Active Beauty
Proslava dečjeg rođendana bez stresa: saveti za roditelje

Vreme za žurku

Proslava dečjeg rođendana bez stresa: saveti za roditelje

Proslaviti dečji rođendan kod kuće? Kod mnogih roditelja već sama ta ideja izaziva stres. Ne mora da bude tako, smatra porodična savetnica Linda Silaba (Linda Syllaba). Njena preporuka je: „Manje je više!“. Uz ove savete vi, mali slavljenik i njegovi gosti ostaćete opušteni i pre proslave i tokom nje.

Sedam saveta za proslavu dečjeg rođendana bez stresa

1. Rođendanska žurka za decu nije takmičenje

Da li na dečjim rođendanima imate osećaj da je u toku takmičenje za najkomplikovaniju i najskuplju proslavu? Porodična savetnica Linda Silaba smatra da tu pomaže samo jedna stvar: ne učestvovati. Uskladite dužinu proslave i broj gostiju sa uzrastom slavljenika. Pravilo: može da dođe onoliko gostiju koliko godina dete puni. Za prvi i drugi rođendan ne morate da pravite dečju žurku. Umesto toga, bolje je da pozovete jedno ili dvoje dece istog uzrasta sa mamom i tatom. Energija i živci mogu da se sačuvaju i na druge načine: ručno pravljene pozivnice i dekoracija osmišljena do najsitnijih detalja nisu preduslovi za uspešnu žurku – deca za to obično i ne mare mnogo. Tema zabave takođe nije obavezna, ali ta ideja može da bude lepa ukoliko odgovara interesovanjima i željama deteta.
 

2. Potražite pomoć u pripremi zabave

Uključite svoje dete u odlučivanje o izboru gostiju, igara i jela. I potražite pomoć: još jedna osoba treba da bude na proslavi kao podrška. To može da bude komšinica, dadilja, baka ili roditelj nekog od malih gostiju. Ovo postaje naročito važno ako se neko dete povredi tokom igre i mora da ode kod lekara ili ako među decom dođe do svađe i kada morate da rešavate više dečjih potreba odjednom.
 

3. Recite ne borbi poklonima

Da li proslava dečjeg rođendana znači maratonsko odmotavanje poklona? Bolje ne, jer su deca onda preopterećena i ne mogu istinski da se obraduju zbog njih. Najbolje je da prilikom dolaska gostiju sve poklone stavite na sto. Tada se okretanjem flaše određuje koji poklon se otvara – jedan za drugim.
 
Da ne bi došlo do gomilanja poklona, ekspertkinja Silaba preporučuje: „Odredite roditeljima neki mali maksimalan iznos za poklon – ili ih zamolite da zajedno smisle nešto što ne mora ništa da košta. Otprilike od šestog rođendana deca mogu da razumeju ideju o zajedničkom poklonu. Po njenom mišljenju, pokloni u vidu slatkiša ili igračaka promašuju poentu. „I ovde bi slavljenik trebalo da bude u centru pažnje.“ Izuzeci su rukotvorine koje se prave na samoj proslavi, što mnoga deca vole, ili delovi dekoracije za proslavu kao što su baloni s imenom gosta.
 

4. Dajte deci priliku da se izjurcaju

Jurcanje je uvek dobro, posebno na početku nekog dečjeg rođendana. Leti je za to dovoljna i vodena bitka u bašti, ali i tokom drugih godišnjih doba igralište prilagođeno uzrastu ili šuma mogu da budu odgovarajuće lokacije za dečju žurku – ako baš ne pljušti kiša. U tom slučaju, navedite u pozivnicama da ćete rođendan da slavite napolju. Tako će roditelji moći da obuku svoju decu na odgovarajući način.
 

5. Ne planirajte program suviše kruto

Proslava dečjeg rođendana bez igara kao što su udaranje u lonac, pinjata ili ples s balonima? Za mnogu decu je dovoljno da se slobodno igraju, posebno ako je to moguće napolju ili ako su deca mlađa od tri godine. Nekoliko jednostavnih ideja za igre iz rukava sasvim je dovoljno. Menjajte igre tako da različiti talenti dođu do izražaja: sportska takmičenja, mozgalice i igre spretnosti. Tako će svako dete da dobije šansu da pobedi.
 
Deca na koje trenutno nije red brzo počinju da se dosađuju? Uključite male posmatrače, na primer: „Sada morate da vrebate kao lavovi i da bude saaaaasvim tihi…“ Odaberite igre u kojima sva deca mogu da učestvuju i prekinite igre ako im se ne dopadaju.
 

6. Smanjite potrošnju šećera

Proslava dečjeg rođendana = prejedanje slatkišima? Radije ne, savetuje Linda Silaba. Jer tada će proslava sigurno krenuti naopako. Naravno, tu je (ne suviše slatka) torta, uz to perece sa susamom ili druge grickalice. Kasnije možda neko jednostavno jelo od testa kao što je pica, kao i kobasica ili tost – mnoga deca ionako ne jedu ništa (više) na kraju zabave. Za piće je dovoljan bokal razblaženog soka i dodatni bokal vode. Veoma važno: pitajte roditelje da li njihova deca imaju intoleranciju na neku hranu o kojoj treba da povedete računa.
 

7. Kako da rešite svađe i suze

Kada pripremate pozivnice, razmislite kako se gosti međusobno slažu. Ipak, svađe ne mogu uvek da se predvide. Ukoliko su na rođendanskoj zabavi deca koja se ne slažu, odvojite ih malo ako je to moguće: razdvojite ih za rođendanskim stolom, rasporedite ih u različite grupe tokom igara.
 
Pripremite se i na činjenicu da dete u gostima, u nepoznatom okruženju može da se oseti nesigurno. Ako detetu krenu suze na oči već pri dolasku, pokušajte da se za njega posebno pobrinete. Ukoliko i nakon 30 minuta plače, mama ili tata bi trebalo da dođu po njega – jer će u suprotnom atmosfera na zabavi da se pokvari. Ako neko dete više ne želi da se igra, ne treba da ga primoravamo na to. Pustite ga da sačeka jedan krug ili nekom drugom detetu dajte njegovu ulogu. Na primer, ono može da vam pomaže kao koordinator igre tako što će da pušta i zaustavlja muziku. Na taj način neće biti potpuno isključeno i kasnije će moći lako da se uključi.