Active Beauty
Šetnje nekim novim gradovima

Evropa zimi.

Šetnje nekim novim gradovima

Predbožićno razdoblje se ne dešava samo u Vašem gradu. Događa se i u Barseloni, Stokholmu, Parizu. Tamo možemo da otputujemo sa ručnim prtljagom i da se vratimo sa koferima prepunim poklona i opuštenosti.

Hamburg

Hipsterflair u najurbanijoj četvrti – Otmeni centar grada, moderna lučka četvrt, poznata, ali i ozloglašena četvrt St. Pauli. Hamburg je grad raznovrsnosti. Ako ste u potrazi za opuštenim poklonom, pronaći ćete ga u četvrti Karolinenviertel koja je ranije bila poznata po prodavnicama polovne robe, a danas je još krase i dizajnerske prodavnice. Alternativna ulica za šoping je Marktstraße u kojoj se nalaze prodavnice moderne odeće, muzike, dizajnerskih proizvoda kao i ukrasa i dekoracija.
Preporuka: ručno štampane majice sa morskim motivima The Art of Hamburg su pravi šik.

Kopenhagen

genuss-reise-7-ab_2016-09Nordijski dizajn doma – Danski dizajn se odlično slaže sa božićnim dekoracijama, a trenutno su jednostavne forme u modi, bez obzira na to da je reč o ukrasima, keramici, porculanu ili malim komadima nameštaja. Dizajner Zoo uspešno spaja danski dizajn i umetnički zanat pa su tu radionice istovremeno i izložbeni prostori. U Muzeju dizajna u Danskoj se mogu videti najpoznatiji danski proizvodi. Nedeljom se organizuju besplatne ture na engleskom.

Stokholm

Nordfait & vintage groznica – Ovaj grad čine brojna ostrva i Baltičko more čelične plave boje. Topla svetlost i redovi srednjevekovnih kuća veselih boja na ostrvu Gamla Stan na kom se smestilo starogradsko jezgro. Kada su krovovi još prekriveni snegom, raspoloženje je savršeno. Skandinavski dizajn, naravno, ne možete zaobići, a ponuda je ogromna. Grad je trenutno u vintage groznici pa je najbolje prepustiti se zaraznoj četvrti Sodermalm. Tamo svake nedelje možete tražiti stvari i kupovati na poznatom sajmu Bruno Vintage Market.

Firenca

genuss-reise-8-ab_2016-09Tradicija poslovnog umijeća – Zanati su u Firenci oduvek igrali važnu ulogu. Tako, na primer, proizvodnja keramike ima dugu tradiciju koja se u međuvremenu premestila u okolinu grada. Tanjiri, činije ili posude za maslinovo ulje se sve više mogu naručiti pa ih ne morate prevoziti kući sa sobom. Ako još uvek rado pišete rukom, pronaći ćete nešto za sebe u radnjama proizvoda za pisanje kao što su papiri za pisma, razglednice, markeri za knjige, rokovnici, i to ručno rađenih ili proizvedenih u regionalno poznatoj tehnici mermerisanja. Firenca je poznata i po svojim zlatarima koji su u vreme rane renesanse izrađivali nakit i male umetničke predmete. Nekoliko posebno raskošnih istorijskih predmeta je izloženo u Muzeju srebra Palate Piti. Ekskluzivan nakit se može kupiti u jednoj od četiri zlatare na Ponte Vekiju – najdužem mostu na kom su podignute građevine. Preporuka: nekoliko ulica dalje, u brojnim ateljeima se može pronaći nakit visokog kvaliteta po puno povoljnijim cenama.

London

Sjaj & glamur – London je uvek u modi, a ako ste već upoznati s njegovim znamenitostima, onda se možete uputiti na predbožićno putovanje. Idealan početak kupovine je ulica Oxford. U vreme pred Božić je ukrašena raskošnom uličnom rasvetom, a mami Vas u šetnju s ukupno 300 svojih prodavnica. Već i sam izlog poznatog lanca robnih kuća Selfridge ukrašen u pretprazničnom stilu je dovoljan razlog za posetu. U ulici Regent, koja se nalazi odmah iza ugla, smešteno je više od 75 međunarodnih prodavnica, takozvanih flagship stores. Luksuzne marke možete pronaći u ulici Bond, a u delu grada Knightsbridge u vreme pred Božić više od 11.0000 svetlećih kuglica osvetljava poznatu robnu kuću Harrods koja ima i sopstvenu Božićnu radnju. U ulici Carnaby je nešto opuštenija atmosfera jer su tamo smešteni nešto nezavisniji stilski modni butici. Preporuka: možete se ugrejati uz otmeni popodnevni čaj u jednom od brojnih luksuznih hotela u Londonu.

Pariz

Ein großer Weihnachtsbaum in einem Shoppingcenter in ParisDizajnerski raj – Pariz i moda. Moda i Pariz. Nerazdvojno isprepleteni jedno s drugim. Ako ne želite da se probijate kroz ovu modnu džunglu sami, onda biste mogli da rezervišete shoping­-rutu uz vodiča. Ali, možete se snaći u tim svim malim modnim i konceptualnim prodavnicama mladih dizajnera i bez ikakve pomoći. A što se tiče kupovine krpica u inače jako skupom Parizu, predlažemo da se opredelite za skladišnu prodaju. Neki dizajneri čak imaju prodavnice u kojima nude starije kolekcije po nižim cenama. Domaći poznavaoci preferiraju second-hand prodavnice i dizajnersku robu.

Savet: Haute-Couture-Shopping u Milanu. Dobra alternativa gradskom jezgru je četvrt Navigli, isprepletena kanalima.

Barselona

Barcelona im WinterRaznolikost, umetnost i ručni rad – Mnogim svetskim putnicima koji su već obišli pola kontinenta ovo je najlepši grad na svetu. U Barseloni se nalaze more obrubljeno gradom, toplo zimsko sunce, stare zgrade u četvrti Barri Gòtic, a u mnogim su smešteni šarmantni barovi ili restorani. Tamo se nalaze fantastične građevine Antonija Gaudija, slike Đoana Miroa. Tamo su ljudi iz svih delova sveta. Mnogi su se zaljubili u grad, mnogi su u njemu i ostali. Barselona je ime za raznolikost, čak i kada je o shopping-u reč. U najvećoj evropskoj četvrti za shopping, Barcelona Shopping Line, imate na raspolaganju pet kilometara za kupovinu svega što vam srce poželi. Ali pravi doživljaj kupovine pružaju prvenstveno male porodične radnje i kreativnost stanovnika ovog grada. Ručno rađeni nakit, dodaci za uređenje doma i modne predmete možete pronaći u šarmantnim dućanima i ateljeima starog gradskog jezgra Barri Gòtic. Marke nezavisnih lokalnih dizajnera, od nakita preko cipela pa sve do mode, pronaći ćete u četvrti Born u kojoj odmah možete i proviriti u Pikasov muzej. Katalonska umetnost je vidljiva u brojnim delovima grada, na primer ručno rađene mozaike u Mosaikosu.

Doživite Barselonu presvučenu u zimsku odeću uz blagu klimu i tipičan dizajn.

Ljubljana

Ljubljana im AdventUživanje i radost življenja – Možda je zbog uskih uličica popločanih kamenim blokovima. Možda je zbog raviola koji se, baš kao i u Italiji, prave ručno. Sigurno je zbog reke Ljubljanice na čijoj obali su se nagurali kafići i barovi. Ili zbog predanosti s kojom se u glavnom gradu naših suseda dočekuje Božić. Kad se uključi praznična rasveta, počinje i praznični sajam koji domaćini nazivaju „Veseli decembar“. Tamo nećete naići na puno kiča, ali ćete zato naići na puno tradicionalne i nove zanatske umetnost. Možete i uživati u prodavnicama u kojima se prodaju specijaliteti, a koje su smeštene u starom gradskom jezgru. U njima ćete teško moći da odolite medu, tartufima, maslinovom ulju, vinu, siru ili začinima.

Tri saveta za zimsko razgledanje stranih gradova

Zima u gradu

1. Prepoznajte dobru stranu zime: Inspirativno: posetite gradove van sezone, a to znači onda kada se najmanje preporučuje putovanja na takvom odredištu. Prednosti ovog pristupa: u turističkim gradovima je manja gužva van sezone, a smeštaj je povoljniji. Osim toga baš svaki grad ima poseban šarm.
2. Spakujte toplu odeću: Uz kapu, rukavice, šal i postavljene zimske cipele, kao i odgovarajuću odeću, ni najniže temperature ništa Vam neće moći. Ako, pak, čeznete za malo topline, uvek možete da rezervišete hotel sa saunom ili da se odmah uputite prema južnijim krajevima.
3. Ugrejte se tokom pauze: Razgledanje grada i shopping s polusmrznutim prstima baš i nisu neka zabava. Umesto toga, bolje bi bilo da izdvojite dovoljno vremena, pa da povremeno priuštite sebi pauzu uz vruću čokoladu i čaj. Praktično i odmah delotvorno rešenje donose džepni grejači za ruke ili, ako želite kreativan pristup u rešavanju problema hladnoće, uputite se u botaničke vrtove u londonskom Kju Gardenu, gde je temperatura uvek 20 stepeni. Ili se, pak, uputite u Pariz, grad koji ima brojne hamame i orijentalne kupke.

Gradovi sa zimskim šarmom

Budimpešta

Plemenita & šik – Glavni grad Mađarske, koji još nazivaju Pariz Istoka, zimi dobija poseban šarm: osvetljene zgrade u tamnim uličicama, termalni izvori sa vrućom parom, klizališta, prijatni kafići i privlačne palačinkarnice. U vreme praznika grad blista zahvaljujući raskošno uređenim ulicama i svečano obasjanim fasadama. Uz veliki božićni sajam od ove godine se po prvi put na trgu Verešmarti nudi i poseban mali sajam u pasažu hotela Palata Grešam. Ideje za poklone od posebne vrednosti potražite u manufakturi porculana Herend koja istovremeno funkcioniše i kao muzej, centar za posetioce, kafana i restoran. Dašak luksuza osetite u kafiću New York Café, gde ćete sedeti na crvenom somotu među zlatnim stubovima ispijajući popodnevni čaj.

Prag

Klasičan & svečan – Starogradski sajam je fascinantno mesto tokom cele godine jer, bez obzira u kojoj zapetljanoj uličici da se zagubite, na kraju ćete završiti na raskošnom Trgu. U predbožićno vreme Trg je kulisa najpoznatijeg praškog božićnog sajma. Krasi ga ogromna božićna jelka koja svake godine dolazi iz drugog dela zemlje. Tradicionalno posetioci mogu posmatrati zanatlije dok obavljaju svoj posao pri čemu nastaju ukrasi za božićnu jelku. Svrstavaju se u tipičan suvenir iz Zlatnoga Grada, uz češko staklo i nakit od češkog granata.

Bolonja

Uživanje & kultura – Ovde svaki dan možete uživati u tortelinima ili raviolima napravljenim u drugoj radnji sa tradicionalno pripremljenom pastom. Budući da je poznato da ljubav ide kroz želudac, svoje voljene koji su ostali kod kuće možete da počastite najukusnijim italijanskim proizvodima. Ručno pripremljena pasta, čaša domaćeg ragua, komad parmezana, boca penušavog vina proizvedenog u regiji Pinjoleto, balzamiko sirće vrhunskog kvaliteta i tradicionalno božićno pecivo ćertozino – sve to možete potražiti u radnjama sa ukusnim namirnicama u četvrti Kvadrilatero. Mediteranski sajam nije poznat samo po bolonjskoj kuhinji. U svečanom prazničnom raspoloženju dočekaće Vas arkade u Starom gradu sa brojnim radnjama i kafićima.