Zašto nam hrana za dušu (Soulfood) koja nas greje kao kari tako prija tokom zime: pet razloga

1. Čini da budemo u formi danju i noću

Iz tople postelje u sveže jutro ! Ako zadrhtite već pri samoj pomisli na to, možda bi trebalo da promenite svoju jutarnju rutinu – konkretno, svoj izbor za doručak. Šta kažete, na primer, za poridž (ovsenu kašu) ili kašu od prosa? Začinjena kurkumom i cimetom, ukrašena orašastim plodovima i zaslađena medom? Prema TCM i ajurvedi ovakav obrok nas greje nekoliko sati. Uveče takođe priuštite sebi prijatnu hranu za dušu (Soulfood) u vidu ukusnog karija sa zimskim sastojcima. Miran, okrepljujući san posle toga gotovo je zagarantovan.

2. Čini nas malo srećnijim

S hranom za dušu (Soulfood) kao što je raznobojni kari kroz zimu se krećemo u dobrom raspoloženju. Važna informacija za nas koji nismo ljubitelji zime: prava hrana za dušu koja greje snabdeva nas, između ostalog, amino-kiselinom triptofanom. Ona je važna komponenta za proizvodnju hormona sreće serotonina. Osobe koje jedu meso mogu da je pronađu u divljači, govedini i piletini, vegani u kakaou, ovsenim pahuljicama i orašastim plodovima. Podršku na putu ka mozgu triptofanu u idealnom slučaju pružaju „goriva za telo“ bogata ugljenim hidratima, kao što su slatki krompir ili bundeva.

3. Jača naš nervni sistem

Opet ste na ivici živaca? Ostanite mirni i jedite kari. Ova hrana za dušu (Soulfood) koja nas greje ne samo da tera hladnoću iz našeg tela već u isto vreme šalje stres i nervozu na prinudni odmor. Mnoge namirnice koje nas prema TCM greju bogate su hranljivim materijama koje čuvaju nerve, kao što su vitamini B grupe, magnezijum i kalijum. Tu spadaju orašasti plodovi, ovsene pahuljice, mahunarke i kuvano zeleno povrće. Kupus i brokoli, kao i goveđe i svinjsko meso, sadrže važne hranljive materije.

4. Jača naš imunitet

Nije vam dovoljno da se zavučete s termoforom pod ćebe? Vrući čajevi, tople supe i začinjena jela dragoceni su saveznici našeg imunološkog sistema. Važno je da sada okrenemo leđa sirovoj hrani i jogurtima. Umesto toga, neka nam zamiriše nešto kuvano, pečeno ili bareno. Grickalice s „ugrađenim grejanjem“ su sušeno voće, kesten i orašasti plodovi.

5. Neprimetni pomagači

Sastojci kao što su đumbir, beli luk, ren, vasabi ili začini kao što je čili čine da osetimo „vrelinu“ koja se krije u njima. Za to su prvenstveno odgovorna eterična ulja i razne sekundarne biljne materije. Ovi sastojci koji daju ljutinu mogu da saseku neke infekcije u korenu. Zbog toga nam, često neprimetno, pomažu da prevaziđemo vreme prehlada.