Active Beauty
Dve ideje za svesni uskršnji branč
Tekst: Anita Freistetter, Harald Wieser

Uživajte zdravo

Dve ideje za svesni uskršnji branč

Pred ovogodišnji Uskrs mnoge životinje su spasene jer je ovaj put na prazničnom meniju vegetarijanski uskršnji branč koji će svakoga osvojiti i oduševiti.
Zato vam serviramo dva vegetarijanska recepta za uskršnji branč. Oni su potpuno u znaku svesne, zdrave ishrane i pretvaraju uskršnji doručak u vrhunski doživljaj.

Uskršnji recept za kaserolu od prosa i krem sira

Vreme pripreme: oko 20 minuta plus 45 minuta vreme pečenja

Sastojci za 1 veliku kaserolu

o 140 g prosa
o 400 ml napitka od badema
o 50 g badema
o 2 supene kašike meda
o 1 pakovanje burbon vanilin-šećera
o 3 kruške
o 1 kg niskomasnog krem sira
o 5 jaja
o 1 supena kašika cimeta
o 1/2 kafene kašike pimenta
o 1/2 kafene kašike muskatnog oraščića
o 1 prstohvat kardamoma
o 1 prstohvat mlevenog đumbira
o 1 prstohvat mlevenog karanfilića

Priprema:

  1. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Stavite proso, napitak od badema i burbon vanilin-šećera u jednu šerpu. Sačekajte da kratko provri i ostavite da se kuva na srednjoj vatri 10 minuta. Procedite kroz cediljku i ostavite da se malo ohladi.
  2. Razbijte jaja. Žumance i med mutite mikserom dok smesa ne postane penasta. Dodajte cimet, piment, kardamom, đumbir, karanfilić i muskatni oraščić pa sve promešajte. Dodajte sir i proso i promešajte.
  3. Umutite belanca u čvrst sneg i pomešajte ih sa smesom. Stavite testo u kaserolu. Isecite kruške na debele kriške i poređajte u kaserolu. Pecite u rerni 45 minuta.
  4. Sitno iseckajte bademe, pospite ih preko kaserole i uživajte u njoj dok je još topla.

Vegetarijanske uskršnje sarmice za uskršnji branč

Vreme pripreme: 80 minuta

Sastojci za 4 osobe:

o 300 g basmati pirinča
o 2 supene kašike ulja za prženje
o 300 ml supe od povrća (bez kvasca)
o 150 g pavlake za kuvanje od ovsa (alternativno pavlaka za kuvanje od soje)
o 1 crvena paprika
o 200 g šampinjona
o 1 glavica kupusa
o 2 luka
o 200 g gaude
o 2 jaja
o 1 supena kašika skroba
o 1 veza vlašca
o 1 prstohvat soli
o 1 prstohvat bibera
o kuhinjski konac

Priprema:

  1. Skuvajte pirinač. Papriku očistite, operite i iseckajte na sitne kocke. Šampinjone osušite i iseckajte. Narendajte gaudu. Vlašac operite, osušite i isecite na sitne komade. Dve supene kašike vlašca ostavite sa strane.
  2. Iseckanu papriku, šampinjone, gaudu i vlašac pomešajte s pirinčem i jajima. Začinite solju i biberom. Skinite osam velikih listova kupusa, operite, osušite i blanširajte u ključaloj slanoj vodi oko pet minuta. Ostavite ih da se dobro osuše a debele žile listova isecite ravno.
  3. Fil od pirinča rasporedite na listove. Savijte ivice ka unutra, umotajte listove i vežite kuhinjskim kanapom.
  4. Sitno iseckajte luk. Zagrejte ulje i prodinstajte sarmice dok ne postanu smeđe sa svih strana. Dodajte luk i prodinstajte ga. Zalijte supom od povrća i pavlakom za kuvanje. Poklopite i kuvajte na laganoj vatri oko 15 minuta. Zatim izvadite sarmice i odložite ih na toplo mesto.
  5. Da bi sos bio gust, pomešajte skrob sa dve supene kašike vode, dodajte smesu u sos i prokuvajte. Začinite solju i biberom.
  6. Na kraju stavite sarmice u sos i pospite preostalim vlašcem.

Proizvodi:

dmBio
dehidrirana supa
od povrća
kesica
290 g
dmBio
napitak na bazi badema
1 l
dmBio
proso
1 kg
dmBio
sterilizovani krem za kuvanje
na bazi soje
200 ml
dmBio
beli basmati pirinač
1000 g