciju mozgu. Ali ako oči istovremeno šalju mirnu sliku – poput slike unutrašnjosti vozila – dolazi do sukoba među čulima: informacije se ne uklapaju, a rezultat su mučnina, vrtoglavica, glavobolja i povraćanje.

Savet 1: protiv mučnine kod dece: gledanje napred

Deca bi uvek trebalo da gledaju ispred sebe dok se voze. U tom slučaju dečje sedalice postavljene suprotno od smera vožnje nisu preporučljive. Najbolje je ako obolelo dete sedi na sredini zadnjeg sedišta i ima jasan pogled ka napred, tako da može da gleda u daljinu. Roditelji mogu da skrenu detetovu pažnju na planine, drveće, mostove ili životinje koje pasu, zato što gledanje u horizont ili u udaljeni nepomičan predmet pomaže kod bolesti kretanja.

Savet 2: dobra ventilacija

Što je vazduh u vožnji s decom bolji i svežiji, to je detetu koje pati od mučnine prijatnije. Zato je preporučljivo da temeljno provetrite unutrašnjost automobila i češće pravite pauze od vožnje kako biste došli do daha.

Savet 3: lagani, suvi zalogaji

Varaju se oni koji misle da je prazan želudac garancija otpornosti na mučninu. Pre polaska na put bolje je nešto lagano prezalogajiti, a tokom celog puta grickati suve zalogaje poput pereca, štapića ili dvopeka. Od pića se preporučuju negazirana voda, čaj od kamilice ili komorača.

Savet 4: lekovi protiv mučnine

Ako se uprkos primeni svih ostalih mera pojavi mučnina, pedijatar može da prepiše lekove za suzbijanje mučnine – ali njih treba uzimati s oprezom.

Dobro je znati

Ako deca pate od mučnine na putovanjima, delotvorno je odvraćanje pažnje, ali ne knjigom, tabletom ili pametnim telefonom: gledanje u neki predmet može da pojača simptome mučnine. Bolja opcija su muzičke i radijske predstave, zajedničko pevanje i igranje igara.