Active Beauty
Ples: Pozitivni efekti kretanja uz muziku

Dancing Queen

Ples: Pozitivni efekti kretanja uz muziku

Emisije kao što su „Dancing Stars“ i „Let’s Dance“ skrenule su pažnju na sportski ples. Mnogim gledaocima ispred TV ekrana noge postaju nemirne dok gledaju različite plesne pokrete i pitaju se da li je ponovo vreme za čas plesa? Bilo da se bavite standardnim plesom, uličnim plesom ili plesom uz vašu omiljenu muziku, ples ima pozitivan efekat na naše opšte stanje.

Koje su prednosti plesa?

1. Pozitivni efekat plesa na psihu

Ko to ne zna? Kada uključite svoju omiljenu muziku i zaplešete, loše raspoloženje nestaje. Naš mozak voli kada plešemo, jer se tada oslobađaju endorfin i dopamin. Takođe, tokom plesa se smanjuje stres, snižava se nivo hormona stresa – kortizol, i stvara se više serotonina. Pored koktela hormona sreće koji obezbeđuju pozitivan efekat plesa na psihu, tome doprinosi i sam položaj tela. Bez obzira na to da li smo „sklupčani“ na kauču ili se ludo tresemo uz ritmičan zvuk – naše telo šalje poruku našem mozgu o tome šta radimo. Ovo oslobađanje emocija naziva se otelotvorenje i utiče na to kako se osećamo.

2. Ples je zdrav za telo

Postoje mnoge studije o tome koliko je ples zdrav. Koji dokazi postoje za to? Jedna od prednosti plesa jeste to što on vežba našu ravnotežu i izdržljivost. Pored toga, ovaj sport oblikuje celo telo. Svest o telu mora da se vežba – dobar pristup, pozitivniji stav prema telu i potpuno prirodan način da se osećate udobnije u sopstvenom telu. Vežba se motorika, orijentacija u prostoru i sposobnost koordinacije. Sport je uvek dobra aktivnost za unapređenje zdravlja. Vežbanje, na primer, održava kosti i može da spreči osteoporozu.

3. Ples kao izraz radosti življenja

Bez obzira na to da li se radi o plesu sa hula-hopom, zumbi ili treningu s elementima baleta, joge i pilatesa (Barre Workout) – najvažnije je da bude zabavno i da vam ples predstavlja izraz radosti življenja. Još jedna od prednosti plesa: svako može da učestvuje, bez obzira na godine i sportske sposobnosti. Ples je popularan društveni sport koji promoviše zajedništvo od prvog minuta! Inače: žene koje prolaze kroz menopauzu često smatraju da je grupni trening trbušnog plesa odlična podrška, jer im omogućava da povrate samopouzdanje i ženstvenost na veoma opušten način.

4. Pozitivan efekat plesa u starijoj dobi

Prema studiji Univerziteta primenjenih nauka St. Polten, ova aktivnost ima ogromne prednosti za učesnike. Kao rezultat, oni postaju manje usamljeni, ostaju društveno posvećeniji i fizički pokretljivi. Na ovaj način ples u poznijim godinama postaje preventivna mera protiv depresije u starosti, problema s ravnotežom i gubitka mišićne snage. Prema studiji objavljenoj u New England Journal of Medicine 2003. godine, ples je takođe korisno sredstvo u borbi protiv demencije. A šta je s plesom kada je reč o Parkinsonovoj bolesti? Studije se i dalje izvode, ali se svakako promovišu mobilnost i dobrobit polaznika časova terapijskog plesa.