Active Beauty
Recepti za bezglutenski božićni keks: uspešno ispecite lincere, potkovice s makom i medenjake
Tekst: Tanja Gruber

Božić bez pšenice

Recepti za bezglutenski božićni keks: uspešno ispecite lincere, potkovice s makom i medenjake

Tanja Gruber kuva i peče jela bez glutena više od 20 godina. Međutim, kada joj je dijagnostikovana celijakija, prošla je dug put dok nije uspela da pripremi sve svoje omiljene recepte iz detinjstva a da pritom ne koristi pšenicu, raž ili ječam. Sada ima nekoliko stotina ideja za recepte, od slatkih do slanih, u svom onlajn kuvaru bez glutena. Preporučila nam je svoje omiljene recepte iz kuvara „Moji bezglutenski božićni kolačići“.

U kuvaru ova uspešna autorka govori o svojim počecima u bezglutenskom pečenju kolača: „Moj prvi božićni tanjir s kolačićima bez glutena bio je bezukusan i kao da nije napravljen s ljubavlju.“ Budući da je kolače pripremala iz hobija, nije htela brzo da odustane.

„S vremenom su početnički kolačići postali neverovatno ukusni i, u pravom smislu te reči, održive poslastice.” Razgovarali smo s njom o najboljim savetima i trikovima za pripremu božićnih kolačića bez glutena.

Imate li savete za početnike u pripremi bezglutenskih božićnih kolačića?

Korišćenje proverenih božićnih recepata i u njima navedenih vrsta bezglutenskog brašna i vezivnih namirnica od presudne je važnosti za postizanje najboljih rezultata pečenja. Ako ste početnici u božićnom pečenju bez glutena, možete da koristite razne recepte koji prirodno ne sadrže brašno. Mnogi recepti za medenjake i makarone tradicionalno navode brašno. Kada pravite makarone, ne zaboravite da koristite bezglutenske napolitanke.

Sada sami pripremate svoju mešavinu brašna. Šta morate da uzmete u obzir kod pečenja bez glutena?

Kod pečenja kolača bez glutena vrlo je važno da se sastojci dodaju tačno prema receptu, odnosno da se pravilno izmere. Promena sastojaka uvek rezultira drugačijim, ne uvek ukusnim ili stabilnim pečenim proizvodom.

Postoji li nešto što nikako ne može da se postigne uz upotrebu bezglutenskog brašna? Šta treba izbegavati?

Srećom, lisnato testo se retko nađe u božićnim kolačima. Čak i posle godina testiranja, lisnato testo u verziji bez glutena ne ponaša se dobro.

Šta je s mlevenim orašastim plodovima, marcipanom, čokoladom...? Na šta treba da obratimo posebnu pažnju kod pripreme bezglutenskih božićnih kolačića, a šta ne treba da koristimo?

Orašasti plodovi sadrže visok udeo masti i zato se ne melju na konvencionalan način. U ovom slučaju nije moguća kontaminacija glutenom. Gluten ne sme da se „sakrije“ ni iza jednog sastojka. Kod prerađenih proizvoda, kao što su marcipan i čokolada, uvek treba da proverite popis sastojaka kako biste znali da li sadrže gluten.

Mala kuhinjska abeceda za pripremu bezglutenskih božićnih kolačića:

Na šta posebno morate da obratite pažnju u bezglutenskoj kuhinji?


Od prhkog testa prave se razni božićni kolači bez glutena. Kako bi kolačići od prhkog testa bez glutena bili ukusni i zadržali svoj oblik, sastojak za pečenje ksantan-guma naročito je koristan proizvod. To znači da testo može lako da se obradi, a gotovi kolačići da se bez napora ukrase.

Za pravljenje kolačića treba izdvojiti dovoljno vremena! Kako bi bezglutenski kolačići od prhkog testa razvili pun ukus, potrebno je da ih čuvate u limenoj kutiji oko četiri nedelje. Za to vreme razvije se fina, mrvičasta tekstura i kolačići budu izuzetno ukusni.

Recepti:

Bezglutenski linceri

Za otprilike 40 komada

Za testo:

  • 250 g bezglutenske mešavine svetlog brašna
  • 150 g maslaca ili 140 g veganskog margarina
  • 80 g šećera u prahu
  • 30 g mlevenih badema
  • 1 pakovanje vanilin-šećera
  • 1 jaje
  • 1 žumance
  • 1 kašičica ksantan-gume

Za punjenje i dekoraciju:

  • 200 g džema od maline ili ribizle
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

  1. 1. Maslac, šećer u prahu i vanilin-šećer umutite ručnim mikserom dok testo ne postane kremasto. U smesu s maslacem dodajte jaje i žumance i promešajte. Pomešajte brašno, ksantan-gumu i bademe, pa umešajte u smesu.
2. Testo umotajte u providnu foliju i stavite u frižider na 1 do 2 sata.

3. Zatim testo razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini na oko 3 mm i izdubite okrugle keksiće. Po sredini pola količine keksića izdubite zvezdice, srca ili krugove i poređajte ih u pleh obložen papirom za pečenje.

4. Sve keksiće dok ne porumene pecite 10 do 12 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 175 °C. Kada se izvade iz rerne, keksići će biti vrlo meki, zato ih pažljivo, zajedno s papirom za pečenje, izvadite na radnu površinu i ostavite da se potpuno ohlade.

5. Na svaki keksić bez izdubljenog ornamenta namažite malo pekmeza pa ih preklopite keksićem s izdubljenim ornamentom.

6. Gotove keksiće pospite šećerom u prahu i odložite u kutiju za keks.

Bezglutenske potkovice s makom

Za otprilike 80 komada

Za testo:

  • 280 g bezglutenske mešavine svetlog brašna
  • 200 g maslaca, mekog, ili 180 g veganskog margarina
  • 130 g mlevenog maka
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 jajeta
  • 1 pakovanje vanilin-šećera
  • 1 kašičica ksantan gume
  • ½ kašičice limunove korice
  • 1 prstohvat soli

Za dekoraciju:

  • 200 g bezglutenskog preliva od bele čokolade

Priprema

  1. 1. Dodajte sve suve sastojke u posudu za mešanje i promešajte. Smesi s brašnom dodajte maslac i jaja, pa sve zamesite u glatko testo.

    2. Testo prepolovite, svaku polovinu oblikujte u valjak promera 2 cm i zamotajte u providnu foliju. Testo za potkovice stavite u frižider na najmanje dva sata, a najbolje preko noći.

    3. Od testa isecite komadiće i oblikujte ih u potkovice. Stavite ih na pleh obložen papirom za pečenje. Testa će biti dovoljno za tri pleha.

    4. Pecite ih dok ne posvetle 10-12 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 180 °C. Pažljivo izvadite potkovice zajedno s papirom za pečenje i ostavite da se potpuno ohlade. Potkovice su vrlo meke odmah posle pečenja.

    5. Preliv od čokolade napravite na posudi s vrućom vodom. Uranjajte vrhove potkovica u preliv i ostavite da se osuše. Odložite potkovice u staklenu posudu za keks.

Bezglutenska kućica od medenjaka

Za veliku kuću

Za testo:

  • 330 g bezglutenske mešavine svetlog brašna
  • 150 g tečnog meda
  • 100 g + 2 kašike šećera
  • 2 žumanceta
  • 1 jaje
  • 1 ½ kašičica nezaslađenog kakaa u prahu
  • 1 ½ kašičica začina za medenjake
  • 1 kašičica ksantan-gume
  • 1 kašičica praška za pecivo

Za dekoraciju:

  • 2 belanca
  • 450–500 g šećera u prahu (napomena: količina zavisi od veličine jajeta. Cilj je da napravite gust i dimenzionalno stabilan „lepak od šećera u prahu“.)
  • Bezglutenska dekoracija: čokoladne mrvice, šećerni posip, štapići od bombona, voćni gumeni medvedići, perece, mini-kolačići od prhkog testa itd.
  • šećer u prahu za posipanje

Priprema

  1. 1. Zagrejte med, 100 g šećera i 2 kašike vode, neprestano mešajući dok se svi sastojci ne rastope. Pustite da se smesa hladi oko 10 minuta.

    2. Žumance, jaje i 2 kašike šećera penasto umutite ručnim mikserom. Potom dodajte smesu meda.

    3. Pomešajte brašno, kakao prah, začin za medenjake, ksantan-gumu i prašak za pecivo pa u smesu dodajte jaja i med. Zamesite glatko testo, stavite ga na pobrašnjenu radnu površinu i kratko premesite rukama.

    4. Testo razvaljajte na papiru za pečenje prikladnom za pleh dimenzija 30 x 40 cm. Stavite zajedno s papirom za pečenje na pleh i pecite oko 20 minuta u rerni prethodno zagrejanoj na 175 °C. Ostavite da se ohladi.

    5. Isecite pločice: 2 pravougaonika, svaki otprilike 10 x 15 cm, i 2 jednaka trougla visine oko 13 cm i strana oko 15 cm. Na jednom od trouglova isecite mala vrata. Od preostalih delova isecite božićna drvca.

    6. Kućicu od medenjaka sastavite čačkalicama i stavite na tanjir za torte.

    7. Pripremite glazuru: belanca umutite, pospite šećerom u prahu i dalje mutite mikserom dok ne dobijete potpuno čvrst sneg. Zatim ulijte glazuru u kesicu za zamrzavanje i isecite mali ćošak kesice.

    8. Glazuru talasasto nanesite duž krova kućice od medenjaka.

    9. Ukrasite drvca od medenjaka šlagom i glazurom ih pričvrstite ih za kuću. Na kraju pospite celu kućicu od medenjaka i drvca šećerom u prahu.

    Savet za dekoraciju: kućicu od medenjaka možete da ukrasite perecama ili drugim poslasticama bez glutena, po želji.

Buchtipp:

Meine glutenfreie Weihnachtsbäckerei
Tanja Gruber
Verlag: Kneipp Verlag

Fürs Knusperhäuschen

"Glutenfreie Salinis Brezeln" von Schär

Jetzt im dm Online Shop kaufen

Schokokugerl ohne Gluten und Palmöl

"Glutenfreie Delishios Knusperkugeln" von Schär

Jetzt im dm Online Shop kaufen

Nicht nur auf dem Lebkuchenhaus lecker

"Glutenfreie Butterkekse" von Poensgen

Jetzt im dm Online Shop kaufen

Glutenfreie Fruchtgummis

"Fruchtgummi Apfel-Himbeere mit Reispops" von Freche Freunde

Jetzt im dm Online Shop kaufen