Menu

Dobro jutro – bez haosa u porodici!

Ustajanje ujutro je već zamorno, a sa decom je svakodnevna borba.

Home » Život » Dobro jutro – bez haosa u porodici! - 04.2019

Ustajanje ujutro je već zamorno, a sa decom je svakodnevna borba. Talenat za organizaciju i improvizaciju je preko potreban.

Kakvo lepo jutro! Sunce sija, deca zadovoljno sede za trpezarijskim stolom i jedu žitarice, njihovi zubi su već oprani i još ima dovoljno vremena do odlaska na školski autobus. Tako zamišljate jutarnji porodični život – dok ne dobijete decu. Jer onda je nešto drugačija situacija, starije dete ne želi da ustane iz kreveta, dok mlađe po treći put pljuje kašicu i glasno negoduje. Školski autobus? Možete mu samo mahnuti dok brišete kašicu sa poda, mažete hleb i obaveštavate šefa da – nažalost drugi put ove nedelje – malo kasnije dolazite u kancelariju. A pri tome je tek sreda. Usput, sasvim uobičajena sreda.

Borba počinje već sa bebom, deklarisanim ranoraniocem porodice, i ne postaje bolje iako se razvila u đaka koji nije ni pristupačan niti komunikativan pre 9 sati ujutro. Kakav je to izazov prirode trebao da bude, to znaju samo bogovi. Dakle, to znači stisnuti zube i smisliti kreativna rešenja koja neće dozvoliti da se jutro katastrofano završi.

Kao i u mnogim slučajevima, čarobna reč glasi “priprema”, za trku sa vremenom na taj način da bi uz pripremu imali šansu. Kašica za malo dete može se jednostavno pripremiti u večernjim satima, a isto tako se može i sto unapred postaviti. Od starijeg deteta tek ujutro saznati, šta bi htelo da jede u školi?
Bolje je to pravovremeno razjasniti, da bi se sendvič pripremio dok njegov alarm po treći put zvoni. Postoje deca koja vole da pomažu u kuvanju – ali to obično nikada nisu naša deca. Pre svega, užina bi onda izgledala malo drugačije nego što to mama želi. Bolje je da se ipak mi pobrinemo za pristojan obrok.

Ako ste uspešno stavili užinu u školsku torbu, dalja borba se nastavlja za trpezarijskim stolom. Do tada bi se sinčina napokon trebao izvući iz kreveta i seo za sto, gde je ili previše sporo jeo svoje žitarice ili nije jeo ništa – obe situacije roditelji smataju više nego iritantnim.

Postaje uzbudljivo, ako imate više dece koja treba da napuste kuću u isto vreme. Jer činjenica da neko već doručkuje, ne znači da je drugo dete ustalo iz kreveta. Umesto toga, mališani još uvek zahtevaju zagrljaje i nežne reči prilikom buđenja, kako bi se stvarno razbudili. Idilična zamisao o zajedničkom obroku završava se najkasnije tada kada shvatite da svi članovi porodice u istom momentu jure u kupatilo. Ako možete mudro napravljenim planom da izbegnete tu borbu, osvojili ste već pola bitke.

Ein Junge der im Pyjama ein Toastbrot genießt

 

Ako su deca u godinama kada već mogu samostalno da se oblače, od pomoći je da se odeća pripremi dan ranije. Rasprave zašto letnja haljina u kišnim danima nije baš najbolji izbor – „Već sam obukla mama, ne želim da je skinem!“ možete zaobići uz malo sreće. Ako imate i brzu frizuru za malenu koja joj se ujedno i sviđa, dan ćete započeti odlično raspoloženi – i sa samo malo kašnjenja.

Potrebno je samo malo fleksibilnosti, a sve ovo naš život čini uzbudljivim.

Tokom vikenda imate vremena za sve jutarnje rituale za kojima ste čeznuli tokom sedmice: naspavajte se, sedite svi zajedno za sto (ako svi ustanu) i porazgovarajte (osim ako jutarnji mrgud nije prisutan za stolom). Pre svega, ne morate žuriti i razmišljati da li deca stižu na autobus i nemate gržu savesti. Jer kada jednom imate svi dovoljno vremena jedni za druge, ne mora sve savršeno biti isplanirano i sprovedeno u delo. Samo stavite nekoliko peciva u rernu, uživajte u drugoj šoljici kafe – i u dobrom raspoloženju.

U međuvremenu sanjarite kroz dan. Zato što se ponedeljak jutro vraća brže nego što možete reći „vikend“. A onda igra ponovo počinje iz početka.

Prema gore
OKViše informacija