Active Beauty
Pita od bundeve: sočno-slatki recept za najbolji kolač od bundeve
Tekst:
vreme čitanja: min
Bundeva napokon!

Pita od bundeve: sočno-slatki recept za najbolji kolač od bundeve

Recept za pitu od bundeve: ukusan jesenji kolač

Sastojci za jedan kalup za pitu (promer oko 22 cm ⌀)

  • 175 g brašna
  • 75 g maslaca (za kalup)
  • 4 jajeta
  • prstohvat soli
  • 50 g šećera
  • sušene mahunarke
  • 600 g pirea muskatne bundeve
  • 150 g smeđeg šećera
  • 1 kašika kukuruznog skroba
  • 300 g šlaga
  • 1/2 kašičice muskatnog oraščića
  • 1 kašičica cimeta (na primer, dmBio)
  • 1 kašičica đumbira u prahu
  • 1/2 kašičice začina za medenjake

Priprema pite od bundeve

  1. Pripremite testa
    Umesite brašno, maslac, jaje, so, 50 g šećera i prema potrebi dodajte hladnu vodu. Oblikujte u kuglu, umotajte u foliju (održiva alternativa: maramice od pčelinjeg voska) i tako neka odstoji oko 30 minuta.

  2. Dinstajte bundevu u prethodno zagrejanoj rerni

  3. Nasecite bundevu na kockice i dodajte u šerpu sa 100 ml vode. Dinstajte poklopljeno oko 15 minuta dok ne omekša. Dobro procedite, napraviti pire i pustite da se ohladi. Rernu prethodno zagrejte na 180 °C, uz uključene gornje i donje grejače. Maslacem namastite kalup za pite (promer oko 22 cm ⌀).

  4. Ispecite testo
    Umestite testo i obložite njime kalup. Pritisnite ga po dnu i uz ivice. Prekrijte testo papirom za pečenje preko koga ćete staviti sušene mahunarke, pa pecite oko 10 minuta na srednjoj rešetki. Odstranite mahunarke i papir pa pustite da se testo prohladi.

  5. Pripremite pire od bundeve i ispecite pitu
    Pomešajte pire od bundeve sa smeđim šećerom, skrobom, 150 g pavlake za šlag, tri jajeta, muskatnim oraščićem, cimetom i đumbirom dok ne dobijete glatku smesu. Sipajte je na prhko testo i pecite u rerni na srednjoj rešetki dok ne porumeni, oko 40 minuta. Ostavite da se ohladi.

  6. Preporuka za posluživanje

  7. Pre posluživanja umutite 150 g šlaga. Dodajte u poslastičarsku kesu i ukrasite pitu. Poslužite posuto začinima za medenjake.

Povrće u kolačima? Ukusno!

Premda dodavanje povrća u kolače zvuči neuobičajeno, ovo i ne mora da bude tako, posebno ako se, strogo gledano, i ne radi o povrću. Bundeve se svrstavaju u red voća i mešavina su povrća i voća. Muskatna bundeva u našem receptu ima blago začinski ukus i podseća na muskatni oraščić. U supermarketima ili na pijaci prepoznaćete je po zelenkasto-bež ili mat žutoj boji i rebrastom obliku.

It’s Pumpkin Spice Season

Barem otkad uživamo u Pumpkin Spice Latteu, uživamo i u Pumpkin Spiceu koji se našao na policama sa začinima u našoj kuhinji. Osim za tople napitke, ova začinska mešavina može da se koristi i za kolače ili slana jela poput čorbi i karija.

Iz kućne radinosti: začin Pumpkin Spice

Sastojci za oko 150 g

  • 4 kašike cimeta (na primer, dmBio)
  • 2 kašike mlevenog pimenta
  • 2 kašike mlevenog muskatnog oraščića
  • 2 kašike mlevenog đumbira
  • 1 kašičica mlevenog karanfilića

Priprema začina Pumpkin Spice

Mlevene začine stavite u posudu i dobro promešajte. Zatim odložite u hermetički zatvorenu staklenu teglu s poklopcem na odvrtanje.

Ukus bundeve ne dolazi dovoljno do izražaja?

Zato probajte ovu hranu koja greje dušu. Ovde ćete pronaći ukusan recept za kari od leblebije.

Nažalost, nismo pronašli rezultate za vašu pretragu. Molimo vas, pokušajte sa drugim pojmovima za pretragu.