Active Beauty
Desert od bobica zove: mus od bobica zove naš je novi omiljeni desert

Voćno i lagano

Desert od bobica zove: mus od bobica zove naš je novi omiljeni desert

Bilo da je reč o plodu, cvetovima, lišću ili kori, višestruko korisna crna zova može da se preradi u ukusne napitke i jela, ali je i sastojak mnogih kućnih lekova poput čajeva ili lekovitih tinktura. Plodove grma zove prerađujemo u ukusan, a istovremeno lagan desert od zove.

Recept sa zovom: mus od bobica zove sa sušenim laticama ruže i meringom

Sastojci za 4 porcije deserta od bobica zove

  • 220 g bobica zove; bez stabljike
  • 2 supene kašike soka od zove
  • 80 g šećera
  • 1 šipka vanile, srž
  • 4 listića želatina
  • 150 g mladog, nemasnog sira
  • 100 g jogurta
  • 200 ml pavlake za šlag
  • 2 kašike meringe, izmrvljene
  • 1 kašičica suvih latica ruže

Priprema musa od bobica zove

1. Bobice zove operite i skuvajte
Bobice zove razvrstajte, operite i dodajte u šerpu sa sokom zove i polovinom mere šećera. Dodajte srž vanile i lagano kuvajte 3–4 minuta. Zatim smesu ispasirajte i ostavite da se ohladi.
2. Pripremite mus
Potopite želatin u vrlo hladnu vodu. U drugu posudu sipajte sir i jogurt. Dodajte tome pire od zove, a 2–3 kašike ostavite sa strane. Umešajte ostatak šećera dok se ne istopi. Iscedite želatin i zagrejte u maloj šerpi s preostalim pireom od zove, dok se želatin ne otopi. Snažno umešajte u smesu sa sirom i jogurtom. Mešajte dok smesa ne postane čvrsta, preklopite i sipajte gotovu smesu u četiri male posude za konzerviranje (cca. 200 ml). Hladite oko tri sata.
3. Ukrašavanje
Pre posluživanja pospite mrvicama meringe i ružinim laticama.
Vreme pripreme: 3 sata i 30 minuta (uključujući 3 sata za hlađenje)
Prerada zove
Sveže bobice zove do upotrebe treba čuvati u frižideru. Zovu je jednostavno pripremiti. Bobice operite, uklonite im peteljke, viljuškom ili prstima. Kako vam tamni sok zove ne bi zaprljao ruke, pri razvrstavanju plodova najbolje je da koristite jednokratne rukavice. Ako je tokom dalje obrade nešto krenulo po zlu pa ste možda zaprljali odeću, isprobajte proverene kućne preparate pre nego što posegnete za posebnim sredstvima za čišćenje. Potopite fleku nekoliko sati u hladnu vodu iz slavine ili u mineralnu vodu, ali što je pre moguće. Ako imate neku zaostalu fleku, stavite malo sirćeta ili limunovog soka i ostavite da deluje 10 minuta. Zatim operite u što je moguće toplijoj vodi u veš-mašini (obratite pažnju na uputstva o pranju na etiketi odeće).

Zova: superhrana
Zova je superhrana. Nije ni čudo, jer sjajna crna zova sadrži mnogo vitamina C, obiluje mineralima poput gvožđa, kalijuma i magnezijuma, kao i antioksidantima. Njenom konzumacijom osnažujete organizam kod prehlade ili infekcije bešike, delujete protiv stresa i jačate imuni sistem. Bobice crne zove imaju mnogo toga da ponude, ne samo u zdravstvenom nego i u kulinarskom smislu. Bilo kao mus, kompot, kolač ili sok, ovaj plod podariće vam samo najbolje!

Opasnost od zabune! Obratite pažnju pre konzumacije
Pre nego što opustošite grm zove, pažljivo pogledajte plod kako ne biste pogrešili. Crna zova može da se zameni s patuljastom zovom. U zovi se nalazi i blago otrovna supstanca – sambunigrin. Međutim, njen toksičan učinak gubi se zagrevanjem. Patuljasta zova je, s druge strane, otrovna u svim svojim sastojcima i može da dovede do teške mučnine i proliva. Dobar savet za prepoznavanje bobica: ako niste sigurni, dobro je zgnječiti nekoliko bobica u ruci. Plodovi patuljaste zove ostavljaju plavi trag na koži, dok plodovi crne zove ostavljaju smeđe-ljubičaste tragove.