Letnji klasik u veganskoj varijanti: ukusna pasta s limunom i kremom na bazi ovsa
Kad nam život da limun, mi od njega napravimo testeninu al limone! U našoj potpuno biljnoj verziji koristimo krem na bazi ovsa umesto pavlake za kuvanje, a jelo završavamo veganskom alternativom za parmezan od indijskih oraščića i badema.
Ukus Italije: pasta al limone sa kremom na bazi ovsa
Recept za vegansku testeninu al limone sa kremom na bazi ovsa
Šta vam je potrebno?
Sastojci za 4 porcije:
- 500 g špageta (npr. dmBio)
- 2 limuna (neprskana)
- 500 ml krema na bazi ovsa (npr. dmBio)
- biber
- so
- muskatni oraščić
- kašičica šećera
- 40 g veganskog preliva za testeninu od indijskih oraščića i badema (umesto parmezana)
- peršun, naseckan
Priprema:
1. Skuvajte špageteU većem loncu zakuvajte vodu. Kad voda proključa, dodajte so, a zatim testeninu.
2. Narendajte i iscedite limun
U međuvremenu operite limun toplom vodom i osušite ga. Narendajte koricu limuna i sipajte je u šerpicu. Zatim prepolovite limunove i iscedite sok pa dodajte narendanoj korici u šerpici. Zakuvajte i pustite da lagano vri dok gotovo sva tečnost ne ispari.
3. Pripremite sos
Dodajte krem na bazi ovsa u limunov sok i sve zakuvajte. Dodajte biber, so, prstohvat muskatnog oraščića i šećer u sos.
4. Poslužite špagete
Ocedite špagete i vratite ih u lonac. Prelijte ih limunovim sosom i dobro promešajte. Poslužite na tanjirima, ukrasite veganskim prelivom za testeninu i naseckanim peršunom. Ko želi, može dodatno da pospe sitno seckanu koricu limuna po testenini.
Želite još više testenine? Uz ova tri jednostavna recepta za pesto, svaka vrsta testenine biće ukusna!
Prijatno! 😊