Menu

ČAROBNO OSTRVO

Island je poznat po bajkovitim pejzažima i prilično čudnim stanovnicima.

Home » Inspiracija » Putovanje i saveti za putovanje » ČAROBNO OSTRVO - 02.2020

Island je poznat po bajkovitim pejzažima i prilično čudnim stanovnicima. Pritom se ne misli samo na Islanđane.

U holivudskoj satiri Roberta Altmana„Igrač“, govori misteriozna i seksi- pilna Islanđanka Junu Gudmundsdottiru o svojoj otadžbini. Da bi prevarili potencijalne osvajače, Junesini preci su birali zbunjujuća imena i, takođe, ovom ma- lom zelenom ostrvu dali su ime „Ledena zemlja“, dok je veliko, ledeno, hladno susedno ostrvo nazvano „Zelena zemlja“. U realnosti je potpuno obrnuta situacija: veći deo Grenlanda je negostoljubiv i prekriven ledom, dok je Island zelen i ima toliko prirodnih čuda da teško postoji bilo koje drugo mesto na svetu koje bi moglo da se uporedi sa Islandom: aktivni vulkani, blistavi glečeri, bujni vodopadi, prskajući gejzeri, polja lave, pa čak i usamljene pustinje.

VILE, TROLOVI I GNOMOVI. Island je pun tajni i zagonetki koje se ne mogu naći nigde drugde na svetu, i upravo to ga čini privlačnim za posetioce. Ono što Island čini interesantnim i privlačnim jeste podatak da u njemu postoji službena Komisija za istinu koja se sastoji od 13 članova i oni se isključivo bave vilama, vilenjacima, trolovima, gnomima i čudovištima. Da li ste čuli za još neku zemlju u kojoj postoji ovakva komisija? Ova komisija je posle dve godine istraživanja u 2014. godini po- tvrdila, da je jezero Lagarfljot zapravo dom čudovišta „Lagarfljotsormurinn“, o kom se priča da je dugačko 90 metara i da je puno džombi i oštrih vrhova na svom telu. Pre toga je islandska TV emitovala video snimak farmera Hjortura Kjerulfa koji živi u blizini, na kom se može videti nešto što se u vodi kreće kao zmija. I na osnovu izve- štavanja „Islandland Review“ sve se više ljudi javilo koji su navodno videli zmaja kako pliva u jezeru Lagarfljot ali i da puzi ili gmiže po kopnu.

Postojanje čarobnih bića na ostrvu nije pitanje verovanja u njih, već gotovo zakon prirode. Studija Univerziteta Islanda u Reikjaviku dokumentuje da su skoro dve trećine stanovnika uverene da takvi misteriozni životni oblici na Islandu zaista postoje. Mnogi lokalni stanovnici se zaklinju da ih je ranije spasilo mitsko stvorenje, pa zato nikoga neće iznenaditi da Island čak ima svoju komesarku za vilenjake: Erla Stefansdottir je napisala knjigu baziranu na njenoj kompletnoj stručnosti i saznanjima koja je stekla u vezi sa mitskim bićima. Izuzetno vitalna penzionerka je obišla bezbroj mesta i pronašla skrivena područja gde su vilenjaci i gnomi prisutni kao kod kuće i nacrtala detaljne mape za turiste koji traže vilenjake kao i za turistička udruženja. S vremena na vreme, angažuje je Reikjavikovo građevinsko odeljenje da čak i u toku novog građevinskog projekta, svojim saznanjima garantuje da planovi ne narušavaju živote vila i ostalih mitskih bića. Trezveni kritičari u svemu tome vide običan hokus-pokus. Međutim, činjenica je da se Islanđani ponekad bacaju ispred buldožera kako bi zaštitili vilenjake.

Tako nešto se dogodilo tokom izgradnje autoputa između poluostrva Alftanes i predgrađa Reikjavik Gardabaer. Legenda kaže da je to dom misterioznog naroda i vilenjačka crkva. Taj dom je bio ugrožen izgradnjom ulice zbog čega su aktivisti pozvali na zaustavljanje radova, kako bi vilenjaci mogli, za početak, da produže u miru svoje putovanje. Neretko se koriguju čak i planovi za izgradnju ulica kako oni ne bi uznemirili vilenjake.

U vilenjačkoj školi

Prirodni duhovi Islanda žive sa svojim tajnim narodima, takozvanim „Huldufolk“, u starim kamenim formacijama. Decenijama je stručnjak za vilenjake pratio trolove, vile, patuljke i vilenjake, i prikupio 12. 000 svedočenja očevidaca iz celog sveta. Od 1995. godine organizovao je uzbudljive izlete za mnoge grupe do skrivenih mesta gde mitska stvorenja žive u kamenju, stenama ili čak brežuljcima. Skarphedinsson smatra da je izolovan geografski položaj Islanda odgovoran za održavanje ovog mita toliko dugo godina. U školi za vilenjake „Alfaskolin” u Reikjaviku, koju je takođe osnovao, čovek može naučiti puno o tajnim i nevidljivim bićima.

Nastavni plan uključuje gradivo o trinaest vrsta vilenjaka, tri vrste vila, kao i savladavanje kako da razlikujete gnoma od trola. A ko temeljno savlada nastavni program, čak dobija i diplomu na kraju školske godine.

„Alfaskolin” je posebno popularan za odmor jer mnogi dođu na Island samo zato što žele da stupe u kontakt sa ezoteričnim bićem. Neki dolaze zbog nečeg sasvim drugog. U mnogim azijskim zemljama se veruje da su deca začeta pod severnim svetlima srećna deca. Ukupno, gotovo dva miliona turista godišnje poseti ostrvo koje ima 330.000 stanovnika. Međutim, skoro polovina Islanđana kaže da njihova otadžbina ne podnosi veći broj turista. Šta u vezi sa tim kažu vilenjaci, nažalost nije poznato.

Prema gore
OKViše informacija