Active Beauty
Praznični meni: korpice s komoračem za predjelo
Tekst: Carolina Forstner, Rezept: Vitus Winkler

Pikantan početak

Praznični meni: korpice s komoračem za predjelo

Želite da poslužite nešto posebno tokom božićnih dana i razmazite svoje najdraže? Nema problema! Čuveni salcburški kuvar Vitus Vinkler (Vitus Winkler) kreirao je za ACTIVE BEAUTY praznični meni koji ne samo da predivno izgleda već i obećava odličan ukus. I budite sigurni: zahvaljujući detaljnim receptima, svakom kuvaru iz hobija poći će za rukom da pripremi ovaj ekstravagantni meni i u sopstvenoj kuhinji.
Sa ovim zimskim triom vrhunski kuvar iz regije Pongauer Vitus Vinkler (Vitus Winkler) pikantno započinje naš božićni meni.

Praznični meni – predjelo: korpice s komoračem

Sastojci za testo

Sastojci za fil

  • 2 lukovice komorača (s listovima), isečene na tanke listiće
  • 1 manji crni luk, isečen na tanka rebarca
  • 1 čašica vermuta
  • 1/4 l mleka
  • 1/8 l šlaga
  • 1 kafena kašika čubra
  • 50 g Crème fraîche
  • so
  • sveže mleveni biber
  • maslinovo ulje za dinstanje

1. Priprema testa

Pomešajte jaja, žumanca, vodu i maslinovo ulje pa posolite. Brašno sipajte na radnu površinu ili u posudu za mešanje, oblikujte udubljenje pa sipajte u njega smesu od jaja. Umesite glatko testo. Umotajte u foliju za održavanje svežine i ostavite da se hladi jedan sat.
Vitusov savet za poseban užitak: Gotovo testo možete i da zamrznete. Podelite testo na manje porcije da biste ga kasnije lakše odmrznuli.

2. Priprema fila

U tiganju prodinstajte na maslinovom ulju iseckani komorač i crni luk, pa deglazirajte vermutom Nouilly Prat. Zalijte mlekom i dodajte šlag. Začinite čubrom, listovima komorača, posolite i pobiberite i ostavite da se skoro potpuno redukuje. Stavite sito u šerpu i procedite smesu kroz sito. Važno: sačuvajte sok. Smesu iz sita sitno izmešajte u blenderu i, ako je previše gusta, pomešajte je s malo sačuvane tečnosti. Crème fraîche umešajte u pire od komorača i začinite.

3. Priprema korpica s komoračem

Testo razvijte tanko. Stalno posipajte testo brašnom kako bi se bolje razvilo i da se ne bi lepilo. Isecite krugove (Ø oko 10 cm) rezačem za raviole ili prevrnutom čašom. Smesu od komorača kašikom stavite u sredinu, ostatak površine testa premažite jajetom, preklopite po sredini i viljuškom pritisnite ivice. Stavite na pleh posut brašnom, a zatim kuvajte u slanoj vodi al dente. Korpice od testa su gotove kada isplivaju na površinu.


Odgovarajući prilog i sos: žuta cvekla i pena od zvezdastog anisa

Sastojci za žutu cveklu

  • 500 g žute cvekle, alternativno crvena cvekla
  • 50 g šećera (na primer, šećer od šećerne trske dmBio)
  • 125 ml belog vina
  • 125 ml soka od pomorandže (na primer, dmBio)
  • 2 čepa jabukovog sirćeta (na primer, dmBio)250 ml soka od šargarepe (na primer, dmBio)
  • 2 karanfilića
  • zrna korijandera
  • ½ štapića cimeta ili 1 prstohvat mlevenog cimeta
  • so i biber
  • 1 prstohvat kukuruznog skroba za vezivanje

Priprema žute cvekle

Oljuštite žutu cveklu i iseckajte je na kockice. Da biste napravili saft, sve ostale sastojke, osim kukuruznog skroba, ostavite da provru u šerpi s drškom. Dodajte kockice cvekle i kuvajte ih oko 15 minuta dok dobro ne omekšaju. Procedite kroz grubo sito i vežite sakupljeni saft pomoću kukuruznog skroba. Stavite cveklu u vezani saft. Vitusov praktični savet: Ako koristite svežu crvenu cveklu, ne zaboravite rukavice!

Priprema pene od zvezdastog anisa

  • 100 g putera
  • 4 zvezdasta anisa
  • 1 kafena kašika anisa
  • 400 ml mleka

Priprema pene od zvezdastog anisa

Rastopite puter u tiganju, prodinstajte u njemu zvezdasti anis i anis. Procedite aromatizovani puter kroz sito, zagrejte s 400 ml mleka pa penasto umutite štapnim mikserom.

Poređajte korpice i kockice cvekle na tanjir, prelijte penom od zvezdastog anisa i uživajte!